Huzalkerítések

2018-11-06 08:40:12 | Módosítva: 2018-11-06 08:45:44

A kerítések építésével bizonyos korlátot és akadályt létesítünk az adott telek köré, a terület tulajdonosa ezzel jelzi a saját területének a határát. Ezen kívül még számos egyéb igénynek is meg kell felelnie, pl. különféle állatok behatolását, vagy azok kijutását is meg kell akadályoznia, és az illetéktelen behatolók számára is akadályt kell jelentenie. Ritka esetben van szükség teljesen átláthatatlan kerítésre, mert ezzel a telektulajdonos szinte börtönbe zárhatja magát. Ezért a különböző kialakítású, átlátható huzalkerítések a normál igényeknek nagyon is megfelelnek.


Fonott-, hegesztett huzal és táblásított elemekből

A hagyományos kerítések leggyakrabban hurkolt gépi fonatokból készülnek. Ezek tekercsben vásárolhatók meg, a fonatok szélessége 1000-2500 mm közötti lehet. A hagyományos tekercselésű fonatok anyaga 1,8-2,1 mm átmérőjű, félkemény, horganyzott acélhuzal, illetve PVC bevonattal is védett anyagú. A hálók lyukmérete többnyire 68x68 mm-es, és a kerítés építéséhez szükséges oszlopok, feszítő huzalok, hálórögzítő elemek is beszerezhetők a szaküzletekben.

Az oszlopok egymástól való távolsága 250 cm, a magasságuk pedig 50 cm mélyen a talajba betonozás után még 50 mm-rel nyúljon túl a fonat szélességén. Hosszabb kerítés szakaszokon az oszlopokat oldaltámaszokkal kell megerősíteni. A horganyzott bevonatú alumínium oszlopok 38-40 mm átmérőjűek, falvastagságuk 1,5 mm, a hosszuk pedig 1,6-3 m között a kerítésfonatok szélességéhez igazodóan változik. Az oszlopokhoz általában a zárósapka és a feszítőhuzalok rögzítéséhez szükséges tartók, tartozékok is megvásárolhatók a kereskedőknél. Az ilyen kerítések élettartama kb. 8-10 év.


Időtállóbak és könnyebben kialakíthatók a tűzihorganyzott, lágyacél huzalokból ponthegesztési technológiával tekercses hálókból készített kerítések. A hálót alkotó huzalszálakat a gyártás folyamán ponthegesztéssel rögzítik egymáshoz, így a fonat szilárdabb, alaktartóbb és tartósabb a fonott kerítéshálóknál. A huzalok vastagsága 2,1 mm, a kialakított szemnagyságok pedig általában 5x7, 7x25, vagy 25x51mm méretűek. A tekercsek szélessége 100-230 cm között változik. Szinterezett és PVC bevonatú változatban is gyártják. E gyártmányokhoz is megvásárolhatók a kívül belül horganyzott, vagy még szinterezett bevonattal is ellátott oszlopok, és a kerítésfonat rögzítéséhez szükséges tartozékok. Az oszlopok mérete igazodik a tekercsek szélességéhez, azaz a talajba rögzítésükhöz szükséges plusz 50 cm-nyi méretnövekedéssel számolt hosszban kerülnek gyártásra. A ponthegesztett kerítés tekercsek választékát gazdagítják a síkban különböző alakra hajlított vízszintes szálú tekercsek is.A hullámosított huzalokból kialakított kerítésfonatok, más néven Haidekker hálók is hagyományosnak mondhatók. A huzalok átmérője 2-4,5 mm között, a hálószemek sűrűsége szerint változhat. A leggyakoribb szemméretek 23, 30, hegesztéssel rögzítetek 40, 50 mm közöttiek lehetnek. A Haidekker hálókat főként szakemberek szokták az oszlopok közé erősíthető táblákká formálni, mégpedig lapos vagy köracél keretekre hegesztve. Az ilyen kerítéstáblák nagyon tartósak, ám viszonylag drágábbak a többi kerítésanyaghoz viszonyítva.

A táblás kerítések huzalszálait minden esetben ponthegesztett erős kötés kapcsolja össze. Az egyszerű változatoknál a hálótábla hegesztett elemeit kettős vízszintes huzalozás kapcsolja össze, ami a táblák nagy szilárdságának a biztosítéka. A táblák szélessége általában 2,5 m, magassága pedig 83-243 cm között változhat, így több méret között lehet választani. A huzalátmérők 3-5 mm között változnak, a táblák hálóosztása pedig többnyire 50x200 mm-es.A 3D-s kerítéstáblákra a huzalok síkból történő kihajlításai a jellemzőek, a tábla magasságától függően 2, 3, 4 helyen V-alakban hajlítják ki a síkból. Natúr, horganyzott és szinterezett kivitelben kerülnek forgalomba és a kerítéshez szükséges oszlopok és egyéb szerelési tartozékok is megvásárolhatók. A nagyobb kereskedésekben esetenként előre gyártott beton lábazati elemek is beszerezhetők, és ezekhez az adott oszlopok közvetlenül felerősíthetők. A lábazati betonelemek magassága változó, hosszuk 246 cm, és 50 mm vastagságuk. Ezeket célszerű a talajba 100 mm mélyen földnedves betonba ágyazva rögzíteni az oszlopokkal együtt. Viszonylag gyorsan telepíthetők, és egyszerűségükben is dekoratív kerítés készíthető belőlük. Az ilyen 3D-s kerítéselemek élettartama akár 20 év is lehet. Különösen a szinterezett bevonatúak nagyon időtállóak. Stílusban a kerítésekhez illő kész kapuk is vásárolhatók a huzalkerítésekhez, így a bejárat lezárhatósága is megoldható rövid időn belül.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Drótfonatok kerítésekhez

Hogy a kerítéssel szemben milyen elvárásaink vannak, az bizonyos mértékben meghatározza az alkalmazott fonat fajtáját is. A választék gyártók tekintetében elég bőséges, némi információ pedig...


Mászhatatlan kerítés

A legszimpatikusabb kerítés egy 60 cm magas sövény, ami jelképesen határolja birtokunkat. De ha még a belátást is akarnánk csökkenteni, akkor legyen 2 m magas. Sajnos azonban a negatív...