Módosultak a lakáshitelek szabályai

2018-11-29 08:52:30 | Módosítva: 2018-11-29 08:53:41

2018 októbertől szigorodtak az adósságfék szabályok, hatályba lépett ugyanis a Magyar Nemzeti Bank rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a korábbinál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest.


JTM

A módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (jtm) szabályozásról szóló rendeletet alapján az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve - magasabb jövedelem esetén - 40 százaléka lehet. Magasabb jövedelem alatt az MNB a 400 ezer forint feletti nettó havi jövedelmet érti. Az elmúlt években tapasztalt nominális és reálbér-emelkedés miatt a jegybank azonban már bejelentette, hogy jövőre, július 1-jétől megemeli a limitet 500 ezerre. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jtm-mutató.


A jegybank ezekkel a lépésekkel saját bevallása szerint ösztönözni kívánja a kiszámítható törlesztő részletű, fix kamatozású jelzáloghitelek elterjedését, mivel azok támogatják a kiszámíthatóságot és a fenntarthatóságot. Az új adósságfék szabályoknak köszönhetően az MNB szerint a lakáshitelezés továbbra is dinamikusan, de egészségesebb szerkezetben nőhet.

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint sok hitelfelvevőnek célszerű volna régi hitelét szerződésmódosítással vagy fix kamatú konstrukcióval – például minősített fogyasztóbarát lakáshitellel - átalakítania. Az összes magyarországi lakáshitel szerződés közel 60 százaléka – a régebbi változó kamatozású konstrukciók miatt – még mindig egy évnél rövidebb időre fixált kamatozású.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mik a jelzáloghitel elengedésének legkritikusabb pontjai?

Mára már több mint harmincezer család élt a jelzáloghitel elengedés lehetőségével, milliókkal csökkentve ezzel a tartozásukat! A támogatási összeg nem kevés, hiszen a jelzáloghitel elengedéssel...


Van-e még pénz a zöld hitel kasszában?

Vannak olyan bankok, amelyek nem függesztették fel ahiteligénylés befogadását – pl. a Budapest Bank–, ám az ügyfél-tájékoztatókban és a weboldalukon arra figyelmeztetnek, hogy a keretösszeg...