Acél és alumínium kerítések

2018-11-06 08:06:19 | Módosítva: 2018-11-14 11:30:57

A hagyományos fa- vagy fémkerítések általában 2-3 évente felületi felújítást igényelnek. Ám, ha már ezek túl rossz állapotban vannak, vagy új kerítés építésére van igény, akkor az új technológiával készült és gondozást akár évtizedekig nem igénylő acél- és alumíniumkerítések különféle gyártmányaiból érdemes választani.


Gondozásmentes

Ezek bármelyike gyors építést tesz lehetővé. Különböző színű elemeik nemcsak elegánsak, de legalább 10-25 évig garantáltan nem igényelnek semmilyen felújító kezelést. Számos gyártó kínálata közül lehet választani, ezek felerősítési módjai eltérőek, ugyanakkor bizonyos mértékben hasonlítanak is egymáshoz.

A gondozásmentes kerítések anyaga acél vagy alumínium lemez. A felületi oxidációt a különleges és többrétegű bevonatuk gátolja meg. Ezért az ilyen kerítés elemekre 10-25 évig gondozásmentességet garantálnak a gyártók. Ezek a kerítéselemek többnyire alumínium oszlopokra, illetve az ezekhez csatlakoztatható kereszttartókhoz erősíthetők csavaros vagy műanyag rögzítőelemek segítségével. Az oszlopokat közvetlenül a talajba – betonba ágyazva – is lehet rögzíteni, de a már meglevő és jó állapotú régebbi oszlopok közé is felerősíthetők a kereszttartók és az ezekre felcsavarozható fém kerítésléc elemek.


A legegyszerűbb acélkerítés trapézlemezekből készíthető. Ezek általában 2 m magasságúak (ez a gyártási szélességük) és a megadott méretre vágva lehet megrendelni a kerítéstáblákat. A bordák mérete gyártónként és típusonként változó. E táblák azután szín-azonos önmetsző csavarokkal fogathatók a kerítés vázára, illetve a kereszttartókra. A trapézlemezek a horganyzott felületekre felhordott időtálló festékeknek köszönhetően 25-féle színben szerezhetők be. Csak az egyik oldaluk színezett, a másik szürke alapozóval festet, viszont beszerezhetők két oldalukon festett változatok is. A színes változatok mellett választhatók faerezett mintás, egy vagy két oldalukon bevont trapézlemezek is különféle színtónusú mintázattal.

A méretre szabott táblák önmetsző és szín azonos csavarokkal gyorsan felerősíthetők a kerítés vázára. Az ilyen kerítések ugyan kinézetre kissé ipari jellegűnek tűnnek, ám ezt a táblák színének jó megválasztásával, vagy a faerezet mintás felületekkel, esetleg az oszlopok eltérő színezésével lehet csökkenteni.

Az acélkerítések igényesebb változatai a különféle horganyzott bevonatú 0,5-0,7 mm vastagságú lemezekből idomosra préselt acélkerítés lécek. Ezek ívelt vagy sarkos végűek. A kerítés elemek színtartó és UV álló bevonatúak, igény szerinti méretre gyártottak (Renova, Varió, Nívó, Thorland stb.). A már meglevő kerítésoszlopok közé is felerősíthetők a hozzávaló kereszttartókra. A lécek sűrűségét tetszőlegesen határozhatjuk meg, az igényekhez igazodva lehetséges a kitekintést is lehetővé tevő ritkább lécezéssel is elkészíteni, de szorosan egymás mellé rögzítve is felszerelhetők a kereszttartókra az elemek. A fazonos kialakítású, 0,5-0,7 mm vastag lemezekből préselt kerítéselemek szélessége 80-160 mm közötti, profilmagasságuk 10-18 mm, hosszúságuk 50-300 cm közötti, gyártónként változó. Az igény szerinti hosszúságban rendelhetők meg.






Az elemek árnyalatai és fautánzatú erezetmintái megtévesztésig hasonlóak a valódi fáéhoz. A lécek közötti hézagok növelésével pedig csökkenthető a szükséges elemek száma. A kerítés lécelemeit – pl. a Nívó gyártmányúaknál – külön az elemek hornyába illeszthető műanyag alkatrészekkel lehet a tartóvázra fúrás nélkül rögzíteni. A lécelemek tetejét pedig ugyancsak a hornyuk közé szorítható műanyag idomok zárják le. Ezeket a kerítésléceket nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen is a tartóelemekre lehet erősíteni.

Az alumínium kerítések és ezek elemei hasonló kialakításúak az acélból készültekhez, ám ezeknél szükségtelen a felület korrózióvédő horganybevonata, a szinterezett alapbevonaton kívül több rétegben felhordott porfesték réteg garantálja a több évtizedig tartó gondozásmentességet. Az alumínium idomokból készült elemek között is van számos fautánzatú. A ferde lamellás elemek mellett 80, 100 és 160 mm szélességű és 1,2-2 mm falvastagságú, és akár 6 m-es hosszúságú fazonos elemekből lehet igény szerinti hosszúságú kerítés elemeket rendelni a gyártó cégektől. A színválasztékuk hasonlóan bőséges, mint az acélkerítés elemeké, a faerezet-mintás változatok ezeknél is nagyon kedveltek. Az alumínium kerítéselemeken kívül a felszerelésükhöz szükséges oszlopok és kereszttartók is szinterezett, színes bevonatúak, és könnyen összeállíthatók. A kerítés lamellák önmetsző csavarokkal erősíthetők fel a már előkészített kerítésvázra. A már meglevő, épített kerítés oszlopok közé vízszintes vagy függőleges elrendezésben is felszerelhetők, ami különleges hatású kerítés kialakítását teszi lehetővé. Az alumínium elemek a fazonos kialakításuknak köszönhetően nagyon szilárdak, még a 2-3 m-es, vízszintes elrendezés esetén is. Természetesen ilyen esetekben ajánlatos köztes oszlopokkal megtámasztani hátulról a hosszú kerítéselemeket.

Az alukerítéseket készre szerelt táblákban is meg lehet rendelni, amelyeknél a keret 25x25 mm-es idomokból áll, és 80x80 mm-es oszlopok vagy már meglevő kerítésoszlopok közé könnyen felszerelhetők. Az ilyen lamellás kerítéstáblák előnye, hogy a kapu is ilyen elemekből készíthető el, ami szinte belesimul a lamellás kerítéstáblák közé. A színválasztékuk ezeknek is bőséges. A kész kerítéstáblákat akár saját kezűleg is össze lehet állítani, ha az elemek és a keret darabjai előre meghatározott méret szerint lettek megadva a gyártónak. A lamellás alumíniumkerítést részletes útmutató alapján, önmetsző csavarokkal lehet összeállítani, de méretre készített kerítéstáblák is megrendelhetők a gyártóknál. A kerítések illetve ezek elemei is gondozásmentes bevonatúak, így ezek karbantartása sem okoz gondot hosszú ideig, ami mindenképpen vonzó tulajdonság az egységes külső megjelenésük mellett.







ú




További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

WPC kerítés

Teraszburkoló anyagként már egyre közkedveltebbek a fa-műanyag kompozitból (WPC) készült teraszburkolati elemek. Ám ez a gondozást nem igénylő, új anyag kerítések kialakítására is alkalmas,...


Fonatos kerítések telepítése képekben

A fonatos kerítés az egyik legrégebbi kerítés típus melyet körülbelül 100 évre visszamenően is már alkalmaztak.