Lakásfűtő falfesték

2019-01-30 11:17:27 | Módosítva: 2019-01-30 11:25:30

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és a lakásfűtést a következő évtizedekben az a speciális falfesték, amelynek fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik tanszékének szakember gárdája. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, és alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére.


A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt csak erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakember tudja jelenleg telepíteni.

A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: kerülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2 alapterületű lakást fel lehet fűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett. Legfőbb előnye, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, ráadásul sokkal költséghatékonyabb a kiépítése, mint a hagyományos fűtési rendszereknek. Az elektronika, illetve a festék nem szervesen kapcsolódnak egymáshoz, így külön-külön is cserélhetők, azaz költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető.


A fűtőfesték forradalmasítja a lakásfelújítást a következő évtizedekben. Olyan termékről van szó, ami átfesthető lesz, így nem szükséges kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem: a legkorszerűbb technológia és a legszebb színek együtt biztosítják a vásárló elégedettségét. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba, telepíteni tudja a fűtőrendszert.


Távolabbra tekintve az is izgalmas perspektíva, hogy a fűtőfesték a közeljövő okos otthon megoldásainak is ígéretes eleme lehet majd. Egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel”, például napelemmel, és még több lesz a jövőben. Egy hatékony elektromos fűtés kitűnő párja ennek a trendnek. Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okosházak, okoslakások – amik sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb tétel a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz.

A fűtőfesték a lakosság számára 2020-tól lehet elérhető. A fejlesztői csapatban kizárólag magyar szakemberek vesznek részt, az egyetemi tanszék és a festékgyár csapata idén ősszel mutatta be a prototípust a nyilvánosság előtt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falhűtés

Most, hogy itt a jó idő, egyre többen kezdünk el gondolkodni azon, hogy a nagy kánikulában milyen módszerrel tudjuk hatékonyan hűteni az otthonunkat. Létezik vajon olyan lakás, ahol nincs...


Falfesték koronavírus ellen

Egy hazánkban is aktív német cég elsőként kínál olyan környezetbarát falfestéket, amely bizonyítottan ellenálló a koronavírussal szemben, és ezzel szinte teljesen kizárja a falfelület érintéséből...