Eco Drive

2018-12-28 20:23:24 | Módosítva: 2018-12-28 20:26:53

Az utólagos „hibriditésnél” továbbra is kulcsszó a 48 V. A gumiabroncs gyártásáról híres Continentál is beszállt ebbe a fejlesztésbe, és megalkotta az Eco Drive „lágy-hibrid” rendszert, amely már Budapest útjain is látható volt egy átalakított Ford Focusba beépítve. Az Eco Drive működési elve abból indul ki, hogy a mai benzinmotorok fogyasztását és károsanyag-kibocsátását úgy is csökkenthetjük, ha megszabadítjuk őket néhány függeléküktől. Nemcsak a rendszer lelkét jelentő önindító-generátor függetleníthető a benzinmotortól, de a klímakompresszor és a szervószivattyú is. Ezeket mind a 48 voltos rendszer szolgálja ki, és amikor csak lehet, a guruláskor és fékezéskor visszanyert energiával tartják fenn a töltöttségét.


Az autóban a kuplung ugyan megmaradt, de nem sok funkciója van. Nyugodtan rá lehet fékezni sebességi fokozatban az autóra, a motor nem fullad le. Elinduláskor az Eco Drive elektronikus kuplungja leheletfinoman zár-nyit, illetve csúsztatja a hagyományos szerkezetet, amelyre épül. Menet közben a gáz elvételekor a motor azonnal leáll, és hagyja az autót szabadon gurulni, mint a régi Wartburgoknál. Az elektromos fogyasztók gurulás közben is működnek, mert segíti őket a csomagtartóban lévő 48 voltos akkumulátor, amelyet elsősorban visszatáplálással töltenek. (A mai autók többsége bajba kerül, ha kikapcsolt motorral közlekedünk.)


Alacsony tempóról gyorsítva, besegített a 15 kilowattos villanymotor-generátor egység is, ami többletnyomatékként jelentkezik, és simábban pörög fel a benzinmotor. Mivel a folyadékhűtésű motor-generátor szíjjal kapcsolódik a főtengelyhez, nem képes álló helyzetből elindítani az 1200 kilós Fordot, de pont akkor tol egy kicsit, amikor a benzinmotor még kevésbé mutat erőt.

A hajtáshoz is használt lítium-ion akkumulátort, illetve a Focus 12 voltos saját elektromos hálózatát a Conti 48 voltos hálózatával összekapcsoló elektronika a csomagtérbe került, a rendszer saját akkumulátora mellé. A rendszer összességében csak néhány kilóval növeli az autó eredeti tömegét, mert bizonyos elemei a gyáriak helyére kerültek, és könnyebbek is azoknál.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

KNE: közel nulla energiaigényű épület

Az elmúlt 60 évben az újonnan épülő épületek komfortosság tekintetében sokat fejlődtek. A komfortosság javulásával együtt az épületek energiafogyasztása, fenntartási költsége és építési költsége...


Helytelen szilárdtüzelés

Megszokottá vált a szilárdtüzelés a vidéki településeken, amelyet a legkülönbözőbb tüzelőberendezésekkel valósítanak meg. Sokan azonban nem tudják, hogy nem mindegy mit és hogyan tüzelünk el...