Szobai sarkok kihasználása

2018-11-14 12:34:23 | Módosítva: 2018-11-19 15:54:35

Az újabban divatos szobabútor trendek inkább a berendezési darabok levegős elrendezésére adnak lehetőséget. Ám az így „szellősen” berendezett lakószobákban a sarkok többnyire kihasználatlanul maradnak, és szinte funkció nélküli zugokként hatnak. Ha valaki esetleg hiányolja az ilyen sarkok jobb és célirányos kihasználását, az vagy asztalossal készíttet különféle sarokba illeszthető polcokat, vagy maga áll neki az elkészítésének. Az ilyen polcok elkészítése ugyanis nem haladja meg egy átlagos barkácsoló képességeit, ha már megvan a koncepció. 

Az alábbiakban e zugokat kihasználó, viszonylag könnyen elkészíthető sarokpolcok kialakításához mutatunk néhány ötletadó megoldást.

Pozitív sarkok

Vegyük először a pozitív sarkokra illő polcok változatait. Ezek végső soron hátalap nélküli, és a falra akasztható rakodóhelyek, amelyeknek olykor oldallapjai is vannak. Számos változat készíthető el az ilyen egységekből, az igények és a rendelkezésre álló hely figyelembevételével. A forma mellett az is fontos, hogy a polcok jól illeszkedjenek a falak alkotta felületre. Ezek ugyanis nem mindenkor pontosan derékszöget zárnak be, ezért a vízszintes lapok hézagmentes összeillesztéséhez az adott sarok szögét kell megfelezni a ferdén összeillesztendő darabok levágásakor. A kötéseket köldökcsapokkal a legegyszerűbb megoldani, és a lapok összeragasztásához erős faragasztó szükséges.


Első dolog a méretarányos tervezés papíron, majd következhet a polcokhoz szükséges lapok méretre vágatása egy lapszabászatban. Alapanyagként a meglevő bútorzathoz illő laminált anyagok, vagy akár később elvégzett felületkezelést igénylő csiszolt deszka lapok is megfelelnek a polcokhoz. A laminált anyagú bútorlapok élét elég a szokásos felvasalható élfóliával lefedni. A polcok felerősítéséhez a terhelésnek megfelelő számú kampósszeg alkalmazható, amelyeket a függőleges lapok élébe süllyesztett rejtett vasalatokba akasztva lehet észrevétlenné tenni. A különféle alakú és kiosztású változatokhoz íme néhány ötletadó tipp. Ám arra ügyelni kell, hogy ne legyen túl összetett a forma, mert az a felerősítést nehezíti meg.

Negatív sarkok

A negatív sarkok kihasználását viszonylag könnyebb megoldani. A berendezés egyes darabjainak a sarokig történő eltolásával részben megszüntethetők az ilyen kihasználatlan és többnyire sötét zúgok. Ha ez nem lehetséges, akkor érdemes más megoldásokat keresni; pl. háromszög alakú polcelemek sarokba rögzítésével könnyen hasznosíthatók a sötét sarkok. A sarokpolcoknak a falra erősítése akkor ideális, ha a tartó vasalatok nem, vagy csak alig láthatók, és a polcok így mintha lebegnének a fal előtt. Ez rejtett konzolokkal meg is oldható. Bútorszerű megoldásként két él-lap kötésben egymáshoz csavarozott hosszú hátlapra sokkal könnyebb a háromszögletű polcokat felrögzíteni a hátoldal felől. A polcok akár üvegezettek is lehetnek, ha a keretanyag élét előbb hosszában felréseljük, majd a 4-6 mm vastag üvegpolcokat ezzel a léccel keretezve készítjük el. A hátlapra erősített, ún. váltó polclapok felcsavarozásakor is előnyös megoldás.

Azonos méretre szabott elemekből ugyancsak könnyű meghökkentő elrendezésű sarokpolc kombinációt összeállítani. Az ilyen megoldásokhoz akár a barkácsáruházakban kapható kész polcelemek is felhasználhatók. A lapok egymáshoz erősítését az ilyen daraboknál is a hátlap felől behajtott facsavarokkal lehet egyszerűen megoldani.

Nemcsak a fürdőszobába, de bármelyik lakószobába bekerülhet az egyedi hatású, oldalról szokatlan alakú lapokkal határolt nyitott polcos szekrény. Ebben a formában három darabot kell összeállítani, melyek egymásra helyezve adják meg a szokatlan, két oldalról nyitott és ellentétes irányú formát. Egyszerű kialakítása szinte bármely minimál jellegű bútorzathoz jól illeszkedik.

Aki pedig a nagyon szokatlan elrendezésű polcokat kedveli, annak figyelmébe ajánljuk a sarokba illeszthető, elágazó lapos polcokból összeállítható változatot. Ez két fő darabból áll, amelyeket a falra helyezésüket követően célszerű egymáshoz illesztve összeerősíteni.

Készen vásárolható különféle sarokpolc elemek felhasználásával sarokba állítható polcos rakodók is könnyen elkészíthetők, csupán a polclapokat összefogó három oszlopot kell jól kiválasztani. E célra megfelelnek az 60x60 mm-es, gyalult staflik, amelyeknek a hátoldal felől facsavarokkal fogathatók fel a kész polclapok. A lekerekített élű és különböző méretű polcelemekből akár ferdén összetartó lábakkal összefogott rakodó polc is elkészíthető.

A csiszolt élű, készen megvásárolható üvegpolcok is nagyon mutatósak. A falra erősítésükhöz pedig ugyancsak készen kaphatók a fémből készült polckonzolok. Az ilyen polcok nemcsak a fürdőszobában felszerelve mutatósak, de a lakószobák sarkaiba helyezve is hasznosak lehetnek.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokszekrény

A konyhákba egyre több elektromos készüléknek és egyéb hasznos gépnek kell helyet biztosítani. Egy mosogatógép elhelyezése szűk konyhában például új, keskenyebb szekrények beépítését teszik...