Tippek, praktikák az irodai zajcsökkentéshez

2018-11-20 12:09:58 | Módosítva: 2018-11-20 12:11:03

A 80 dB üzemi zajszintet meghaladó munkahelyeken védőfelszerelés használata kötelező, de akár irodákban is stressz keltő hatású lehet a gépek, telefoncsörgés állandó zaja, esetleg a hangos beszéd. Az egyterű irodák elterjedésével különösen fontos, hogy a dolgozók nyugodt munkavégzése biztosított legyen. Ehhez nagyban hozzájárulhatunk, ha megfogadjuk az alábbi tippeket.


Mit tehetünk?

Zárt terekben a zaj csökkenthető hangelnyelő burkolatok alkalmazásával. Azonban mivel minden épület más, a falak szerkezetétől, felületétől és azok belső kialakításától függően a problémák is eltérőek lehetnek. Egyes helyiségekben a mély hangok tartományában lesz hosszabb a lecsengési idő, ezáltal zengőbb a tér, míg máshol a magasabb frekvenciájú hangok lehetnek zavaróak. Ennek megállapításában és a probléma orvoslásában épületakusztikai szakember bevonásával tudjuk a legjobb eredményt elérni, aki optimalizáltan tervezi meg a célnak megfelelő mennyiségű és kialakítású hangelnyelő anyagot.

Törekedjünk puha anyagok, szőnyegek, függönyök használatára, hiszen ezek sokkal jobban elnyelik a hangokat, mint a sík, kemény felületek, például a járólap. Ezek a megoldások amellett, hogy praktikusak, mert elnyelik, illetve tompítják a hangot, a belső dizájn személyre szabására is lehetőséget adnak. Mindemellett a puhább látvány az otthonosság érzését is megteremti.
A divatos és építészetileg praktikus egyterű irodák esetén is van megoldás. Törjük meg a zajt térelválasztó falak, paravánok használatával. Erre számos ízléses megoldás létezik, illetve a növényekből álló biofalak is hangulatos megoldást nyújtanak.

A belső tér kialakításánál kerüljük az üres, nagy, sík falfelületeket annak érdekében, hogy a hang visszaverődését meggátoljuk. Minél nagyobb és plasztikusabb a felület, annál jobban visszaveri a hangot. Ez nemcsak a függőleges felületekre vonatkozik, a vízszintesekre is.

A zajforrásokat, gépeket minél messzebb helyezzük el a munkatársaktól. Ha van megoldás arra, hogy a gépeket, illetve a zajforrást körülvegyük zajcsökkentésre alkalmas anyagokkal, éljünk vele. Jó megoldás lehet, ha fagyapot burkolatot helyezünk a zajforrás közelébe, így hangszigetelő hatékonyságát minél jobban kihasználhatjuk.Munka közben is javasolt szünetek beiktatása. Ha zajos környezetben dolgozunk, és ha van rá lehetőségünk, sétáljunk pár percet a szabadban. Ahol megengedett, koncentrációnk javítása érdekében használjunk fülhallgatót és hallgassunk relaxációs zenét. Ez segíti a szervezet regenerálódását, és hatékony megoldás a stressz tűrésre. Arra ügyelni kell azonban, hogy a fülhallgatóban szóló zene se legyen túl hangos, mert az halláskárosodást okozhat. 

A külső zajok ellen is védekezni kell. Az ajtók, ablakok hangszigetelése többrétegű üveggel, a keretek gumiszalagos tömítésével segíti kiszűrni a külső zajokat. Ha a nyitott ablakok helyett szellőzőrendszerrel frissítjük a helyiség levegőjét, akkor a zaj sokkal kisebb lesz.

Sokan azt gondolják, hogy a hőszigetelési céllal beépített, habosított műanyag tábláknak jó a hangszigetelő vagy hangelnyelő képességük is. De ez nem igaz. Sőt! Hangelnyelési célra például porózus vagy speciális perforálással ellátott termékek alkalmazhatóak. A kemény műanyag habok szerkezetükből adódóan inkább visszaverik a hangot.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zajmentes komfortra vágyva

A világ most nem rohan. Csendhonol az utcákon és lassan megerősödik egy új világnézet: azegymás felé és befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még azért lehetnek, lakáson belül is… Érdemes...


Hangszigetelés és hangzásjavítás burkolatokkal

Hangszigeteléssel kapcsolatban általában egy burkolat alá, vagy közvetlenül egy felületre helyezett hangszigetelő anyagra gondolunk. Ezek az anyagok sokszor egybe esnek a klasszikus hőszigetelő...