Fűtésrendszer tisztítása

2019-03-11 12:44:22 | Módosítva: 2019-03-11 12:45:34

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig az ingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez.


A kazánokra a legnagyobb veszélyt a fűtővízben keringő szennyeződések jelentik. Ezek a szennyeződések egyfelől az új radiátorokból kerülhetnek a rendszerbe, amelyek a gyártási folyamat után nincsenek átmosva, így olaj és rozsda lehet bennük. Ehhez hozzáadódik a csövek és a radiátorok korróziója során keletkező vas-oxid, valamint a vízkő. Mindezen szennyeződések sokféle problémát okozhatnak: a rendszer hatékonyságának csökkenése miatti jelentősen magasabb gázszámla mellett keringető szivattyúk, szelepek hibásodhatnak meg, valamint a kazán vagy hőszivattyú hőcserélője is károsodhat, és végül tönkre is mehet. Ez különösen igaz a modern, a szennyeződésekre érzékeny kondenzációs kazánokra.

Tudatosság és megelőzés

Magyarországon - ahogy az számos más téma esetén sincsen másként - még kifejezetten gyerekcipőben jár a tudatosság és a megelőzés – csak akkor hívják a szerelőt, ha már baj van a fűtési rendszerrel. A probléma az, hogy autónkhoz hasonlóan a fűtési rendszer is igényelné a karbantartást. Ennek több oka is van. A szénacél radiátorokba gyártásuk során olaj, illetve vasoxid és szerelési hulladék kerül. Mivel legtöbbször nincsenek átmosva üzembe helyezés előtt, így egy vadonatúj rendszerbe is szennyeződés kerülhet. A vascsöves fűtési rendszerekben is elkerülhetetlen a rozsdásodás, amely a modern kondenzációs kazánok kis keresztmetszetű csöveiben dugulást okozhat. Ráadásul a legtöbb fűtési rendszerbe a beüzemeléskor nem kerül inhibitor, ami meggátolná a korróziót és a vízkőképződést egyaránt.


A legnagyobb károkat és költségeket az okozza, ha a sok szennyeződés következtében cserélni kell a kazánt vagy a fűtésrendszer egyéb elemeit. Ez többszázezres, akár milliós tétel is lehet. Szerencsésebb esetben nem keletkezik komoly kár, és a probléma egy alapos átmosással elhárítható. Fontos még megjegyezni, hogy egy tiszta, szennyeződésmentes rendszerrel hatékonyabban lehet fűteni, így a gázszámla is alacsonyabb lesz.

A karbantartási munkálatok mellett a fűtési rendszerek tisztítása során a dugulásokat és lerakódásokat egy speciális víz keringető gép segítségével távolítják el. A folyamat minimum 5-6 órát vesz igénybe, de akár egy napig is eltarthat, utána pedig inhibitor kerül a rendszerbe, amely megelőzi a korróziót és a vízkövesedést. Az évente rászánt idő nem sok, és akár évtizedekkel hosszabbíthatjuk meg fűtési rendszerünk, kazánunk élettartamát, a megtakarított kiadásokról már nem is beszélve.


Amennyiben még nincsen beépítve mágneses iszapleválasztó, hétköznapi nevén szűrő, javasolt beszerelni azt is, ugyanis ezzel szintén hozzájárulhatunk rendszerünk élettartamának megnöveléséhez. Ennek beszerelése után a tulajdonos maga is el tudja végezni a szűrő tisztítását, amely évi egy-két alkalommal ajánlott.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy fűtési rendszerünk ellenőriztetésével, karbantartásával nemcsak jelentős rezsiköltségeket takaríthatunk meg, hanem hosszú távon komoly javítási vagy alkatrész-csere költségektől is megkímélhetjük magunkat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázfűtés 2025 után

A globális klímaváltozás okait és hatását Európában példásan komolyan veszik. Néha azonban kapkodjuk a fejünket, hogy milyen irányelveket fogad el az Európai Bizottság, és ettől függetlenül a...


Így marad a kosz az ajtón kívül

Fordult már elő Önnel is, hogy lábat törölt egy ajtó előtt, majd vissza kellett igazítania a lábtörlőt, ami a szokásos használattól is elcsúszott a helyéről? Ráadásul mindezt akár naponta...