Hőszigetelés íves homlokzatra

2018-12-28 20:33:00 | Módosítva: 2018-12-28 20:35:48

Sík felületek szigetelésére kiforrott technológiák vannak. A sík hőszigetelő lapok jól felfekszenek a felületre, és rögzítésük sem okoz gondot, ha a technológia szabályait betartják. Az íves felületeknél már nem ilyen egyszerű a helyzet.


Kismértékben görbült felületek vékonyabb lemezekkel még hőszigetelhetők, ha a lapokat ideiglenes rögzítőelemekkel a megfelelő alakra feszítik, de a napjainkban alkalmazott vastag szigetelésekkel ez már nem végezhető el. Erősen görbült falakra eddig úgy helyeztek el vastag hőszigetelést, hogy a táblákat csíkokra vágták és azokat egyenként ragasztották fel. Ezzel a nagyobb egyenetlenségek elkerülhetők voltak, de ív helyett sokszög alakú felület keletkezett, ami általában sem a tervező, sem az építtető elképzeléseivel nem egyezett. Felújításkor további gondot okoz, hogy minden egyes kis darabot külön dübellel is rögzíteni kell.


Az íves felületek korszerű hőszigetelésére nyújt megoldást az íves formára vágott – eleve így gyártott - homlokzati szigetelőlemez. A táblák belső íve megegyezik a fal külső oldalának görbületével, így az elemek a görbült felületekre is pontosan felragaszthatók. Új épületeknél a tervek tartalmazzák az ív adatait, míg felújításokkor ezt helyszíni felméréssel kell megállapítani.Az íves lemezek alkalmazásának további előnye

A táblák illesztésénél sem alakul ki rés a hőszigetelésben, ezáltal nem lesz hőhidas a homlokzat. A táblák felragasztása után a munkafolyamatok megegyeznek a sík felületeknél megszokottakkal, vagyis a hőszigetelés becsiszolása és esetleges dübelezése után az üveghálót be kell ágyazni a ragasztótapaszba, majd az alapozó felfestése után felhordható a vékonyvakolat.

Hasonló módszerrel hőszigetelhetők az épület azon oszlopai, melyek közvetlen kapcsolatban vannak fűtött terekkel. Ebben az esetben az oszlop átmérőjének megfelelő, egy méter hosszú, tetszőleges vastagságú félcső idomokat kell felragasztani a megfelelően előkészített felületre. A munka többi része a már jól ismert módon folytatódhat.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés új építésnél

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan...


Split klíma leszerelése szakszerűen

A videót és a leírást azért készítettem, hogy segítségére legyen azoknak, a klímatulajdonosoknak és kőműveseknek, akik nem találnak szakembert, ezért maguk akarnak nekiállni a kültéri egység...