Bakonytherm® kémények szellőzőkürtővel

2019-03-05 12:58:18 | Módosítva: 2019-03-11 11:44:25

Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein a kályha, kandalló vagy később a gázkészülék égéséhez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. A fokozott hőszigetelésű nyílászárók alkalmazása számos nyilvánvaló előny mellett azzal a hátrányos tulajdonsággal jár, hogy a fokozott légzárás az eredeti állapothoz képest töredékére csökkenti a nyílászárón bejutó levegőmennyiséget.

 

Kémény és szellőzés egyben

Ezáltal az eredetileg engedélyezett állapot megváltozik. Ha az ablakcsere vagy felújítás során a készülékek légellátására nincsenek figyelemmel, akkor a nyílt égésterű tüzelőberendezés égéslevegő-ellátása leromlik, rosszabb esetben megszűnik. Ezzel pedig akár tudtunk nélkül is életveszélyes helyzetet idézünk elő. A ventilátorral ellátott páraelszívók óránként 350 m3 elhasználódott levegőt képesek eltávolítani, közvetlen fal áttörésen vagy kialakított csatornán keresztül. A hatékony működés előfeltétele, hogy a kiszívott levegő pótlása biztosított legyen.

Cserépkályha, kandalló égési levegő igénye

Működési idejüket tekintve a hőtárolós kályhák (cserépkályha, téglakályha) napi egyszer (ritkán kétszer) 80 percig üzemelnek, míg a kandallók naponta 3-4-szer 60 percig. Ezeknek megfelelő égéslevegő igény a kályháknál 100-150 m3/óra és a kandallóknál 35-60 m3/óra. A kályhákhoz szükséges levegő mennyiséget egy automatikus levegő-levegő hőcserélős szellőző-berendezés nem fogja tudni biztosítani számukra. Külső égéslevegő bevezetése esetén ezek az igények nem használják a lakótér levegőjét, de fali vagy nyílászáróba épített légbeeresztőknél a friss levegő keveredik a lakótér légterével, esetenként érezhetően lehűtve azt. Megoldást ajánlanak akár a páraelszí­vók levegőjének elvezetésére, akár a fűtőberendezés égés levegő ellá­tá­sá­hoz a Pápateszéri Téglaipari Kft. BAKONYTHERM® márkanevű, 135x245 mm keresztmetszetű szellőzőkürtővel ellátott kéményei.


AZ ELSŐ IGAZÁN MAGYAR TÉGLA ALAPÚ ÉPÍTÉSI RENDSZER!
8556 Pápateszér, Téglagyári út 1.
Telefon/fax: 89/352-152
www.bakonytherm.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Túlnyomásos gyűjtőkémény

Aki gyűjtőkéményt használ, tisztában van vele milyen nehéz helyzetbe kerül, ha gázkészüléket kell valamilyen okból cserélnie. Miközben a gyűjtőkémények, és a rájuk csatlakoztatott, gázkészülékek...


Schiedel SIRIUS kandallórendszer

A Schiedel megbízható és kiváló minőségű kéménye és a letisztult megjelenésű, csúcsminőségű szabadon álló kandallója komplett megoldást jelent.