Újra lehet pályázni konvektor-cserére

2019-03-11 12:10:56 | Módosítva: 2019-03-11 12:11:03

Februárban írják ki az idei Otthon melege program konvektorok cseréjét célzó alprogramját. A támogatás legfeljebb az összköltség 60%-át fedezheti; a 2 milliárd forintos keretösszeg 15 ezer korszerűtlen fűtőberendezés cseréjéhez járulhat hozzá, a 3,3 millióból. Egy háztartás vagy magánszemély legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat.


Háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni

Egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető, az alprogram a cseréhez kapcsolódó beszerelést is támogatja. A pályázat a korszerű, legalább „A” energiaosztályú, programozható termosztáttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja. A részletes műszaki kiírásokat a februárban megjelenő pályázat tartalmazza. Az ITM a lakossági igények és a szakmai javaslatok alapján várhatóan további alprogramokat indít újra 2019-ben. A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor, Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám 10x nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körüli. A csereprogram tehát mindenképpen indokolt, csak az a kérdés, a leginkább érintettek képesek-e élni ezzel a lehetőséggel. Konvektorokat jellemzően az alacsonyabb jövedelmű háztartások használnak, akik még a hatvan százalékos támogatás mellett sem képesek kigazdálkodni a cserét. Konvektor-cserére legutóbb 2017-ben lehetett pályázni, akkor villámgyorsan kimerült a rendelkezésre álló keret.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Strangszabályozás a fűtőrendszerben

Munkánk során számtalanszor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy laikusként olyam műszaki kérdésekben kell döntenünk, vagy mások döntését ellenőriznünk, amelyekhez nem értünk eléggé. Az adott esetben...


Az ősz lakossági energiahatékonysági pályázatokat hoz

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.