COB led

2019-02-22 11:02:09 | Módosítva: 2019-02-22 11:03:38

A COB led, vagyis a Chip on Board Led néhány éve jelent meg a piacon. Korábban az SMD ledek terjedtek el, majd a nagyobb fényerő kedvéért megszülettek a power ledek. A COB led az előző kettőhöz képest is többet tud.


Hőelvezetés

A korábbi típusok igen sok önálló kis led izzóból épültek fel, ez a túlmelegedés veszélyével járt, amit a hátlapnak kellett elvezetnie. Az új gyártási eljárás következtében a COB ledeknél ez már nem jelent problémát, hiszen a chipek nagyobb modulok esetében az alaplapon, kisebb méretű paneleknél pedig a tokozás felületén kapnak helyet. Ez az eljárás biztosítja, hogy a hő hatékonyabban tudjon távozni, így nem fordulhat elő esetleges repedés vagy kiégés a led panelen.

A COB ledek élettartamának hosszabbítását segíti, hogy – hasonlóan más ledes eszközökhöz – az energiafelhasználás ennél az eszköznél is alacsony. Az üzemidőt tekintve a COB led is eléri az egyéb ledes eszközöknél megszokott értéket, ami akár 50 000 üzemóra is lehet, így biztosak lehetünk benne, hogy az így kialakított világítás hosszú távon szolgálja majd a céljainkat.Teljesítmény

A COB ledek nagy fényerőt nyújtanak, hiszen arra célra tervezték őket, hogy kis felületen is megfelelő világítást biztosítsanak. Érdemes megjegyezni, hogy amikor felkapcsoljuk a világítást, valamivel erősebb a fényük, mint nagyjából fél órával később, ami abból adódik, hogy a ledek hidegen mindig jobb fényhasznosítással bírnak, mint üzemi hőmérsékleten. Azonban, ha megbízható gyártók minőségi termékeit választjuk, nem ér minket meglepetés, hiszen a feltüntetett értékek azt a fényáramot jelzik, amit az üzemi hőmérséklet beállása után elvárhatunk, így eszerint választhatunk.

Ezek a led típusok alapvetően azzal a céllal készültek, hogy kisebb felületen nagyobb teljesítmény elérésére legyenek képesek. Ebből adódóan olyan helyen érdemes használni őket, ahol fontos a nagy fényerő, és hogy a fény irányítható legyen. Emiatt kifejezetten hasznosak lehetnek a különféle led reflektorokban, ahol a nagy fényáram elsődleges szempont.

A COB leddel működtetett világítás az otthoni környezetben is jó szolgálatot tehet. Elsősorban olyan területen érdemes alkalmazni ezt a technológiát, ahol fontos szempont a fényerő és hosszú élettartam, valamint abban az esetben is jó szolgálatot tehetnek a COB ledes világítási megoldások, ha a megvilágítani kívánt terület nehezen elérhető. Ez lehet akár nagy belmagasságú szobák mennyezet-világítása, amely az egész szobát beragyogja, de túl magasan van ahhoz, hogy olyan világítást alkalmazzunk, amelyben néhány havonta cserélni kell az izzót.

A ház más pontjain is használhatunk COB ledes világítást, például a kertben, ahol lényeges a nagy fényerő, és az, hogy ez a fény irányítható legyen. Ha emellett a megoldás mellett döntünk, érdemes figyelembe venni a kültéri viszonyokat, vagyis azt, hogy mennyire érik a világítótestet a természeti erők. Amennyiben olyan helyen kívánjuk alkalmazni a paneleket, ahol nagyobb eséllyel éri őket eső, vagy esetleg a lakóhelyünkön gyakoribb a párás idő, mindenképpen olyan panelt válasszunk, ami IP védettséggel rendelkezik, így elkerülhető a meghibásodás.forrás: artled

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Chip on Board, COB led

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...


A LED-es fényforrások világa

A LED-es világítástechnika az utóbbi évek gyors fejlődésének köszönhetően mára már széles körben gazdaságosan alkalmazhatóvá vált. A LED-es fényforrásokból egyaránt lehet főfényt és...