Kávéfőzési módszerek

2018-11-20 12:12:14 | Módosítva: 2018-11-20 12:24:54

Sok mindenen múlik, hogy milyen kávéfőzőt választunk. Nem csak azért, mert igen nagy a különbség az egyes készülékek ára között, hanem mert a különböző típusú készülékek más-más minőségű kávét főznek. Ezek nem jobb vagy rosszabb kávék, hanem mindegyik más, ízlés kérdése, hogy kinek melyik ízlik. Nagy különbségek vannak a készülékek kezelhetőségében, tisztántarthatóságában, és még vásárlás előtt tisztában kell lennünk az üzemeltetési költségekkel is.


Főzött, feketekávé


A hagyományos elektromos és kotyogós kávéfőzőkkel készíthetünk főzött feketekávét. A kávéőrleményen keresztül megy a forró víz és a vízgőz is, melyek erőteljesen kioldják a cseranyagokat. Ugyanakkor a 100 fok feletti hőmérsékleten az aromaanyagok kioldódása kisebb, ezért kissé fanyar, de erős lesz a végeredmény. Közepesre őrölt kávé a legmegfelelőbb.


Forrázott vagy filteres hosszúkávéHasonlóan a teákhoz, a forrásban lévő vízzel kell leönteni a kávéőrleményt, mely így telítődik a vízzel, ami kilúgozza az illat-, szín- és ízanyagokat. A filteres kávéfőzőkben – melyek sok esetben egyben teafőzők is – nincs gőznyomás. Forró vízcseppek folynak a szűrőpapírba vagy kávéfilterbe tett kávéőrleményre, és lúgozzák ki azt. A szűrő megakadályozza, hogy a kávéőrlemény is átszivárogjon a csészébe, így ezek a kávék zaccmentesek. Finomra őrölt kávé a legmegfelelőbb, de nem szabad, hogy túl finom legyen, mert akkor túl sokáig ázik a vízben a kávé, és a nem kívánatos anyagok is kioldódnak. Egyszerre akár 8-10 adag kávé is lefőzhető, a készülék víztartályának méretétől függően, bár létezik 2-csészés változat is. Ha teát is ugyanavval a készülékkel szeretnénk főzni, érdemes beszerezni külön műanyagszűrőt, hogy ne vegyék át egymás ízét az italok. A készülék saját műanyagszűrőjébe célszerű mindig papírszűrőt is tenni, és abba tenni a őrölt kávét, így könnyebb tisztántartani, és biztosan zaccmentes lesz a kávé, akkor is, ha már a műanyagszűrő kezd elhasználódni. A filteres kávéfőzőkbe az ún. PAD párnákkal (lásd. később) is készíthetünk kávét. Ebben az esetben nem kell a papírszűrő, hanem a készülék műanyagszűrőjébe tegyük a kávépárnát.


Eszpresszó kávéGyors kávéfőzést jelent. A készülékek nagynyomáson működnek (min. 9 bar), így lehetővé válik a 100 fok alatti (kb. 90 fok) vízhőmérséklet, mely kilúgozza a nagy finomságú kávéőrleményt, rövid idő alatt. A nem túl magas hőmérséklet és a gyorsaság lehetővé teszik, hogy aromagazdag maradjon a főzet. Az ízélmény ellenére a valóságban azonban az eszpresszókávék koffeintartalma alacsonyabb, mint a másként főzött kávéké.


Párnáskávé (ESE, PAD)
A párnás kávéfőzés célja, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a kávéfőzés. Nemzetközi szabvány szerinti előre csomagolt, pörkölt, őrölt kávé, filter-papír közé tömörítve, 1-2 személyes adagokban. A kávépárnákat a párnás kávéfőzőkbe a készülék erre kialakított részébe kell betenni. Egyik fajtájával (ESE) jó minőségű presszókávét lehet készíteni nagynyomású párnás kávéfőzőkkel, másik fajtáját (PAD) a Philips Senseo és a Douwe Egberts fejlesztette ki, átmenetet képezve a presszókávé és a németes filteres kávé között. A PAD filteres készülékek kisebb nyomáson működnek (2 bar), így a filteres kávékhoz közelebb álló, lazább, de aromás kávét főznek. A PAD párna használható a filteres kávé- és teafőzőkben is (lásd. előbb).


