Faágak keretben

2018-12-19 08:53:23 | Módosítva: 2018-12-28 20:18:23

Az otthonát mindenki különféle dísztárgyakkal igyekszik a saját ízlése szerint egyedivé tenni. A fali képek is ezt a célt szolgálják. Van, aki egyedi műalkotásokat, mások különféle technikával készült reprodukciókat akasztanak a lakás falaira. Megint mások viszont a természet alkotta kellékekből, pl. faágakból készítenek fali dekorációt. Ehhez nem is kell más, csak képzelőerő és képkeret. Ám, még ez utóbbit is el lehet saját kezűleg készíteni, így szinte költségek nélkül lehet a természet kis részét bevinni a lakásba.


Változatok egy témára

Mi szükséges az ilyen képek elkészítéséhez? Természetesen száraz ágas-bogas faágak, amelyek közül még a vastagabbak is használhatók képek készítésére. A vékonyabb fatörzsekből is lehet dekoratív faliképeket „alkotni”, csak meg kell látni az adott faág ideális elhelyezését a kereten belül. Ilyen célra a kreatív hobby boltokban és a jelentősebb kertészeti üzletekben is lehet különféle dekorációs faágakat vásárolni, ám az erdőkben sokkal nagyobb „választékból” lehet válogatni, vagy a saját kertben is lehet „ágas témát” keresni.

Fás szárú bokrok ágai, vagy fákról levágott faágak is megfelelők. Mogyoróbokor vastagabb ágai, vagy öreg szőlőtőkék vesszőágai és gyökerei is nagyon dekoratív kellékei lehetnek a képeknek. lakkozás után. A fehér nyír vagy nyárfa levágott vastagabb ágainak felváló kérge ugyancsak jól mutat képelemekként.

Keret anyagként a szélesebb fenyő 50x50 mm-es pipalécek vagy gyalult felületű 20x60 mm-es fenyőlécek használhatók, ha alsó oldalukra a legvastagabb ág méretével megegyező magasító léc ráma kerül. Az ágakat ugyanis a keret belső oldalára kell – elrendezésük után – ragasztópisztollyal rögzíteni elmozdulás ellen. A faágak kérgét nem feltétlenül kell lehántolni, néhány napos szárítást követően színtelen akrillakkal átecsetelve a héj színei élénkebbek lesznek, és az ágak szilárdsága is erősebb lesz.


Az ágak mérete és alakja szerint könnyű eldönteni, hogy egy nagyobb méretű képet kialakítva, vagy esetleg több kisebb táblára elosztva érdemes a kompozíciót elkészíteni. A vékonyabb ágak akár a keret hátsó élére erősített két-három hevederlécre is felragaszthatók. A nagyobb ágakból érdemesebb több képet készíteni. Az ilyen több keretes kompozícióknál azonban ügyelni kell a több darabra vágott ág részeinek folyamatosságára. Az ilyen képek sorrendje ezért nem cserélhető fel. A vékonyabb, méretre vágott magasságú fatörzsek keretbe foglalásakor ezeket a léckeretbe ütött hosszabb szegekkel kell szilárdan rögzíteni. A keretbe foglalt ágkreáció talpra erősítve is nagyon mutatós dísztárgy lehet.

A keretekbe erősített faágak háttereként az egyszínűre festett falak az ideálisak. A keretek akár készen vásárolt darabok is lehetnek, ám ezekre hátul – az aljazás mellé – még távtartó léckeretet kel erősíteni, ami az ágak vastagságához igazodó méretű legyen. A keretbe helyezett vastag karton passzpartú képkeretbe illesztésével tovább növelhető a kép hangsúlyossága. Apró LED diódákkal az ágak hátulról meg is világíthatók, ami este igazán hangulatossá teheti a helyiség valamelyik falát. A feszültséget két 1,5 V-os ceruza elem adhatja, és egy kis mikrokapcsoló is kell hozzá.

Különleges megoldásként a megtisztított szőlőgyökerek a szélesebb képkeretek részeként is felhasználhatók. A gyökér alakja és mérete alapján határozható meg az ideális képkeret mérete, és a gyökér kerethez illesztési helye. A gyökérhez fémhuzalokkal vagy 6 mm átmérőjű köldökcsapokkal kapcsolhatók szilárdan. A két tárgy közötti kapcsolat folytonosságát pedig a rés folyékony fával történő kitöltésével lehet megteremteni. Végül pácolással, festéssel valósítható meg a megtévesztő átmenet a képkeret és a gyökérdarab között. Az eredmény mindenképpen meghökkentő hatású lehet. Nem könnyű feladat, de az eredmény megéri a fáradságot!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Virágállványok a lakásban

A hideg idő beálltával több figyelmet fordítunk szobanövényeinkre. A kertből, a teraszról is beköltöztetünk néhány példányt, és a lakás komfortérzetét is növeljük több szobanövénnyel. Azt is...