Tippek, praktikák az irodai zajcsökkentéshez

2018-11-20 12:09:58 | Módosítva: 2018-11-20 12:11:03

A 80 dB üzemi zajszintet meghaladó munkahelyeken védőfelszerelés használata kötelező, de akár irodákban is stressz keltő hatású lehet a gépek, telefoncsörgés állandó zaja, esetleg a hangos beszéd. Az egyterű irodák elterjedésével különösen fontos, hogy a dolgozók nyugodt munkavégzése biztosított legyen. Ehhez nagyban hozzájárulhatunk, ha megfogadjuk az alábbi tippeket.


Mit tehetünk?

Zárt terekben a zaj csökkenthető hangelnyelő burkolatok alkalmazásával. Azonban mivel minden épület más, a falak szerkezetétől, felületétől és azok belső kialakításától függően a problémák is eltérőek lehetnek. Egyes helyiségekben a mély hangok tartományában lesz hosszabb a lecsengési idő, ezáltal zengőbb a tér, míg máshol a magasabb frekvenciájú hangok lehetnek zavaróak. Ennek megállapításában és a probléma orvoslásában épületakusztikai szakember bevonásával tudjuk a legjobb eredményt elérni, aki optimalizáltan tervezi meg a célnak megfelelő mennyiségű és kialakítású hangelnyelő anyagot.

Törekedjünk puha anyagok, szőnyegek, függönyök használatára, hiszen ezek sokkal jobban elnyelik a hangokat, mint a sík, kemény felületek, például a járólap. Ezek a megoldások amellett, hogy praktikusak, mert elnyelik, illetve tompítják a hangot, a belső dizájn személyre szabására is lehetőséget adnak. Mindemellett a puhább látvány az otthonosság érzését is megteremti.
A divatos és építészetileg praktikus egyterű irodák esetén is van megoldás. Törjük meg a zajt térelválasztó falak, paravánok használatával. Erre számos ízléses megoldás létezik, illetve a növényekből álló biofalak is hangulatos megoldást nyújtanak.

A belső tér kialakításánál kerüljük az üres, nagy, sík falfelületeket annak érdekében, hogy a hang visszaverődését meggátoljuk. Minél nagyobb és plasztikusabb a felület, annál jobban visszaveri a hangot. Ez nemcsak a függőleges felületekre vonatkozik, a vízszintesekre is.

A zajforrásokat, gépeket minél messzebb helyezzük el a munkatársaktól. Ha van megoldás arra, hogy a gépeket, illetve a zajforrást körülvegyük zajcsökkentésre alkalmas anyagokkal, éljünk vele. Jó megoldás lehet, ha fagyapot burkolatot helyezünk a zajforrás közelébe, így hangszigetelő hatékonyságát minél jobban kihasználhatjuk.Munka közben is javasolt szünetek beiktatása. Ha zajos környezetben dolgozunk, és ha van rá lehetőségünk, sétáljunk pár percet a szabadban. Ahol megengedett, koncentrációnk javítása érdekében használjunk fülhallgatót és hallgassunk relaxációs zenét. Ez segíti a szervezet regenerálódását, és hatékony megoldás a stressz tűrésre. Arra ügyelni kell azonban, hogy a fülhallgatóban szóló zene se legyen túl hangos, mert az halláskárosodást okozhat. 

A külső zajok ellen is védekezni kell. Az ajtók, ablakok hangszigetelése többrétegű üveggel, a keretek gumiszalagos tömítésével segíti kiszűrni a külső zajokat. Ha a nyitott ablakok helyett szellőzőrendszerrel frissítjük a helyiség levegőjét, akkor a zaj sokkal kisebb lesz.

Sokan azt gondolják, hogy a hőszigetelési céllal beépített, habosított műanyag tábláknak jó a hangszigetelő vagy hangelnyelő képességük is. De ez nem igaz. Sőt! Hangelnyelési célra például porózus vagy speciális perforálással ellátott termékek alkalmazhatóak. A kemény műanyag habok szerkezetükből adódóan inkább visszaverik a hangot.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangelnyelő falazat a kézilabda csarnokban

Budapest IX. kerületében épül a kézilabda multifunkcionális csarnok, amely a 2022-es Kézilabda Európa Bajnokságra fog elkészülni. Mivel a multifunkciós csarnok az összes létező teremsportág...


Halltex - Hangszigetelő, visszhangmentesítő finn technológia

Finnországban szinte minden lakberendezési-, belsőépítészeti- és barkácsáruház kínálatában ott vannak az ottani piacon már 60 éve jelenlévő Halltex paneleket. A márkanév beívódott a köztudatba, és...