Garázskapu vásárlás előtt

2018-11-06 08:30:11 | Módosítva: 2018-11-06 08:38:41

Akár korszerűsíteni szeretnénk meglévő garázskapunkat, akár új építésről van szó, érdemes kicsit felkészülnünk, mielőtt egy szakcéghez fordulunk. A Kling Kft. szakemberei bőséges tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy az építtetők milyen kérdésekkel fordulnak hozzájuk, és arról is, hogy a hozzájuk fordulóktól mit szeretnének megtudni ahhoz, hogy a legjobb megoldásokat javasolhassák vevőiknek.


Készüljünk fel, mielőtt a szakcéghez fordulunk

Először is azt kell meghatározni, hogy lakossági vagy ipari kivitelű lesz a garázskapu, az utóbbi kivitel jön szóba társasházak esetén is. Az ipari kapuk intenzív használatra vannak tervezve, a vasalatuk a lakosságihoz képest erősített, illetve a kapu súlyát tartó rugó is nagyobb nyitásszámra van méretezve. Általánosságban 5000 mm szélesség és 3000 mm magasság felett már ipari kapuról beszélünk.

Ipari kapuknál többféle speciális sínvezetésből is lehet választani, a helyszín adottságaitól függően lehet: normál, túlemelt, tetősíkot követő, alacsony vagy akár függőleges vasalat is. Működtetés szempontjából az ipari kapu lehet motoros (tengelyvégi motorral), vagy kézi (láncos felhúzós).

Lakossági kapukról akkor beszélünk, ha a kaput családi felhasználásra, átlagosan napi 4-5 nyitásra-zárásra használják, és 5500 mm szélességig rendelhető.


Következő lépésben a garázskapu panelt kell meghatározni szín, minta és kialakítás szerint. Erről a szakcég web-oldalán, prospektusokban vagy a bemutatóteremben lehet tájékozódni, hogy a megrendeléskor véglegesíthessük elképzeléseinket. Egyes kaputípusok bevilágítóablakkal is rendelhetők, illetve személybejáróval és panoráma szekcióval is kérhetők. Erről is érdemes előre döntést hoznunk.

Ha megvan, milyen panelt szeretnénk, vasalatot kell választani a kapuhoz. A sínvezetést a szemöldökmagasság határozza meg, azaz hogy mennyi a szabad hely a nyílás felett a plafonig. Az Optima fantázianevű kapuknál a legegyszerűbb, egysínes, első torzió rugós vasalat helyigénye 320 mm; a duplasínes, első torzió rugósé 180 mm, a húzórugósé (ennél oldalt helyezkedik el a rugó) 115 mm. A Classic és Natura kapuk sínvezetésének helyigénye 110 és 350 mm között változik.

Meg kell határozni a kapu méreteit is, ami megegyezik a nyílás méretével. Törekedni kell a sztenderd méret megadásához, hogy ne kelljen a kapu paneljéből vágni. Ez esztétikailag és pénzügyileg is kedvezőbb.

Ha nem lesz másik bejárat a garázsba, akkor szükség lesz még egy külső kireteszelőre is, amivel esetleges áramszünet esetén ki lehet reteszeli a motort, és kézzel felnyitni a garázskaput. Biztonsági kiegészítőre is szükség lehet, ha kisgyermek van, vagy kisállatot is tart a tulajdonos. A húzómotorokban is van nyomatékérzékelő, de egy egyszerű fotocellával, még biztonságosabbá tehető a garázskapu működése. Ha valaki belép a fotocella látóterébe, a garázskapu automatikusan visszanyit.


Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...


Kertkapuk automatizálása

A Kling Kft. termékpalettáján többféle motortípusból lehet választani. Döntésünkben alapvető szempont, hogy milyen kaput szeretnénk automatizálni: szárnyaskaput vagy tolókaput.Kétféle...