Kárpitozott homlokzat

2018-12-17 10:54:31 | Módosítva: 2018-12-17 10:58:03

2015 júniusában a Fatra cég technikusai felkérést kaptak egy atipikus homlokzati rendszer kidolgozására. A cél olyan egyedi homlokzat megalkotása volt, amely megjelenésében a gombokkal behúzott kárpitozású kanapékra emlékeztet. A megvalósításhoz - igen merész módon - a tetőkön alkalmazott PVC-P lemezeket használták.


A megfelelő konstrukció kidolgozásához nagyméretű modelleket készítettek, melyeken a megoldásokat tesztelni tudták. Az első modellt 1,5 mm vastag, poliészter hálóval erősített Fatrafol lemezzel fedték, világosszürke színben. A lemezt raszterben osztott fóliabádoggal rögzítették, melyre pontszerűen hegesztették az anyagot. Az elkészült minta bár homlokzatburkolatként megállta a helyét, esztétikailag mégsem felelt meg az elvárásoknak. A második kísérletben már üvegszövettel erősített lemezeket használtak, illetve elhagyták a fóliabádogot és helyette a Guardianweld rögzítőpontjait alkalmazták. Esztétikailag ez a megoldás sem bizonyult megfelelőnek, de az is kiderült, hogy a kisebb nyúlással rendelkező lemezek nem alkalmasak a feladatra.

A futurisztikus „kárpitozott” homlokzat harmadik és jelentősen nagyobb modellje 2017 márciusában született meg. Az új megközelítés szerint a PVC lemezek rögzítését ragasztott menetes szárak és az induktív hegesztés kombinációjával oldották meg, ezzel elegáns és megbízható választ adva a problémára. A lemezek immár nem csupán esztétikai funkciót láttak el, hanem a homlokzat védelméről is gondoskodniuk kellett. A homlokzatburkolat megvalósítása 2018 tavaszára fejeződött be.


Ma már bárki gyönyörködhet a vízszigetelő lemezekből készült rendhagyó homlokzat műszaki és építészeti egyediségében. Bár a homlokzat igazán egyedi megjelenést kapott, a befektetett munka és a felmerült nehézségek alapján nem várható, hogy ez az alkalmazás a mindennapok gyakorlatában is elterjedne. 

forrás: epitesimegoldasok.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzati falak állapota

Míg a beltéri falak állapota csak az emberi tényezőtől függ (ha porosodik az a takarítás hiánya, ha légyürülékes, az a bejutó rovarok nem megfelelő irtására vezethető vissza), addig a külső...


Rendhagyó homlokzatszigetelés

A SAJÓ DESIGN Bt tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigetelésben Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a...