Kapszulás kávéfőző

Az utóbbi években terjedt el igazán, pedig már 1976-ban levédette a Nestlé. Sokáig nem is gyárthatta más a kapszulákat, de a 2010-es évektől már szinte minden áruházban megjelentek a különböző gyártók készülékei és kapszulái is. A készülékek ára gyorsan megfizethetővé vált az elmúlt években, de a kapszulák elég drágák, a legolcsóbb kb. 70 Ft. Viszont, ha az ízek és aromák között is szeretnénk válogatni, legalább 100 Ft-tal számoljunk csészénként. Sokféle ízű kapszulát lehet kapni, szinte bármilyen mennyiségben tarthatunk belőlük otthon, nem kell attól tartani, hogy elvesztik aromájukat. Előnye a nagyon gyors kávékészítés, és hogy a készülék könnyen tisztántartható, továbbá, hogy a készülék- és kapszulakínálatban van hideg és meleg italok készítésére is lehetőség (eszpresszó, lungon, latté macchito, cappuccino, forró csoki, de jeges tea is).

Hátránya, hogy a kapszulák nem egyforma méretűek, vásárlás előtt meg kell győződni róla, hogy az adott készülékbe megfelelő-e, amit kiválasztottunk. További hátránya még, hogy a használt kávékapszula szelektíven gyűjtendő hulladéknak minősül, mert műanyag és alumínium keverékéből készül, és nincs mindenhol megoldva a megfelelő újrahasznosítás a keletkező nagymennyiségű hulladék feldolgozására. Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett a kapszulás kávéfőzők száma, a lakosság és a hivatalok kb. 20%-a már ilyen készüléket használ a világon mindenhol. A kapszulagyártók közül csak kevesen törődnek evvel, mint környezetvédelmi problémával, bár van rá jó példa itthon is: az összegyűjtött használt kapszulákat az újabbak vásárlásakor le lehet adni ingyen, és a cég gondoskodik az újrafelhasználásról. Sajnos evvel a lehetőséggel csak kevesen élnek, és a legtöbb használt kapszula a háztartási szemétben landol.

Házi praktikákkal lehet találkozni, a kapszulák utántöltésére, de avval a koncepció lényege vész el: zárt a gyártási technológia, a kávé az őrlés után azonnal aromazáró csomagolásba kerül, hogy a lefőzés pillanatáig friss maradjon.


Egyéb funkciók

Ha már tudjuk, hogy milyen típusú kávét főző készüléket szeretnénk, érdemes a kínálatban az egyéb szolgáltatásokat sorra venni. Pl. a kávé aromáját a kanna aromazáró fedele őrzi; az automata fűtéskapcsoló, ami a lefőzés után automatikusan melegen tartja a kávét. Van-e tejadagoló, vagy a nyomással működő készüléken van-e gőzölő, amivel a kávét vagy a tejet habosíthatjuk, és természetesen a kihűlt kávét is ideálisan, túlforralás nélkül felmelegíthetjük. A kivehető tejtartó is nagyon praktikus, mert a tejjel feltöltött tartály egyszerűen a hűtőbe rakható a következő kávéfőzésig. A levehető alátétlap a könnyebb tisztítást szolgálja, és sok készüléken állítható a magassága is, a különböző méretű csészékhez. Gyakoriak a kombinált készülékek, amelyek filteres és presszó kávé, illetve tea készítésére is alkalmasak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

15 bar-os kávéfőzők

Ha valaki szereti a jó kávét, akkor a főzők igen széles kínálatából választhatja ki az igényeinek megfelelőt. Aki viszont a presszókávét favorizálja, már csak szinte három lehetőség közül...


7 konyhai hulladék kerti felhasználása

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.