Garázskapu vásárlás előtt

2018-11-06 08:30:11 | Módosítva: 2018-11-06 08:38:41

Akár korszerűsíteni szeretnénk meglévő garázskapunkat, akár új építésről van szó, érdemes kicsit felkészülnünk, mielőtt egy szakcéghez fordulunk. A Kling Kft. szakemberei bőséges tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy az építtetők milyen kérdésekkel fordulnak hozzájuk, és arról is, hogy a hozzájuk fordulóktól mit szeretnének megtudni ahhoz, hogy a legjobb megoldásokat javasolhassák vevőiknek.


Készüljünk fel, mielőtt a szakcéghez fordulunk

Először is azt kell meghatározni, hogy lakossági vagy ipari kivitelű lesz a garázskapu, az utóbbi kivitel jön szóba társasházak esetén is. Az ipari kapuk intenzív használatra vannak tervezve, a vasalatuk a lakosságihoz képest erősített, illetve a kapu súlyát tartó rugó is nagyobb nyitásszámra van méretezve. Általánosságban 5000 mm szélesség és 3000 mm magasság felett már ipari kapuról beszélünk.

Ipari kapuknál többféle speciális sínvezetésből is lehet választani, a helyszín adottságaitól függően lehet: normál, túlemelt, tetősíkot követő, alacsony vagy akár függőleges vasalat is. Működtetés szempontjából az ipari kapu lehet motoros (tengelyvégi motorral), vagy kézi (láncos felhúzós).

Lakossági kapukról akkor beszélünk, ha a kaput családi felhasználásra, átlagosan napi 4-5 nyitásra-zárásra használják, és 5500 mm szélességig rendelhető.


Következő lépésben a garázskapu panelt kell meghatározni szín, minta és kialakítás szerint. Erről a szakcég web-oldalán, prospektusokban vagy a bemutatóteremben lehet tájékozódni, hogy a megrendeléskor véglegesíthessük elképzeléseinket. Egyes kaputípusok bevilágítóablakkal is rendelhetők, illetve személybejáróval és panoráma szekcióval is kérhetők. Erről is érdemes előre döntést hoznunk.

Ha megvan, milyen panelt szeretnénk, vasalatot kell választani a kapuhoz. A sínvezetést a szemöldökmagasság határozza meg, azaz hogy mennyi a szabad hely a nyílás felett a plafonig. Az Optima fantázianevű kapuknál a legegyszerűbb, egysínes, első torzió rugós vasalat helyigénye 320 mm; a duplasínes, első torzió rugósé 180 mm, a húzórugósé (ennél oldalt helyezkedik el a rugó) 115 mm. A Classic és Natura kapuk sínvezetésének helyigénye 110 és 350 mm között változik.

Meg kell határozni a kapu méreteit is, ami megegyezik a nyílás méretével. Törekedni kell a sztenderd méret megadásához, hogy ne kelljen a kapu paneljéből vágni. Ez esztétikailag és pénzügyileg is kedvezőbb.

Ha nem lesz másik bejárat a garázsba, akkor szükség lesz még egy külső kireteszelőre is, amivel esetleges áramszünet esetén ki lehet reteszeli a motort, és kézzel felnyitni a garázskaput. Biztonsági kiegészítőre is szükség lehet, ha kisgyermek van, vagy kisállatot is tart a tulajdonos. A húzómotorokban is van nyomatékérzékelő, de egy egyszerű fotocellával, még biztonságosabbá tehető a garázskapu működése. Ha valaki belép a fotocella látóterébe, a garázskapu automatikusan visszanyit.


Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...


Társasházi garázskapuk

Az új építésű társasházak szinte kivétel nélkül közös teremgarázzsal, mélygarázzsal készülnek. Egy ilyen közös garázs kapuja a családi házak garázskapujához képest sokkal nagyobb terhelésnek van...