Bakonytherm® kémények szellőzőkürtővel

2019-03-05 12:58:18 | Módosítva: 2019-03-11 11:44:25

Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein a kályha, kandalló vagy később a gázkészülék égéséhez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. A fokozott hőszigetelésű nyílászárók alkalmazása számos nyilvánvaló előny mellett azzal a hátrányos tulajdonsággal jár, hogy a fokozott légzárás az eredeti állapothoz képest töredékére csökkenti a nyílászárón bejutó levegőmennyiséget.

 

Kémény és szellőzés egyben

Ezáltal az eredetileg engedélyezett állapot megváltozik. Ha az ablakcsere vagy felújítás során a készülékek légellátására nincsenek figyelemmel, akkor a nyílt égésterű tüzelőberendezés égéslevegő-ellátása leromlik, rosszabb esetben megszűnik. Ezzel pedig akár tudtunk nélkül is életveszélyes helyzetet idézünk elő. A ventilátorral ellátott páraelszívók óránként 350 m3 elhasználódott levegőt képesek eltávolítani, közvetlen fal áttörésen vagy kialakított csatornán keresztül. A hatékony működés előfeltétele, hogy a kiszívott levegő pótlása biztosított legyen.

Cserépkályha, kandalló égési levegő igénye

Működési idejüket tekintve a hőtárolós kályhák (cserépkályha, téglakályha) napi egyszer (ritkán kétszer) 80 percig üzemelnek, míg a kandallók naponta 3-4-szer 60 percig. Ezeknek megfelelő égéslevegő igény a kályháknál 100-150 m3/óra és a kandallóknál 35-60 m3/óra. A kályhákhoz szükséges levegő mennyiséget egy automatikus levegő-levegő hőcserélős szellőző-berendezés nem fogja tudni biztosítani számukra. Külső égéslevegő bevezetése esetén ezek az igények nem használják a lakótér levegőjét, de fali vagy nyílászáróba épített légbeeresztőknél a friss levegő keveredik a lakótér légterével, esetenként érezhetően lehűtve azt. Megoldást ajánlanak akár a páraelszí­vók levegőjének elvezetésére, akár a fűtőberendezés égés levegő ellá­tá­sá­hoz a Pápateszéri Téglaipari Kft. BAKONYTHERM® márkanevű, 135x245 mm keresztmetszetű szellőzőkürtővel ellátott kéményei.


AZ ELSŐ IGAZÁN MAGYAR TÉGLA ALAPÚ ÉPÍTÉSI RENDSZER!
8556 Pápateszér, Téglagyári út 1.
Telefon/fax: 89/352-152
www.bakonytherm.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázkészülékek kapcsán

Bár a hivatalos fűtési idény véget ért, de fűtőkészülékeink ilyenkor sem mennek szabadságra, és a hozzájuk tartozó kémények sem pihennek. Alkalmi fűtésre még most is szükség lehet, a...


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...