Fugázó választása

2019-01-10 07:35:23 | Módosítva: 2019-01-10 07:39:06

Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok – gondoljuk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a burkolatok, hiszen díszítünk, védünk, lezárunk, határolunk velük. Napjainkban is nagyobb jelentőséget tulajdonítunk egy igényes burkolatnak – legyen szó az alkotó­elemek kialakításáról vagy csak a színről – mint mondjuk az alatta lévő vakolatnak. Minden olyan szerkezet, ami látható és szem előtt van (nyílászárók, burkolatok, festés, bútorok stb.) fontos tartalommal bír, mert meghatározzák a bennünket körbevevő környezetet és ízlésünket is.


Útmutató esztétikus hidegburkolatokhoz

A hidegburkolati rendszerek egyik legfontosabb eleme a fugázó. Hézagot zár, segíti a burkolat fektetését és ritmizálja a felületet. A megfelelő fuga kiválasztásakor fontos, hogy ne csak a termék végső színére koncentráljunk. Nyilván nehéz feladat a számunkra legmegfelelőbb fugázót megtalálni, hiszen egy áruházban is megszédül az ember a polcok előtt, ahol széles kínálat áll rendelkezésünkre és mindegyik termék mást ígér.


A fuga kiválasztásakor a legfontosabb ismérvek

– A „beépítési mód” azaz, hogy keskeny vagy széles fugázó (a keskeny általában 1-10 a széles 5-20 mm közötti szélességben alkalmazható). Tegyük fel, hogy 5 mm-es fugát szeretnénk kialakítani, akkor jobban megtérül ha keskeny fugázót alkalmazunk, mert ebben az esetben többet fizethetünk egy széles fugázóért, és a plusz teljesítményt nem tudjuk kihasználni.

– Flexibilitás, szilárdság: szabványok osztályba sorolják a különböző fugázókat is. Javasolt olyan fugázó választása ami CG2-es kategóriába van sorolva (CG1 a kisebb szilárdsági kategória). Nagyobb lesz a szilárdsága, ezért jobban ellen fog állni a fizikai behatásoknak.

– Vízlepergetés, tisztíthatóság: a WA betűjelzéssel ellátott termékek vízfelvétele kisebb, ezért a tisztíthatósága is jobb lesz. Ez elsősorban világosabb színek esetén lesz fontos – pláne ha padlóra kerül.

– Szín: minden gyártó más és más színkínálattal szerepel, de vannak természetesen átfedések. Ügyelni kell azonban arra, hogy ha pótlásra van szükségünk, akkor azt az eredeti gyártótól szerezzük be, mert bár azonos lehet a két gyártó színének elnevezése, mégis eltérő lehet az árnyalat

– Bedolgozhatóság: a különböző fugázó habarcsok eltérő alapanyagokból készülnek, ezért a fizikai tulajdonságaikban és a bedolgozhatóságukban is jelentős eltérések lehetnek. Ezek ellenőrzéséhez nézzük meg a kiszerelésen a lemoshatósági időt (optimális a 10-20 perc), a feldolgozási időt – tehát, hogy a bekeverés után mennyi ideig használható (az ideális kb. 1 óra) és a járhatóságot – azaz, hogy a fugázás után mikor léphetünk a felületre (optimális kb. 1 nap).

– Kiszerelés: sokkal könnyebb a dolgunk, ha a termék vödörben kerül forgalomba, mert ebben az esetben csak vizet kell hozzá adni, és saját vödrében megkeverhető, illetve a fel nem használt poranyag visszazárható.

Néhány tanács a feldolgozáshoz

– Mindig tiszta burkolati felületen dolgozzunk miután a csemperagasztó már kikötött és ki is száradt (a bent maradó víz elszínezheti a fugát).

– Azokat a mázas kerámia felületeket, ahol a lerakott lapok szélein nincs máz, javasolt a máztalan részeken nedvszívás kiegyenlítő alapozóval átkenni, így biztosítható a fugázó egyenletes kötése.

– A felületet csak tiszta vízzel mossuk át, amíg a kötés tart.

– A teljes terhelhetőség eléréséig óvjuk a felületet!


Forrás: sakret

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidegburkolási hibák

Ezt a munkát – helytelenül – többnyire csempézésnek szokták nevezni, bár általában kerámiából és járó­lapokból ragasztott burkolatok is ebbe a kategóriába tartoznak. Elkészítésük köztudottan nem...


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...