Bútormozgatók, talicskák, kézi kocsik

2018-11-28 13:54:06 | Módosítva: 2018-11-28 13:54:48

A különféle terhek mozgatása otthoni körülmények között gyakran elég nehéz, és kellő eszközök nélkül többnyire kétemberes faladat. A cél érdekében azonban számos célszerszámot be lehet szerezni, amelyek jelentősen megkönnyítik a munkát. Ez plusz kiadással járhat, és nem is biztos, hogy az ilyen eszközök túl gyakran lesznek használva, ám az adott feladat megoldását könnyebbé tehetik. Ezek azonban némi ötletességgel más esetekben is hasznosak lehetnek.


Ha kevés az erő...

Az eszközök kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy az, az adott munkához leginkább megfelelő legyen. Legalább ilyen fontos, hogy azt ne terheljük túl. Ez ugyanis az eszközt tönkreteheti, deformálhatja, ami a további használatát kétségessé teheti, ráadásul balesetek előidézője is lehet. Lényeges a jó súlyelosztás, ami a teher mozgatását megkönnyíti és biztonságossá teszi. A helyigényük sem lényegtelen, ebből a szempontból az összecsukható szerkezetűek az előnyösebbek. Ezek után lássuk milyen tehermozgatásra készült eszközök könnyíthetik meg a ház körüli munkákat.

Görgős bútormozgatók
Többféle változatban szerezhetők be. Főként nehéz bútordarabok és egyéb súlyosabb tárgyak mozgatását könnyítik meg görgős kivitelüknek köszönhetően. Terhelhetőségük 100-600 kg között változó. A bútormozgatók 4 darab különálló görgős egységből állnak, ezek között vannak fix és önbeálló kivitelűek is. A kisebb teherbírású változatok műanyagból, a 200 kg feletti teherbírásúak acélból készülnek. A görgős egységeket külön görgős emelőkarral megemelve lehet a sarkok alá csúsztatni. Az emelőkar lemez saruja e karvégén elfogatható az ideális emelési pozíció elérése érdekében. A görgős tehermozgatók tárolása nem különösebben helyigényes, és az emelővel együtt célszerű az elraktározásuk. Egymás nélkül nem használhatók!

Talicskák

Az egykerekű járgányok szinte minden kertes házban sokoldalúan használhatók. A puttonyukban bármit könnyűszerrel el lehet szállítani, még a szűk helyeken is jól használhatók, az egyetlen kerékkel ugyanis kiválóan lehet manőverezni, a puttony ürítése pedig egy erőteljes emeléssel elvégezhető, feltéve hogy a rakomány ezt lehetővé teszi. A talicskák váza többnyire erős acélcsőből készült, a kerekek pedig tömör gumisak vagy légtömlősek, méretük 20-40 cm lehet.

A puttony anyaga általában horganyzott acéllemez, a szélei pedig visszaperemezéssel merevítettek. Beszerezhetők erős műanyagputtonyos típusok is, ezek kimondottan kerti feladatokhoz kialakított alakúak, és elég könnyűek. A talicskák puttonyának az űrmérete 60-350 liter közötti, ám ez a befogadó képességükre jellemző adat és nem azonos a terhelhetőségükkel! A talicskák között vannak ún. ikerkerekűek. A dupla kerék terhelt puttony esetén megkönnyíti a mozgatásukat – pl. egyenetlen talajon –, és könnyebb a puttony kiürítése is, viszont szűk helyeken nehezebben lehet velük manőverezni. A talicskák nagy előnye az alacsony súlypont, a könnyű irányíthatóság, továbbá a puttony gyors kiüríthetősége.

Molnár- és egyéb kézikocsikEzek is kézikocsik, ám kétkerekű kivitelben kaphatók. A megnevezésből kikövetkeztethető, hogy a kétkerekű teherhordó kocsit eredetileg a molnárok, megtöltött zsákok gyors szállítására használták. Ez jellemző a kialakításukra is. A karcsú vázuk acél, vagy zártszelvényű könnyűfém idom, és a váz alsó részén fix-, vagy kihajtható lapát azaz talp van, amire fel lehet rakni a mozgatni kívánt terhet. Ehhez a kategóriához sorolhatók az egyszerű bevásárló kocsik, amelyeknek maximum 30 kg a terhelhetőségük, és a vázra felül összehúzható teherzsákot erősítenek. A kerekeik 10-15 cm átmérőjűek, és elsősorban jelentősebb mennyiségű élelmiszer könnyű mozgatására használhatók. A kimondottan molnár kocsik hasonló kialakításúak, csak szilárdabb a vázuk, a terhelhetőségük 50-200 kg között változik. Az összecsukható, kompakt kivitelűek előnye a csekély önsúly és a kis helyigény. A különféle vázkialakításoknak, és azok könnyűfém anyagának köszönhetően csekély az önsúlyuk, némelyik típusnak még a kerekei is behajthatók. A kerekek átmérője általában 7-10 cm közötti, az anyaguk gumírozott műanyag.

Négykerekű változatokA kézikocsik másik csoportja nagyobb rakodó felületű, és kettő vagy négy keréken mozgatható. A teherbírásuk 150-350 kg, rakodófelületük változó, de a 0,7 m2-es nagyságot is meghaladhatja. Több változatuk összehajtható, azaz a vertikális csőkar a platóra hajtható. Az összehajtható típusúak kerekei közül kettő rögzíthető, a másik kettő önbeálló. Ezek átmérője általában nem haladja meg a 10 cm-t. A vonórudas kerti kocsiknak van 2 és 4 kerekes változatuk is. A 4 kerekes vonórúdja az első, elfordítható kerékpárhoz csatlakozik a jobb manőverező képesség érdekében. A kerti kézikocsiknak is van acélszerkezetes, összecsukható változata, amelyeknek a „raktere” erős műanyag ponyvával fedhető be. A kerekeik gumírozott műanyagból készülnek, átmérőjük 80-100 mm között változik, míg a 4 kerekű változatoknál ez 150-200 mm is lehet. A nagyobb átmérőjű kerekek előnyösebbek az egyenetlen talajon való haladáskor. A terhelhetőségük a váz szerkezetétől függően 100-350 kg, amit nem ajánlatos túllépni, mert ez erősen igénybe veszi a kocsi csővázát és a kerekeit is. Erre egyébként minden kocsifajtánál fokozottan kell ügyelni, mert az esetleges túlterhelés miatt már deformálódott vázszerkezet a kocsik rendeltetésszerű használatát is lehetetlenné teheti.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények szállítása

A kérdés látszólag egyszerűnek tűnik, hiszen betesszük – ha befér – és visszük. Van azonban néhány buktatója a dolognak. Ha szállításkor a növény sérül, közben nem jajgat ugyan, de pár nap vagy hét...


LEGO tippek 2. rész

Ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen a legózás, nagyon sok elemre van szükség. Ha rendszeresen építünk nagyobb dolgokat legóból, akkor ésszerűbb egy legóasztalt kialakítanunk. Bármilyen asztalt...