Téliesített teraszok

2019-02-11 08:47:34 | Módosítva: 2019-02-11 08:56:35

A nyitott teraszok, balkonok télen szinte csak raktárként használhatók, mivel többé-kevésbé ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Aki viszont a téli időszakban is élvezni szeretné a lakóteréhez tartozó teraszt, ezt csak jelentős anyagi ráfordítás árán teheti meg. Köztudott, hogy egy szilárd vázú és üvegezett oldalfalú télikert kialakításának költsége több százezer Ft-ot is meghaladhatja. Ám a teraszok téliesítésének van költséghatékonyabb megoldása is, a PVC ponyvával történő lezárás, ami általában a töredékébe kerül, mint egy üvegezett télikert kialakítása.


Időjárásálló PVC ponyva

E megoldásnak az alapja az erős, és vastag, időjárásálló PVC ponyva, amit már a lakberendezésben is egyre gyakrabban és változatosan használnak. A PVC ponyvaanyag a hiedelmekkel ellentétben változatos és esztétikailag is előnyös megoldásokra ad lehetőséget. A teraszok beépítésére számos megoldás létezik. A fix, esetleg nyitható üvegezett szerkezetek ugyan nagyon dekoratívak, ám nagyon költségesek. Viszont a PVC ponyvás megoldások sokkal kevesebb költségből kialakíthatók. A variálhatóságuk pedig biztosítja, hogy nyáron egyszerűen felcsavarva szinte nem is vehetők észre. Szeles, hűvös időben, vagy akár télen is bezárhatók, és akár a kinti tartózkodást is lehetővé teszik.

Ez a megoldás a kertes háztulajdonosoknak, vagy nyitott erkéllyel rendelkező lakástulajdonosoknak előnyös, mert az ilyen ponyvával védett teraszok könnyen zárt térré változtathatók, és könnyen vissza is alakíthatók, kinyithatók.

A terasz így nem veszíti el az eredetei funkcióját sem. A teraszt gyakran a nappali szoba kiterjesztésére használják, és ennek megfelelő bútorokkal rendezik be. Ám a bútoroknak árt az eső, a por és az egyéb szennyező anyagok lerakódása. A teraszponyvák viszont ezek ellen is kellő védelmet nyújtanak, és megkönnyítik a terület tisztán tartását is.
A ponyvával védett teraszon a napsütéses napokon kellemes hőmérséklet alakul ki az üvegházhatás miatt, és akár alkalmi fűtőkészülékkel, vagy a szobaajtó megnyitásával még az esti órákban is használható a terasz. Sőt, mivel a ponyvával védett teraszt körülvevő falak, a helyiség ajtaja és eredeti ablakai nem közvetlenül lesznek kitéve a téli hidegnek, így a fűtési költségek is csökkenhetnek valamelyest. Az így lezárt helyiségben csak nagyon extrém hidegben csökken a hőmérséklet fagypont alá, mivel a szomszédos falak és üvegfelületek belülről fűtik. Az itt elhelyezett növények a fényben sem szenvednek hiányt, mert a ponyvás szélek keretezte átlátszó vastag fólia „üvegezése” átengedi a napfényt, és melegítő hatását is érvényesíti. Ez a növények számára ideális, és a szemnek is kellemes látványt biztosít.

Ez a technológia nemcsak a kertes házak tulajdonosainak, hanem a tömbházak, panelek erkélyeinek, loggiáinak a befedésére is nagyon alkalmas, és még építési engedély sem szükséges a kialakításukhoz. Az ilyen „beépítések” megoldása annál egyszerűbb, minél kevesebb falszakaszt kell ponyvával lezárni. Az elöl nyitott loggia a legegyszerűbb, de bármilyen terasz, vagy homlokzati épületrész beépíthető ponyvás határoló falakkal, ha egyébként a helyiség felett van tető, vagy más födém, és oldalait oszlopok határolják. Ezekre ugyanis szükség van a ponyva felületek felerősítéséhez. Választhatók teljesen átlátszó ponyva anyagok is a téliesítéshez, ami a kitekintést szinte korlátlanná teszi. Az időjárás jelentősebb változásait pedig általában infra hősugárzók használatával lehet kompenzálni e már szélvédett helyeken.

A ponyvás teraszfedéseknél az oldalborítások tartóoszlopokra rögzítésénél a felcsévélhető megoldások a patentos rögzítésűeknél előnyösebbek. A csévélős rendszerűek ugyanis még szeles időben is feszesen tartják a ponyvát, emiatt az élettartamuk is hosszabb lesz. A csévélőkarok a ponyvák kezelését is kényelmesebbé teszik, a szélmozgásokra érzékenyebb patentos rögzítésűeknél. Nem kell létrára állva bajlódni a kezelésükkor, a ponyvák a csévélőkarokkal percek alatt kinyithatók, vagy leereszthetők. Ez a megoldás utólag is motorizálható és automatizálható. A ponyvafelületek felcsévélése és leengedése akár gombnyomásra is történhet, vezérelhető akár időkapcsolóval, vagy szél- és esőérzékelővel, amely az időjárás változásaira reagálva felcsévéli, vagy leereszti a ponyvás oldalakat.

Az ilyen ponyvás teraszfedések a vendéglátóiparban is gyakoriak. A nyitott, ám  ponyvával lehatárolható teraszokat ezáltal egész évben használni lehet, amivel megszüntethető a szezonális kihasználtságuk. Az ilyen teraszok klímáját többnyire infra hősugárzókkal szokták kellemesen melegre fűteni, ami élve minden vendég számára.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8559/Teliesitett_teraszok