Reneszánszát éli a Propán-Bután

2018-12-17 07:35:55 | Módosítva: 2018-12-28 20:17:42

A PB-gáz reneszánszát éli. Nemcsak a mobil felhasználás terjedése, a grillkultúra, a kalandturizmus vagy az alternatív üzemanyagok iránti igény fordítja rá a figyelmet, de – addig is, amíg a világ nem áll át tisztán megújuló energiák használatára – a PB-gáz messze a legtisztább fosszilis energiahordozó, aminek környezetterhelése minimális – például a szénhez vagy kőolajhoz képest. Ráadásul egyre praktikusabb formákban kapható, és nagyon könnyű nemcsak használni, de hozzájutni is.

Többféle energia létezik és ezeket sokféle módon tároljuk. A legtöbb háztartásban az energiaigény mégis úgy fogalmazódik meg, hogy „legyen villany, meleg víz és fűtés”. Az állandó lakhelyek többségénél ezt a két problémát a vezetékes földgáz- és áramszolgáltatás oldja meg. Rengeteg eset van azonban, amikor a helyzet nem ilyen kényelmes, és a fenti két közmű gazdaságosan nem hozzáférhető, vagy épp a kiváltásukra keresnek megoldást. Ilyenkor kerül elő egy régi-új klasszikus, a PB-, vagy más néven palackos, tartályos gáz. Nem véletlen, hogy a településektől távol eső erdei hotelek, erdészházak, síközpontok is többnyire ennek valamilyen formáját használják. A nagy energiasűrűségű és tiszta PB-nek ugyanis számos előnye van bármilyen más energiahordozóhoz és tárolóhoz képest.

Szabadon méretezhető

A 200 g-os kemping flakonok és az akár 25 m3-es, nagy gáztartályok két végletes mérete között is számos korszerű megoldás kínálkozik, és nemcsak a klasszikus, 11,5 kg-os palackra kell gondolni. Ott van például a palackcsoport, ahol az ellátást 2-4 db 25 kg-os palack biztosítja, akár automatikus váltószeleppel, így nincs szükség kis tartályokra, és azok telepítésére (engedélyeztetés stb.), de gyakori palackcserére sem. Ma már egy palackcsoport, tartály stb., vagyis kizárólag PB segítségével olyan rendszerek is kiépíthetők, amelyek termosztátját akár mobiltelefonos applikációval is vezérelhetjük, így már induláskor elindíthatjuk a fűtést a nyaralóban, hogy mire odaérünk, kellemes meleg fogadjon. A PB azonban nemcsak fő- vagy kiegészítő fűtésre, főzésre ideális.

Nagyon könnyű ugyanis hozzájutni


Ma már telefonon is házhoz rendelhetjük a palackot, de ugyanezt megtehetjük az interneten is. A gázfutár nemcsak a háztartási, 11,5 kg-os palackokat, hanem a 25 kg-os, kemping vagy kifejezetten grillezéshez gyártott, gyorscsatlakozós palackot is kiszállítja. Ráadásul nincs alapdíja, tehát ha csak ideiglenesen van szükség a gázra, nem kell egész évben költeni, számlákat befizetni, „bevezetni” a földgázt a területre.

Grillezéshez nagyjából a PB-gáz a legjobb

Bár sokan a faszénre esküsznek, de biztosan nem azért a 15-30 perc szenvedésért, amíg az anyagból tisztességes parazsat kapunk. Vonzó a füstös íz, ami azonban reprodukálható. A gázgrillekhez ugyanis kaphatók ún. facsipszek – gyakorlatilag válogatott fafajták pormentes forgácsa –, amiket egy tálcával behelyezve a grillbe ragyogó füstöt adnak, méghozzá megválaszthatjuk, milyen is legyen az a füst: hickory, juhar, alma, tölgy, bükk, vadcseresznye – hogy csak a népszerűbbeket említsük. A grillek kényelmét egyébként nagyban emeli, ha nem a hagyományos 11,5 kg-os alupalackot rendeljük hozzá, hanem az ugyanolyan súlyú, de kifejezetten szabadtéri ételkészítéshez fejlesztett, gyorscsatlakozós, acél változatot – amely egy mozdulattal biztonságosan felszerelhető, így egyszerű a használata.


Kempingezésnél a PB-palack segítségével fűthetjük a sátrat, működtetjük a hűtődobozt és világíthatunk Ugyanezt „nagyban” megtehetjük a lakó­kocsiban is, hiszen az ottani gáztűzhelyek, állófűtések is PB-palackokról működnek, mert nincs az a lakókocsi vagy lakóautó, amelyiknek az akkumulátora folyamatos üzemben tudja biztosítani a szükséges energiát.

Ha fontos egy épület szünetmentes áramellátása

Akkor sem akkumulátorokat, hanem robbanómotoros, automata kapcsolású aggregátorokat használnak ennek biztosítására. Ezek valamilyen fosszilis energiával működnek, ha kifejezetten kerülendő a szállópor koncentráció és célunk az üzemeltetési árak csökkentése, akkor a legjobb alternatíva erre szintén a PB-gáz lehet.


Kettő vagy több gázpalack csoportos rendszerben történő telepítése
BELTÉRI


Kettő vagy több gázpalack csoportos rendszerben történő telepítése
KÜLTÉRI


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...


Kertépítés

A kerttulajdonosok többsége saját maga alakítgatja birodalmát. Így biztosan az ízlésének megfelelő lesz, és aktív kikapcsolódásra is jó időtöltés a kertészkedés. Nagyon nem lehet elrontani, hiszen...