Komplex épületgépészeti megoldások az Uponortól

Uponor Smatrix vezérlés

2018-11-06 14:50:48 | Módosítva: 2018-11-06 16:17:33

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról okostelefonról. Ezáltal a szigorodó TNM* rendelet követelményeit is ki tudjuk elégíteni a saját elvárásunk mellett. Ezek a rendszerek viszonylag könnyen hozzáilleszthetők akár új építésről, akár meglévő épületről legyen szó. A vezérlés családok lehetnek önállóan működő, illetve épületfelügyeleti rendszerekkel kommunikáló kivitelűek.

Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként ezen igényeket felismerve fejlesztette ki az Uponor Smatirx vezérléscsaládot, amit akár épületfelügyeleti rendszerekhez is csatlakoztathatunk.

Az Uponor Smatrix rendszer komplex megoldást tud nyújtani a hőközponti kevert körök vezérlésére, illetve a szekunder oldali helyiség-, esetleg zónavezérlésre, ami lehet hűtési, és fűtési rendszer is.

A hőtermelő oldali vezérléssel egy kevert kört tudunk szabályozni időjárás függvényében külső hőmérséklet érzékelő és előremenő/visszatérő hőmérséklet érzékelőn keresztül. Ez a rendszer Uponor Smatrix MOVE névre hallgat. Ha több kevert körünk van a hőközpontban, akkor azt több MOVE készülék beépítésével tudjuk megoldani. A MOVE képes az épületben elhelyezett Uponor helyiségenkénti vezérlésektől indító jelet fogadni, amit továbbít a hőtermelők felé. A téli nyári átváltást váltószelepen keresztül kezeli le.


A helyiségenkénti vezérlésből az Uponor kínálatában megtalálható a vezetékes (BASE), és a vezeték nélküli (WAVE) kivitel is. Mindkét esetben a fő koncepció az, hogy a központi egységek 8 db motort és 6 db termosztátot tudnak vezérelni. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor a központi egységeket el lehet látni egy-egy bővítő modullal, így bővítő modullal együtt 1 központi egység maximálisan 14 db állásszabályozót és 12 db termosztátot tud kezelni. Mindkét rendszer közös sajátossága, hogy nem kell félnünk a 230 V-tól a kábelezés során, hisz a központi egységek és az interface 230 V-os megtáplálása kivételével már minden kábelezés (termosztát, állásszabályozó) 24 V-os.


A termosztátok hőigény észlelésekor jelet küldenek az Uponor központi egység felé, amely nyitja a termosztáthoz tartozó állásszabályzókat az osztó-gyűjtőn, valamint a központi egység segítségével tudjuk indítani a hőközponti keringető szivattyút. Mindkét vezérlés családhoz tartozik egy design termosztát, mely az Uponor Smatirx Style nevet kapta. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-169, vezetékes rendszer esetében T-149. A design termosztát a mai igényeket kielégítve esztétikus, vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) kapható. Ebben a készülékben is elhelyezésre került a relatív páratartalom érzékelő. Ezzel a műszaki megoldással hűtés esetén helyiségenként tudjuk mérni a páratartalmat, és kockázat esetén beavatkozni a páralecsapódás megelőzése érdekében. Ezzel a megoldással nem az egész hűtési rendszer áll le, hanem csak a kritikus helyiséghez tartozó körök zárnak.

A rendszerhez kapható Uponor állásszabályozók folyamatosan vezéreltek, a két végpont között is bármilyen pozícióban képesek megállni, majd az ellentétes irányba tovább mozogni. Ennek, valamint az automatikus beszabályozás funkciónak köszönhetően nincs szükség kézi hidraulikus beszabályozásra, ezáltal a megrendelő egy komfortosabb, energiatakarékosabb épületet kap.

A vezetékes és vezeték nélküli rendszerekhez tartozó Interface egyik kedvelt funkciója a plusz hőtermelő felvétele, ami akkor fontos, hogy ha a padlófűtéssel ellátott helyiségünkben található egy cserépkályha, kandalló. A vezérlésen beállítható, hogy ezen helyiségben, ha elkezd nőni a többi helyiséghez képest a hőmérséklet, akkor ne zárja le teljesen a helyiségben lévő állásszabályozókat. Ezáltal egy minimális áramlás megmarad a rendszerben, nem engedi kihűlni a padlót, így komfortosabbá téve a helyiséget, és gyorsítva a későbbi felfűtést.

A vezetékes helyiségenkénti vezérlés az Uponor Smatrix Base nevet kapta. A termosztátok és központi egységek vezetékezése minden esetben 4 eres árnyékolt (átm. 0,15 mm) kábellel kell, hogy megvalósuljon! A termosztátok bekötése a központi egységbe történhet  csillagpontszerűen mindegyik bekötve,


  • csillagpontszerűen mindegyik bekötve, 
  • vagy lehetőség van a termosztátokat egymás után sorba felfűzve egy bekötésre is.

Az Uponor Smatrix Base szabályzó rendszer esetén egy I-147 típusú színes érintőkijelzős programozó egység (Interface) hozzáiktatásával akár 16 db központi egység hangolható össze. Egy központi egység maximálisan 12 db termosztátot és 14 db állásszabályozót tud vezérelni. Így egyidejűleg maximálisan 192 különálló helyiség 224 állásszabályzójának vezérlése is megoldható, mellyel nagyobb, komplex épületek teljes fűtés/hűtés oldali szabályozását is meg tudjuk valósítani. Az Uponor Smatrix Base rendszer KNX átjáró segítségével könnyen hozzáilleszthető épületfelügyeleti rendszerekhez.A vezeték nélküli helyiségenkénti vezérlés az Uponor Smatrix Wave nevet kapta. A termosztátok ebben az esetben vezeték nélkül kommunikálnak a központi egységekkel. A Wave szabályzó rendszer esetén egy I-167 típusú színes érintőkijelzős programozó egység (Interface) hozzáiktatásával akár 4 db központi egység is összehangolható. Egy központi egység maximálisan 12 db termosztátot és 14 db állásszabályozót tud vezérelni. Így egyidejűleg maximálisan 48 különálló helyiség 56 állásszabályzójának vezérlése is megoldható, mellyel nagyobb, családiházak, kisebb panziók teljes fűtés/hűtés oldali szabályozását is meg tudjuk valósítani. A vezeték nélküli rendszerhez hozzáilleszthető egy okosalkalmazás is, mellyel megoldható az, hogy távolról okoskészülékről irányítsuk a fűtési/hűtési hálózatunkat.


Az Uponor Smatrix vezérlés Uponor felületfűtési rendszerekkel összeépítve a korszerű, energiatakarékos épületek alapja. Egy rendszer minden felhasználásra. 

*: 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 

S hogy a telepítést segítsük, tekintse meg Smatrix telepítési videót a Youtube csatornán a Smatrix installációs videó lejátszási listában itt:

vagy válogasson az egyéb Uponor rendszereket bemutató videók közül: Uponor Magyarország - Youtube 

Benis Attila

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtés, vezérlés, uponor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlófűtés a Schlüter®-től

Télen jólesően meleg – nyáron frissítően hűvös. Aligha van még egy olyan variálható, energiakímélő és hosszú élettartamú padlófűtés, mint a Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló. A vékony...


Medencefűtés napkollektorral

A napkollektorok egyik legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználási módja amedencefűtés. A tavasztól-őszig terjedő időszakban a legerősebb anapsugárzás, így jelentős fűtési költséget spórolhatunk...