Szalagfüggöny javítása

2019-02-05 11:59:33 | Módosítva: 2019-02-05 12:00:41

A szalagfüggönyök nagyon praktikusak, mert a szalagok fedését állítani lehet. A helyiségek bevilágítását így nagyon egyszerűen lehet szabályozni egy gyöngyös lánc segítségével. Ám az egyes szalagokat egymáshoz kapcsoló gyöngyös lánc bepattintható horgainak az anyaga idővel elöregszik, köszönhetően az UV sugárzásnak.


Elég egy erőteljesebb húzás

Ha a lánc valamiben elakad, akkor bizony az apró rögzítő horgok nyitott vége letörik, de legalább is annyira szétnyílik, hogy már a szalagvégeket merevítő lapkák szemeibe nem lehet visszahelyezni. Pótlánc kapható ugyan, de utána kell járni, ami elég macerás. Keresgélés, járkálás helyett érdemesebb az „elszabadult” függönyszalagok rendbe szedését egyszerűen és gyorsan megoldani. Ráadásul a megoldás kézenfekvő, csak erős varrófonál pl. fehér vagy ekrű színű gomblyukselyem vagy himzőfonal, és némi türelem kell hozzá. A fonal sztearin gyertyán áthúzogatva „impregnálható”, majd 15 cm hosszú darabokra vágva kétszeresen ráhurkolható, és kettős csomóval rögzíthetők a lamella sulyok szemeire. Ezt követően a fonalakat egymás után a gyöngyös lánc bepattintható, de sérült horgai köré kell szorosan áthurkolva felkötözni és kettős csomóval rögzíteni. A felesleges fonalszálakat közvetlenül a csomók mögött ollóval kell levágni. A csomókat ajánlatos kibomlás ellem egy-egy kis csepp pillanatragasztóval is biztosítani. Így a lamellák távolsága a régivel azonos marad, és a hurkolás sem fog kioldódni. Az ilyen javítások szinte alig láthatóak, és gyorsan el is végezhetők.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Motorizált árnyékolók

Okosotthonos, távvezérelhető eszközeink kapcsán már sokszor érintettük a motoros árnyékolókat. Ennek az eszköznek a motorizálása és a távvezérelhetősége talán azért is kiemelten fontos, mert egy...