Újra lehet pályázni konvektor-cserére

2019-03-11 12:10:56 | Módosítva: 2019-03-11 12:11:03

Februárban írják ki az idei Otthon melege program konvektorok cseréjét célzó alprogramját. A támogatás legfeljebb az összköltség 60%-át fedezheti; a 2 milliárd forintos keretösszeg 15 ezer korszerűtlen fűtőberendezés cseréjéhez járulhat hozzá, a 3,3 millióból. Egy háztartás vagy magánszemély legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat.


Háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni

Egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető, az alprogram a cseréhez kapcsolódó beszerelést is támogatja. A pályázat a korszerű, legalább „A” energiaosztályú, programozható termosztáttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja. A részletes műszaki kiírásokat a februárban megjelenő pályázat tartalmazza. Az ITM a lakossági igények és a szakmai javaslatok alapján várhatóan további alprogramokat indít újra 2019-ben. A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor, Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám 10x nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körüli. A csereprogram tehát mindenképpen indokolt, csak az a kérdés, a leginkább érintettek képesek-e élni ezzel a lehetőséggel. Konvektorokat jellemzően az alacsonyabb jövedelmű háztartások használnak, akik még a hatvan százalékos támogatás mellett sem képesek kigazdálkodni a cserét. Konvektor-cserére legutóbb 2017-ben lehetett pályázni, akkor villámgyorsan kimerült a rendelkezésre álló keret.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyerjünk energiát!

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz...


Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...