Mobil klíma átmeneti fűtésre

2018-11-28 13:13:24 | Módosítva: 2018-11-28 13:22:09

Közismert, hogy a klíma készü­lékek jelentős része hűtő-fűtő klíma, vagyis a körfolyamat megfordításával – hőszivattyúként – fűtésre is használható. Hűtő-fűtő kivitelűek a mobilklímák között is vannak jócskán, de azért abban az olcsó kategóriában a csak hűtő megoldásúak az elterjedtebbek. De, egy kis leleménnyel ez fajta is befogható fűtésre az átmeneti időszakokban.


Ehhez semmi másra nincs szükség, mint hogy az egycsöves klíma kivezetéseit felcseréljük. A hideg levegő kifújását vezessük a szabadba, és a meleg befújását a helyiségbe. A gyakorlat persze nem ilyen egyszerű, mert a készülék csatlakozási lehetőségei a hűtő üzemmódra vannak kitalálva. A meleg levegő befújásával nincs gond, klíma hátsó oldalát csak befelé kell fordítani, és jöhet is a meleg. A vastag gégecsövet viszont át kell applikálni a hideg oldalra.

Egy kifejezetten „barkács megoldásként” a hideg befújó rácsot egy gumilappal fedtük le, amibe belevágtuk a gégecső csatlakozó csonkját. A gumilap lefogja a csatlakozó csonk pár milliméteres peremét. Az egész gumilapot pedig „próbapadi megoldásként” két gumipókkal fogtuk rá a készülékre.

A kísérlet sikerült

A hideg levegőt minimális tömítetlenséggel ugyanazon a fali furaton keresztül a szabadba tudtuk továbbítani, amelyen normál üzemmódban – hűtő klímaként – a meleg levegőt vezetjük ki. A készülék pedig az ellentétes oldalon szép egyenletesen fújta a 48-50 fokos levegőt a helyiségbe, ami pár perc alatt komfortos hőmérsékletet állított elő az amúgy kissé lehűlt szobában. A fűtés pedig klíma hatásfokkal működik, vagyis 1 kW elektromos áramból kb. 3 kW hőenergiát termel. A kivitelt persze lehet, és érdemes is javítani!

Fordított kivezetés fűtő üzemmódra


A klíma a hátoldalán fújja be a meleg levegőt


Hűtött oldal kivezetése


A beltéri és a befújt levegő hőmérséklete

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...


Fűtés inverteres klímával

Fűtés üzemmódban a hűtő-fűtő klíma – kompresszora segítségével – a szabadban lévő levegő, még meglévő energiatartalmának egy részét juttatja be a lakásba. Lényegében megfordul a körfolyamat, és...