Az Uponor fittingek új generációja

Uponor S-Press PLUS

2019-03-14 12:22:03 | Módosítva: 2019-03-14 14:40:36

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a megoldás az egyik legkedveltebb a vízvezetékek és fűtéscsövek szerelésénél. Egy megbízható, költséghatékony megoldás.


Néhány évtizede még a forrasztás/hegesztés volt a kivitelezésben a trend, amelyet később a menetes szerelvények, fittingek váltottak. Ezt követően - a préseléses kötéstechnika elterjedésével - egy sokkal gyorsabb és megbízhatóbb munkamódszer jelent meg, ami egyúttal biztonságos munkakörülményeket is teremtett.

25 év valós terméktapasztalat és több mint 500 millió beszerelt idom után az Uponor megújította a műanyag csövekhez használatos présidom rendszerét. S-Press PLUS a tökéletes megoldás a tartós, biztos kötés kialakítására. 100%-ban kompatibilis a jelenlegi Uponor többrétegű csövekkel és szerszámokkal. Elérhető átmérők: 16-32 mm mind a fém, mind a műanyag termékpalettában. S-Press PLUS fitting igazi, kompromisszumok nélkül megoldás, használható fűtés és hűtés szerelés esetén is.

 

A fém fittingek már elérhetőek, a PPSU műanyag fittingek pedig várhatóan 2019 szeptemberétől lesznek elérhetőek a hazai piacon

A fém és műanyag idomok széles választékban elérhetők. Előnyei:

- Kötés 3 gyors lépésben. Nem kell sorjázni és kalibrálni.

- Akár 60%-kal kisebb nyomásveszteség – jobb Zeta érték, mint korábban.

- Rozsdamentes acél préshüvely.

- A présjelzés (fólia) eltávolítható, amint a kötés biztonságos.

- Nyomáspróba biztos. Az idom szivárogni kezd, ha nincs megfelelően lepréselve, már alacsony nyomáson is.

- QR kóddal azonnal, 24órában elérhető információk: dokumentum háttértár, terméklista készítési és küldési lehetőség.

 Az Uponor Uni Pipe PLUS vagy Uponor MLC csövekkel együtt rendszergaranciával rendelkezik Európa egész területére ivóvízhálózathoz, beleértve a higiéniai engedélyeket is.

 

Uponor S-Press PLUS: Erős – Biztonságos – Egyszerű - Okos


Préselés kisokos

avagy mit, érdemes tudnia a présidomokról általában

A préseléses rendszert eredetileg réz csövekhez fejlesztették ki, de manapság már elterjedt a használata mind a műanyag, mind az acél csöveknél. A présidomokat leggyakrabban a vízellátás és fűtéstechnika területén használják sok-sok elágazással és kapcsolódási ponttal, mely a normál családi házas méretektől egészen az ipari, akár 3”-os méretekig terjedhet.

Mi a fontos egy préskötés kialakításánál?

A műszaki ellenőröknek és a tervezőknek fontos, hogy tudják, milyen a csővezeték rendszer vízáteresztő képessége, ellenállása. A tervezőnek minden esetben a csőrendszereket (csövet és fittinget is) az EN ISO sztenderd szabványoknak megfelelően kell tervezni – nyomásosztály, felhasználási terület besorolás, és ivóvízhez való használati engedélyek.

Mire figyeljünk a fittingek választásakor?

A fittingnek/idomnak kompatibilisnek kell lennie a csővel. Ezt a megfelelő technikai dokumentációval igazolni kell. A többrétegű csőrendszereknek meg kell felelniük az EN ISO 21003 szabványnak. Különböző hőmérsékleti osztály besorolás létezik a felhasználási területtől függően (vízellátás, fűtés), és különböző nyomási osztályok (4-10 bar között) –ezen szabvány szerint a felhasználási viszonyoktól függően a csőrendszer várható élettartama 50 év.

Mik a leggyakoribb hibák a préseléses eljárás alkalmazása során?

Előfordul, hogy nem azonos gyártótól származó csövet és idomot használnak, vagy vízellátásra olyan fittinget, aminek nincs tanúsítványa, vagy nem követik a szerelési útmutatásokat. Továbbá előfordulhat, hogy nem megfelelő szerszámot használnak. A présgépeket és a pofákat időszakosan ellenőrizni kell – a beállított idő vagy a gyártó által megadott préselési szám után.

Hasznos tulajdonságaiknak köszönhetően a préseléses eljárás maradandóvá vált. A gyártók folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik termékeiket, nagy hangsúlyt fektetve a felhasznált anyagok milyenségére, a megbízható és gyors kötés kialakításra, a jobb áramlási mutatókra, kivitelre és a munkafolyamat egyszerűbbé tételére.

További további részletek az új Uponor présidomokról ide kattintva találhatók.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Germicid fényforrások és lámpatestek

A germicid lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez egy rövid hullámú ultraibolya sugárzás, amely roncsolja a baktériumok vírusok DNS-ét, ezzel elpusztítva őket, és így fertőtlenítve a...


0 százalékos CSOK hitel

Több kisebb változást is bejelentett a kormány aCSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Lesz egy nagyobb horderejű változás is: a 0%-os CSOK-hitel őszi...