Karácsony

2018-12-17 19:05:30 | Módosítva: 2018-12-17 19:16:56

Az egész karácsonyi ünnepkör a hagyományokra épül. A családok nagy része minden évben ugyanúgy ünnepel, mégis talán érdemes évről évre a nagy rohanásban átgondolni, mi az, amit idén másként csinálhatnánk. Teremthetünk új szokásokat. Életkörülményeink is változnak, a gyerekek nőnek, az idősebbeknek már mindent megvettünk az évek során, amire lehetőségünk volt. Keressünk új tevékenységeket, tegyük érdekesebbé már az adventi időszakot, amivel ráhangolódhatunk az ünnepekre is.


Sok élethelyzet van, amikor nincs lehetőségünk „igazi” karácsonyfát állítani. Ilyenkor csak fantáziánk szab határt a lehetőségeknek, keressünk a neten is ötleteket, és bátran készítsük el. Karácsonykor szinte minden, ami zöld, fenyőfa- vagy koszorúalakú, díszes, az feldobhatja, időszakosan megváltoztathatja otthonunk hangulatát, egy kis ünnepet teremt a szürke hétköznapokba. De készíthetünk az igazi karácsonyfára is díszeket magunknak vagy akár ajándékba. Minden beszerezhető alapanyagként vagy félkészen a boltokban, könnyen tudunk minőségi, egyedi díszeket és ajándékokat alkotni.

















Bögrés (2,5 dl) mézeskalács

kb. 100 db
– 8 bögre finomliszt (1 kg)
– 1,5 bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj/szegfűszeg keveréke fele-fel arányban
– 30 dkg margarin
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás





A száraz hozzávalókat, a lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az enyhén megolvasztott margarint, a mézet és a tojásokat. Keverjük jól össze az egészet, majd gyúrjuk egyenletes tésztává. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán, kb. 1 cm vastagra. Mindenféle formájú süteménykiszúróval szaggassuk ki.

Ha szalagot szeretnénk a kész süteménybe fűzni, pl. szívószállal a szalag helyét lyukasszuk ki a még nyers tésztában. Ha magokkal szeretnénk díszíteni, óvatosan nyomkodjuk a kiszaggatott, nyers tészta tetejére a magokat, tetszőlegesen variálva, mintát kirakva.

180 °C-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron, alul-felül sütéssel 10 percig süssük. Ne süssük 10 percnél tovább, mert hamar túlsül. A kissé nyersnek tűnő tészta néhány perc alatt megszilárdul.

Hagyjuk kihűlni, csak ezután díszítsük. A gyakorlottabb háziasszonyok cukormázzal szoktak rajzolni a mézeskalácsra szebbnél szebb mintákat, de a kezdők nyugodtam kipróbálhatják a karácsony táján mindig kapható ételfestékből és cukormázból készült dekor-tollakat. Ezekkel nagyon könnyű díszíteni, a szép színek és az előreformált kinyomófejek miatt látványos lesz a végeredmény.








LED-es díszvilágítás

Díszítéshez ne feledkezzünk meg a fényekről se. Számtalan LED-es fényfüggöny, fényfüzér, csillag, koszorú, világító kiskarácsonyfa stb. kapható. Ezek nem csak díszítenek, hanem a téli időszakban a sok sötét órát is hangulatosabbá, elviselhetőbbé teszik. A ledes fények nem fogyasztanak sokat, nem melegszenek túl az izzók, így biztonságosak.





További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyar karácsony népi szokásai

A karácsonyi ünnepkör népi szokásait elsősorban vidéken (főleg falun) hagyományőrző csoportok a mai modern világban is megtartják és tanítják a gyerekeknek. A magyar népi hagyományokban sokszor...


Ünnepi vásárlás után: vissza az eladóhoz

A karácsony és szilveszter közötti napokban szinte ugyanolyan tömeg vanabevásárlóközpontokban, mint az ünnepek előtt. Sokan szeretnék a nem tetsző vagy felesleges ajándékokat kicseréltetni, és...