Op-art mintás szobafalak

2019-03-13 20:19:28 | Módosítva: 2019-03-13 20:27:28

Az Op-art stílus egy időben nagyon divatos volt a képzőművészetben, most pedig szobák faláról köszön vissza díszítő elemként. E művészeti stílus jellegzetessége, hogy geometrikus minták alkalmazásával képez térérzetű élményt sík felületen. Gyakran ezt egy szín, gazdag tónusváltozatával éri el. (E stílus nemzetközileg elismert mestere a magyar Vásárhelyi Győző.) Újabban a nagy falfelületek e stílust idéző motívumai a kézzel festett különféle változatokban jelennek meg.


Merész és kreatív ötletek

Természetesen e díszítő technikának az alkalmazása bizonyos bátorságot és vállalkozó kedvet igényel, hiszen a sikertelen kísérletek is maradandóak, és nehezen korrigálhatók. Ezért sokan a nagyobb falfelületeknél inkább széles bordűr sávként alkalmazzák, a berendezéshez illő színek használatával. A bátrabbak azonban akár egész falak mintázására is bevetik, természetesen előzetes méretarányosan kicsinyített minta és színtervezést követően.

Az adott falfelület méretarányos rajzán vagy nagyfelbontású digitális fotója segítségével megtervezhető a különféle mintázatok mérete és színe is. A tervezésben nagy segítség a számítógép megfelelő képfeldolgozó programjának az alkalmazása. Ez nemcsak a színezést könnyíti meg, hanem segítségével az esetleges tervezési korrekciók is egyszerűbben elvégezhetők.
A különböző színek alkalmazásánál azt is ajánlatos figyelembe venni, hogy az egyes falfestékek közül melyikből lehet a kívánt árnyalatokat kikeverni. Az egyrétegű falfestékek jó fedése nagyon előnyös, viszont ezek általában előre kevert színűek, és legfeljebb fehér vagy sötétebb árnyalataival keverhetők különféle tónusúra. A másik előnyűk, hogy 1-2 kg-os kiszerelésben is kaphatók, így akár több árnyalatú mezők kifestéséhez szükséges mennyiségek is kikeverhetők belőlük. E műveletnél mindig a sötétebb árnyalatot kell kikeverni, majd ehhez világosabb festéket adagolva érhetők el a világosabb mezőkhöz szükséges színárnyalatú festékek. A gyári színpalettákat is érdemes figyelembe venni. Az is egy megoldás, hogy a falat már eleve valamilyen halvány, semleges színűre festve, krepp szalaggal kifedett sávok adják a mintázat alaptónusát.

A minták szabályosságát ugyanis a falra ragasztott krepp ragasztószalagokkal körülhatárolva kell megteremteni. A legegyszerűbb technika az egyenes oldalú három-, és négyszögek kombinációjával kialakított mintázat. A ragasztószalagok 18, 24, 29, 36, 48 mm szélesek, amelyek a felületi tagolás mértékét is megadják. A kisebb méretű mintákhoz a 19 mm-es szalagok az ideálisak, de még a nagyobb, akár teljes falak tagolására is alkalmasak. Egy nagyobb falfelület mintázatának a fedéséhez akár 2-3 tekercs kreppszalag sem elég. A szabályos minták közötti „fugák” túlzó mérete ronthatja a mintázat egységességének az érzetét. A 29-36 mm széles ragasztószalagokat ezért szinte csak a minták közötti tagolásokhoz érdemes használni, pl. speciális térhatású képek vagy mintázatok kifedéséhez. A falhibákat azonban előzőleg glettelve, csiszolva kell simává tenni, és mélyalapozás után alapszínűre festeni. Az eredetileg fűrészporos tapétával borított falak a rücskösségük miatt ugyan nem ideális felületűek, ám ennek ellenére körültekintő munkával csökkenthető a ragszalagok melletti szélek egyenetlensége.  Ehhez azonban a ragszalagot jobban a felületre kell nyomni, hogy a festék kevésbé kerüljön a szélek alá.

A minták kialakítását a hosszabb egyenes szakaszok falra erősítésével érdemes elkezdeni. Az egyenességükre fokozottan kell ügyelni, majd következhet a rövidebb összekötő szakaszok falra simítása. A krepp szalagok végei egyenesek legyenek, és teljesen fedjenek rá a már falra simított szalagokra.


Ezután következhet a körülhatárolt mezők befestése a színterv alapján. A munkához előre kikevert színárnyalatú, egyrétegű falfestékre és 50-150 mm széles velúrhengere, vagy 50 mm széles lapos ecsetre lesz szükség. A festéket vékonyan a ragszalag szélek felöl középre húzva kell mozgatni, majd szerszámmal a mező hosszabb oldala felé mozgatva egyenletes fedésű felület képezhető. A ragszalagok a minták színező festése után azonnal lapos szögben húzva eltávolíthatók. A sarkokon előforduló hibák még frissiben kijavíthatók, ezért a bekever színű festékeket a munka befejezéséig meg kell tartani.

Sokkal nehezebb a közvetlenül, kifedések nélkül kialakított mintázatú falak elkészítése. Ezeknél csak az első fázisban alkalmazható a krepp szalagos területi körülhatárolás, ezért a visszaszedése után már ecsettel kell a mellettük levő mezőket egyenes határoló vonalakkal felfesteni, majd ezek teljes felülete is színre festhető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Antik hatású falak saját kezűleg

Különleges, antik mediterán hatású falak kialakítása többnyire a szobafestők feladata, mert ők gyakorlottabbak az ehhez szükséges lazúrozásban, a festékek visszatörlésében. Csakhogy ritkán...


Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...