Acél és alumínium kerítések

2018-11-06 08:06:19 | Módosítva: 2018-11-14 11:30:57

A hagyományos fa- vagy fémkerítések általában 2-3 évente felületi felújítást igényelnek. Ám, ha már ezek túl rossz állapotban vannak, vagy új kerítés építésére van igény, akkor az új technológiával készült és gondozást akár évtizedekig nem igénylő acél- és alumíniumkerítések különféle gyártmányaiból érdemes választani.


Gondozásmentes

Ezek bármelyike gyors építést tesz lehetővé. Különböző színű elemeik nemcsak elegánsak, de legalább 10-25 évig garantáltan nem igényelnek semmilyen felújító kezelést. Számos gyártó kínálata közül lehet választani, ezek felerősítési módjai eltérőek, ugyanakkor bizonyos mértékben hasonlítanak is egymáshoz.

A gondozásmentes kerítések anyaga acél vagy alumínium lemez. A felületi oxidációt a különleges és többrétegű bevonatuk gátolja meg. Ezért az ilyen kerítés elemekre 10-25 évig gondozásmentességet garantálnak a gyártók. Ezek a kerítéselemek többnyire alumínium oszlopokra, illetve az ezekhez csatlakoztatható kereszttartókhoz erősíthetők csavaros vagy műanyag rögzítőelemek segítségével. Az oszlopokat közvetlenül a talajba – betonba ágyazva – is lehet rögzíteni, de a már meglevő és jó állapotú régebbi oszlopok közé is felerősíthetők a kereszttartók és az ezekre felcsavarozható fém kerítésléc elemek.


A legegyszerűbb acélkerítés trapézlemezekből készíthető. Ezek általában 2 m magasságúak (ez a gyártási szélességük) és a megadott méretre vágva lehet megrendelni a kerítéstáblákat. A bordák mérete gyártónként és típusonként változó. E táblák azután szín-azonos önmetsző csavarokkal fogathatók a kerítés vázára, illetve a kereszttartókra. A trapézlemezek a horganyzott felületekre felhordott időtálló festékeknek köszönhetően 25-féle színben szerezhetők be. Csak az egyik oldaluk színezett, a másik szürke alapozóval festet, viszont beszerezhetők két oldalukon festett változatok is. A színes változatok mellett választhatók faerezett mintás, egy vagy két oldalukon bevont trapézlemezek is különféle színtónusú mintázattal.

A méretre szabott táblák önmetsző és szín azonos csavarokkal gyorsan felerősíthetők a kerítés vázára. Az ilyen kerítések ugyan kinézetre kissé ipari jellegűnek tűnnek, ám ezt a táblák színének jó megválasztásával, vagy a faerezet mintás felületekkel, esetleg az oszlopok eltérő színezésével lehet csökkenteni.

Az acélkerítések igényesebb változatai a különféle horganyzott bevonatú 0,5-0,7 mm vastagságú lemezekből idomosra préselt acélkerítés lécek. Ezek ívelt vagy sarkos végűek. A kerítés elemek színtartó és UV álló bevonatúak, igény szerinti méretre gyártottak (Renova, Varió, Nívó, Thorland stb.). A már meglevő kerítésoszlopok közé is felerősíthetők a hozzávaló kereszttartókra. A lécek sűrűségét tetszőlegesen határozhatjuk meg, az igényekhez igazodva lehetséges a kitekintést is lehetővé tevő ritkább lécezéssel is elkészíteni, de szorosan egymás mellé rögzítve is felszerelhetők a kereszttartókra az elemek. A fazonos kialakítású, 0,5-0,7 mm vastag lemezekből préselt kerítéselemek szélessége 80-160 mm közötti, profilmagasságuk 10-18 mm, hosszúságuk 50-300 cm közötti, gyártónként változó. Az igény szerinti hosszúságban rendelhetők meg.


Az elemek árnyalatai és fautánzatú erezetmintái megtévesztésig hasonlóak a valódi fáéhoz. A lécek közötti hézagok növelésével pedig csökkenthető a szükséges elemek száma. A kerítés lécelemeit – pl. a Nívó gyártmányúaknál – külön az elemek hornyába illeszthető műanyag alkatrészekkel lehet a tartóvázra fúrás nélkül rögzíteni. A lécelemek tetejét pedig ugyancsak a hornyuk közé szorítható műanyag idomok zárják le. Ezeket a kerítésléceket nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen is a tartóelemekre lehet erősíteni.

Az alumínium kerítések és ezek elemei hasonló kialakításúak az acélból készültekhez, ám ezeknél szükségtelen a felület korrózióvédő horganybevonata, a szinterezett alapbevonaton kívül több rétegben felhordott porfesték réteg garantálja a több évtizedig tartó gondozásmentességet. Az alumínium idomokból készült elemek között is van számos fautánzatú. A ferde lamellás elemek mellett 80, 100 és 160 mm szélességű és 1,2-2 mm falvastagságú, és akár 6 m-es hosszúságú fazonos elemekből lehet igény szerinti hosszúságú kerítés elemeket rendelni a gyártó cégektől. A színválasztékuk hasonlóan bőséges, mint az acélkerítés elemeké, a faerezet-mintás változatok ezeknél is nagyon kedveltek. Az alumínium kerítéselemeken kívül a felszerelésükhöz szükséges oszlopok és kereszttartók is szinterezett, színes bevonatúak, és könnyen összeállíthatók. A kerítés lamellák önmetsző csavarokkal erősíthetők fel a már előkészített kerítésvázra. A már meglevő, épített kerítés oszlopok közé vízszintes vagy függőleges elrendezésben is felszerelhetők, ami különleges hatású kerítés kialakítását teszi lehetővé. Az alumínium elemek a fazonos kialakításuknak köszönhetően nagyon szilárdak, még a 2-3 m-es, vízszintes elrendezés esetén is. Természetesen ilyen esetekben ajánlatos köztes oszlopokkal megtámasztani hátulról a hosszú kerítéselemeket.

Az alukerítéseket készre szerelt táblákban is meg lehet rendelni, amelyeknél a keret 25x25 mm-es idomokból áll, és 80x80 mm-es oszlopok vagy már meglevő kerítésoszlopok közé könnyen felszerelhetők. Az ilyen lamellás kerítéstáblák előnye, hogy a kapu is ilyen elemekből készíthető el, ami szinte belesimul a lamellás kerítéstáblák közé. A színválasztékuk ezeknek is bőséges. A kész kerítéstáblákat akár saját kezűleg is össze lehet állítani, ha az elemek és a keret darabjai előre meghatározott méret szerint lettek megadva a gyártónak. A lamellás alumíniumkerítést részletes útmutató alapján, önmetsző csavarokkal lehet összeállítani, de méretre készített kerítéstáblák is megrendelhetők a gyártóknál. A kerítések illetve ezek elemei is gondozásmentes bevonatúak, így ezek karbantartása sem okoz gondot hosszú ideig, ami mindenképpen vonzó tulajdonság az egységes külső megjelenésük mellett.ú
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szendvicspanel: az okos építőanyag

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő...


Sövények kreatívan

A hagyományosnak számító sövényekről már többször írtunk lapunkban, most néhány kép segítségével a „gyakorlatban” mutatjuk be, milyen sokféle megoldás közül választhatunk, ha sövényre van...