Építkezzünk: felkészülten és zölden

2019-03-05 11:44:09 | Módosítva: 2019-03-18 09:00:51

Az impulzusvásárlók hirtelen ötlettől vezérelve dobnak a kosárba termékeket, minden előzetes utánajárás nélkül, ami igazolhatná, hogy valóban az-e a céljaiknak legmegfelelőbb. Ez vagy jól sül el, vagy nem. A 21. század embere azért túlnyomó részben már mélyreható kutatásokat végez, mielőtt például műszaki cikket vásárol. Amikor egy háztulajdonos otthona minőségéről készül döntést hozni, az építőipari szakemberek feladata, hogy legalább az alapanyagok minősége és ára tekintetében előzetes tájékozódásra bátorítsa őket.


Az önálló kutatómunkával kapcsolatosan egy dolgot azért ki kell emelni: próbáljunk mindig meggyőződni a forrás hitelességéről! Az internetet böngészve is sok furcsa fejtegetésbe botlik az ember, amitől egy a szakmában jártasabb valakinek rendesen égnek áll a haja. Az építőipari témákat boncolgató szaklapok mind nyomtatott, mind on-line megjelenésekben törekszenek arra, hogy első kézből – gyártóktól és képzett építőipari szakemberektől – kapott információkat árasszanak csak az érdeklődő olvasókra.

Még körültekintőbbnek kell lenni, amikor személyesen vesszük fel a kapcsolatot házunk jövendő építőivel. A legtöbb kivitelező tájékozott és jól képviseli a háztulajdonosok igényeit akkor is, amikor az anyagválasztásról van szó, ám sajnos előfordul, hogy a nagyobb anyagi haszon reményében kissé félrevezetik a megrendelőt.

A szakmában kering néhány történet olyan esetekről, amikor a kivitelező gyenge minőségű anyagot épített be, azt jó minőségű anyagként, magas áron számlázta tovább a megrendelőnek, és csak egy véletlen esemény folytán derült fény az egész turpisságra. Nemcsak az a gond ezzel, hogy az egész szakma renoméját rontják az ilyen lelkiismeret nélküli vállalkozók, hanem hogy a vacak anyag (0,039 W/mK-nél rosszabb hővezetési tényező* beépítése miatt hosszabb távon komolyabb energetikai és állagvédelmi problémák is fel fognak lépni az épületnél. Pont ilyen esetek miatt szembesülhet döbbenten a háztulajdonos azzal, hogy a tetőjének szokatlanul nagy a hővesztesége, beletöltötte a pénzt egy feneketlen katlanba, és a képzett szakemberek is csak széttárják a karjukat tanácstalanságukban, mert egy elkészült épületnél már nincs gazdaságos megoldás a problémák orvoslására.

* A 0,044 és 0,042 hővezetési tényezőjű termékek felhasználását már korábban sem javasoltuk ferde tetős szerkezetekbe – egyrészt kisebb alaktartási stabilitásuk miatt, továbbá mivel ezekből a termékekből minimum 40 cm vastagság beépítése volna szükséges ferde síkú tető szigeteléséhez, amely vastagság pedig az építési gyakorlatban nem jellemző.Tegyük fel, hogy választott kivitelezőnk egy lelkiismeretes vérprofi. Így már csak a megfelelő anyagválasztásra kell koncentrálnunk, amely, lévén a ferde tetős épületszerkezet összetett struktúra és sokféle anyagból épül meg. Nem is olyan egyszerű. Követelmény az alacsony hővezetési tényező az épület energia felhasználásának minimalizálása érdekében, és a hangszigetelési paraméter az akusztikai komfort miatt.

Alap a nem éghetőség, az öregedésállóság, a saját síkjában való roskadásmentesség is, hiszen ha egy idő után az eresz irányába feltorlódik a szarufák között elhelyezett szigetelőanyag, hamarosan penészesedéssel és többlet hőveszteséggel kell számolni, mivel szigeteletlen felületek alakulnak ki.

Az egészségre ártalmatlan és környezetbarát anyagnak nagyfokú rugalmassággal kell rendelkeznie, hogy kitöltse a teret és követni tudja a szarufa természetes mozgásait (száradás, vetemedés, csavarodás). Pontosan erre lettek kifejlesztve például az URSA BiOnic TERRA 74Ph, SF32 és DF35 ásványgyapot anyagok, melyek a magyar piacon vitathatatlanul az él minőséget képviselik. Érdemes kitérni arra a nem elhanyagolható apróságra is, hogy a szigetelőanyag csak akkor tudja korrektül ellátni funkcióját, ha megfelelően méretre vágva, helyesen illesztve és rögzítve kerül beépítésre a faszerkezethez!


Amennyiben a házak korszerű szigeteléssel vannak ellátva, a fűtésszezonban alacsonyabb költségekkel lehet majd számolni, és elkerülhető az épület állagvédelmi romlása – többek között a penészesedés. A minőségi szigeteléssel gondosan épített ház tehát: hosszú távú, napi boldogságélmény. A mai környezettudatos világban pedig az a tény sem utolsó szempont, hogy a minőségi szigeteléssel a káros kibocsátások szintjét is csökkentjük.

Az URSA vállalat elkötelezett a személyi jólét és komfort biztosításában és a bolygó élhetőségének védelmében is olyan magas minőségű ásványgyapot és extrudált polisztirol szigetelőanyagok gyártásával, melyek beépítésével számolható pozitív eredmények érhetők el. Gyártóként bízunk abban, hogy élvezzük az építőipari szakemberek hatékony támogatását a háztulajdonosok alapos tájékoztatásával kapcsolatosan a technológiákról, a termékekről és a minősítésekről. A közös szakmai erőfeszítések pedig magas, igazán 21. századi minőséget garantálnak, amely alapját képezi a hazai fenntarthatósági törekvéseknek.

 

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőhídmentesítés rejtélyei

Beépített tetőtereknél a szerkezet sajátosságából adódóan épületfizikailag különböző hőhidak keletkezhetnek, melyek kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságaival mindenképpen számolni kell. Képződhet...


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...