Kávéfőzési módszerek

2018-11-20 12:12:14 | Módosítva: 2018-11-20 12:24:54

Sok mindenen múlik, hogy milyen kávéfőzőt választunk. Nem csak azért, mert igen nagy a különbség az egyes készülékek ára között, hanem mert a különböző típusú készülékek más-más minőségű kávét főznek. Ezek nem jobb vagy rosszabb kávék, hanem mindegyik más, ízlés kérdése, hogy kinek melyik ízlik. Nagy különbségek vannak a készülékek kezelhetőségében, tisztántarthatóságában, és még vásárlás előtt tisztában kell lennünk az üzemeltetési költségekkel is.


Főzött, feketekávé


A hagyományos elektromos és kotyogós kávéfőzőkkel készíthetünk főzött feketekávét. A kávéőrleményen keresztül megy a forró víz és a vízgőz is, melyek erőteljesen kioldják a cseranyagokat. Ugyanakkor a 100 fok feletti hőmérsékleten az aromaanyagok kioldódása kisebb, ezért kissé fanyar, de erős lesz a végeredmény. Közepesre őrölt kávé a legmegfelelőbb.


Forrázott vagy filteres hosszúkávéHasonlóan a teákhoz, a forrásban lévő vízzel kell leönteni a kávéőrleményt, mely így telítődik a vízzel, ami kilúgozza az illat-, szín- és ízanyagokat. A filteres kávéfőzőkben – melyek sok esetben egyben teafőzők is – nincs gőznyomás. Forró vízcseppek folynak a szűrőpapírba vagy kávéfilterbe tett kávéőrleményre, és lúgozzák ki azt. A szűrő megakadályozza, hogy a kávéőrlemény is átszivárogjon a csészébe, így ezek a kávék zaccmentesek. Finomra őrölt kávé a legmegfelelőbb, de nem szabad, hogy túl finom legyen, mert akkor túl sokáig ázik a vízben a kávé, és a nem kívánatos anyagok is kioldódnak. Egyszerre akár 8-10 adag kávé is lefőzhető, a készülék víztartályának méretétől függően, bár létezik 2-csészés változat is. Ha teát is ugyanavval a készülékkel szeretnénk főzni, érdemes beszerezni külön műanyagszűrőt, hogy ne vegyék át egymás ízét az italok. A készülék saját műanyagszűrőjébe célszerű mindig papírszűrőt is tenni, és abba tenni a őrölt kávét, így könnyebb tisztántartani, és biztosan zaccmentes lesz a kávé, akkor is, ha már a műanyagszűrő kezd elhasználódni. A filteres kávéfőzőkbe az ún. PAD párnákkal (lásd. később) is készíthetünk kávét. Ebben az esetben nem kell a papírszűrő, hanem a készülék műanyagszűrőjébe tegyük a kávépárnát.


Eszpresszó kávéGyors kávéfőzést jelent. A készülékek nagynyomáson működnek (min. 9 bar), így lehetővé válik a 100 fok alatti (kb. 90 fok) vízhőmérséklet, mely kilúgozza a nagy finomságú kávéőrleményt, rövid idő alatt. A nem túl magas hőmérséklet és a gyorsaság lehetővé teszik, hogy aromagazdag maradjon a főzet. Az ízélmény ellenére a valóságban azonban az eszpresszókávék koffeintartalma alacsonyabb, mint a másként főzött kávéké.


Párnáskávé (ESE, PAD)
A párnás kávéfőzés célja, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a kávéfőzés. Nemzetközi szabvány szerinti előre csomagolt, pörkölt, őrölt kávé, filter-papír közé tömörítve, 1-2 személyes adagokban. A kávépárnákat a párnás kávéfőzőkbe a készülék erre kialakított részébe kell betenni. Egyik fajtájával (ESE) jó minőségű presszókávét lehet készíteni nagynyomású párnás kávéfőzőkkel, másik fajtáját (PAD) a Philips Senseo és a Douwe Egberts fejlesztette ki, átmenetet képezve a presszókávé és a németes filteres kávé között. A PAD filteres készülékek kisebb nyomáson működnek (2 bar), így a filteres kávékhoz közelebb álló, lazább, de aromás kávét főznek. A PAD párna használható a filteres kávé- és teafőzőkben is (lásd. előbb).


