Mobil klíma átmeneti fűtésre

2018-11-28 13:13:24 | Módosítva: 2018-11-28 13:22:09

Közismert, hogy a klíma készü­lékek jelentős része hűtő-fűtő klíma, vagyis a körfolyamat megfordításával – hőszivattyúként – fűtésre is használható. Hűtő-fűtő kivitelűek a mobilklímák között is vannak jócskán, de azért abban az olcsó kategóriában a csak hűtő megoldásúak az elterjedtebbek. De, egy kis leleménnyel ez fajta is befogható fűtésre az átmeneti időszakokban.


Ehhez semmi másra nincs szükség, mint hogy az egycsöves klíma kivezetéseit felcseréljük. A hideg levegő kifújását vezessük a szabadba, és a meleg befújását a helyiségbe. A gyakorlat persze nem ilyen egyszerű, mert a készülék csatlakozási lehetőségei a hűtő üzemmódra vannak kitalálva. A meleg levegő befújásával nincs gond, klíma hátsó oldalát csak befelé kell fordítani, és jöhet is a meleg. A vastag gégecsövet viszont át kell applikálni a hideg oldalra.

Egy kifejezetten „barkács megoldásként” a hideg befújó rácsot egy gumilappal fedtük le, amibe belevágtuk a gégecső csatlakozó csonkját. A gumilap lefogja a csatlakozó csonk pár milliméteres peremét. Az egész gumilapot pedig „próbapadi megoldásként” két gumipókkal fogtuk rá a készülékre.

A kísérlet sikerült

A hideg levegőt minimális tömítetlenséggel ugyanazon a fali furaton keresztül a szabadba tudtuk továbbítani, amelyen normál üzemmódban – hűtő klímaként – a meleg levegőt vezetjük ki. A készülék pedig az ellentétes oldalon szép egyenletesen fújta a 48-50 fokos levegőt a helyiségbe, ami pár perc alatt komfortos hőmérsékletet állított elő az amúgy kissé lehűlt szobában. A fűtés pedig klíma hatásfokkal működik, vagyis 1 kW elektromos áramból kb. 3 kW hőenergiát termel. A kivitelt persze lehet, és érdemes is javítani!

Fordított kivezetés fűtő üzemmódra


A klíma a hátoldalán fújja be a meleg levegőt


Hűtött oldal kivezetése


A beltéri és a befújt levegő hőmérséklete

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímaváltozás hatása hazánkra

Az éghajlatváltozás nemcsak többletfeladatokat, delehetőségeket is ad a vállalkozások és általában agazdaság szereplői számára – állapítja meg a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet kutatására...


Klímával fűteni

A klímával való fűtésről sok helyen, sok mindent lehet olvasni. A gázkazános fűtéssel szemben azért is fogalmazódnak meg alternatívák, mert a jogszabályi változások erősen megnehezítették a...