Fűtésrendszer tisztítása

2019-03-11 12:44:22 | Módosítva: 2019-03-11 12:45:34

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig az ingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez.


A kazánokra a legnagyobb veszélyt a fűtővízben keringő szennyeződések jelentik. Ezek a szennyeződések egyfelől az új radiátorokból kerülhetnek a rendszerbe, amelyek a gyártási folyamat után nincsenek átmosva, így olaj és rozsda lehet bennük. Ehhez hozzáadódik a csövek és a radiátorok korróziója során keletkező vas-oxid, valamint a vízkő. Mindezen szennyeződések sokféle problémát okozhatnak: a rendszer hatékonyságának csökkenése miatti jelentősen magasabb gázszámla mellett keringető szivattyúk, szelepek hibásodhatnak meg, valamint a kazán vagy hőszivattyú hőcserélője is károsodhat, és végül tönkre is mehet. Ez különösen igaz a modern, a szennyeződésekre érzékeny kondenzációs kazánokra.

Tudatosság és megelőzés

Magyarországon - ahogy az számos más téma esetén sincsen másként - még kifejezetten gyerekcipőben jár a tudatosság és a megelőzés – csak akkor hívják a szerelőt, ha már baj van a fűtési rendszerrel. A probléma az, hogy autónkhoz hasonlóan a fűtési rendszer is igényelné a karbantartást. Ennek több oka is van. A szénacél radiátorokba gyártásuk során olaj, illetve vasoxid és szerelési hulladék kerül. Mivel legtöbbször nincsenek átmosva üzembe helyezés előtt, így egy vadonatúj rendszerbe is szennyeződés kerülhet. A vascsöves fűtési rendszerekben is elkerülhetetlen a rozsdásodás, amely a modern kondenzációs kazánok kis keresztmetszetű csöveiben dugulást okozhat. Ráadásul a legtöbb fűtési rendszerbe a beüzemeléskor nem kerül inhibitor, ami meggátolná a korróziót és a vízkőképződést egyaránt.


A legnagyobb károkat és költségeket az okozza, ha a sok szennyeződés következtében cserélni kell a kazánt vagy a fűtésrendszer egyéb elemeit. Ez többszázezres, akár milliós tétel is lehet. Szerencsésebb esetben nem keletkezik komoly kár, és a probléma egy alapos átmosással elhárítható. Fontos még megjegyezni, hogy egy tiszta, szennyeződésmentes rendszerrel hatékonyabban lehet fűteni, így a gázszámla is alacsonyabb lesz.

A karbantartási munkálatok mellett a fűtési rendszerek tisztítása során a dugulásokat és lerakódásokat egy speciális víz keringető gép segítségével távolítják el. A folyamat minimum 5-6 órát vesz igénybe, de akár egy napig is eltarthat, utána pedig inhibitor kerül a rendszerbe, amely megelőzi a korróziót és a vízkövesedést. Az évente rászánt idő nem sok, és akár évtizedekkel hosszabbíthatjuk meg fűtési rendszerünk, kazánunk élettartamát, a megtakarított kiadásokról már nem is beszélve.


Amennyiben még nincsen beépítve mágneses iszapleválasztó, hétköznapi nevén szűrő, javasolt beszerelni azt is, ugyanis ezzel szintén hozzájárulhatunk rendszerünk élettartamának megnöveléséhez. Ennek beszerelése után a tulajdonos maga is el tudja végezni a szűrő tisztítását, amely évi egy-két alkalommal ajánlott.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy fűtési rendszerünk ellenőriztetésével, karbantartásával nemcsak jelentős rezsiköltségeket takaríthatunk meg, hanem hosszú távon komoly javítási vagy alkatrész-csere költségektől is megkímélhetjük magunkat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor...


Felületfűtés, padlófűtés

Régebben féltünk padlófűtést alkalmazni, és egyáltalán túl drágának tartottuk. Mégis nagyon sokan kíváncsiak erre a fűtéstípusra, és ez nem véletlen: a padlófűtés a mai fűtőberendezésekkel...