Kapszulás kávéfőző

Az utóbbi években terjedt el igazán, pedig már 1976-ban levédette a Nestlé. Sokáig nem is gyárthatta más a kapszulákat, de a 2010-es évektől már szinte minden áruházban megjelentek a különböző gyártók készülékei és kapszulái is. A készülékek ára gyorsan megfizethetővé vált az elmúlt években, de a kapszulák elég drágák, a legolcsóbb kb. 70 Ft. Viszont, ha az ízek és aromák között is szeretnénk válogatni, legalább 100 Ft-tal számoljunk csészénként. Sokféle ízű kapszulát lehet kapni, szinte bármilyen mennyiségben tarthatunk belőlük otthon, nem kell attól tartani, hogy elvesztik aromájukat. Előnye a nagyon gyors kávékészítés, és hogy a készülék könnyen tisztántartható, továbbá, hogy a készülék- és kapszulakínálatban van hideg és meleg italok készítésére is lehetőség (eszpresszó, lungon, latté macchito, cappuccino, forró csoki, de jeges tea is).

Hátránya, hogy a kapszulák nem egyforma méretűek, vásárlás előtt meg kell győződni róla, hogy az adott készülékbe megfelelő-e, amit kiválasztottunk. További hátránya még, hogy a használt kávékapszula szelektíven gyűjtendő hulladéknak minősül, mert műanyag és alumínium keverékéből készül, és nincs mindenhol megoldva a megfelelő újrahasznosítás a keletkező nagymennyiségű hulladék feldolgozására. Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett a kapszulás kávéfőzők száma, a lakosság és a hivatalok kb. 20%-a már ilyen készüléket használ a világon mindenhol. A kapszulagyártók közül csak kevesen törődnek evvel, mint környezetvédelmi problémával, bár van rá jó példa itthon is: az összegyűjtött használt kapszulákat az újabbak vásárlásakor le lehet adni ingyen, és a cég gondoskodik az újrafelhasználásról. Sajnos evvel a lehetőséggel csak kevesen élnek, és a legtöbb használt kapszula a háztartási szemétben landol.

Házi praktikákkal lehet találkozni, a kapszulák utántöltésére, de avval a koncepció lényege vész el: zárt a gyártási technológia, a kávé az őrlés után azonnal aromazáró csomagolásba kerül, hogy a lefőzés pillanatáig friss maradjon.


Egyéb funkciók

Ha már tudjuk, hogy milyen típusú kávét főző készüléket szeretnénk, érdemes a kínálatban az egyéb szolgáltatásokat sorra venni. Pl. a kávé aromáját a kanna aromazáró fedele őrzi; az automata fűtéskapcsoló, ami a lefőzés után automatikusan melegen tartja a kávét. Van-e tejadagoló, vagy a nyomással működő készüléken van-e gőzölő, amivel a kávét vagy a tejet habosíthatjuk, és természetesen a kihűlt kávét is ideálisan, túlforralás nélkül felmelegíthetjük. A kivehető tejtartó is nagyon praktikus, mert a tejjel feltöltött tartály egyszerűen a hűtőbe rakható a következő kávéfőzésig. A levehető alátétlap a könnyebb tisztítást szolgálja, és sok készüléken állítható a magassága is, a különböző méretű csészékhez. Gyakoriak a kombinált készülékek, amelyek filteres és presszó kávé, illetve tea készítésére is alkalmasak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Folttisztítás

A különböző eredetű foltok minden háztartásban előfordulnak, és eltávolításuk esetenként gondot okozhat. Különféle folttisztító szerek beszerezhetők ugyan, ám a régi, hagyományos módszereket is...


Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...