Az Uponor fittingek új generációja

Uponor S-Press PLUS

2019-03-14 12:22:03 | Módosítva: 2019-03-14 14:40:36

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a megoldás az egyik legkedveltebb a vízvezetékek és fűtéscsövek szerelésénél. Egy megbízható, költséghatékony megoldás.


Néhány évtizede még a forrasztás/hegesztés volt a kivitelezésben a trend, amelyet később a menetes szerelvények, fittingek váltottak. Ezt követően - a préseléses kötéstechnika elterjedésével - egy sokkal gyorsabb és megbízhatóbb munkamódszer jelent meg, ami egyúttal biztonságos munkakörülményeket is teremtett.

25 év valós terméktapasztalat és több mint 500 millió beszerelt idom után az Uponor megújította a műanyag csövekhez használatos présidom rendszerét. S-Press PLUS a tökéletes megoldás a tartós, biztos kötés kialakítására. 100%-ban kompatibilis a jelenlegi Uponor többrétegű csövekkel és szerszámokkal. Elérhető átmérők: 16-32 mm mind a fém, mind a műanyag termékpalettában. S-Press PLUS fitting igazi, kompromisszumok nélkül megoldás, használható fűtés és hűtés szerelés esetén is.

 

A fém fittingek már elérhetőek, a PPSU műanyag fittingek pedig várhatóan 2019 szeptemberétől lesznek elérhetőek a hazai piacon

A fém és műanyag idomok széles választékban elérhetők. Előnyei:

- Kötés 3 gyors lépésben. Nem kell sorjázni és kalibrálni.

- Akár 60%-kal kisebb nyomásveszteség – jobb Zeta érték, mint korábban.

- Rozsdamentes acél préshüvely.

- A présjelzés (fólia) eltávolítható, amint a kötés biztonságos.

- Nyomáspróba biztos. Az idom szivárogni kezd, ha nincs megfelelően lepréselve, már alacsony nyomáson is.

- QR kóddal azonnal, 24órában elérhető információk: dokumentum háttértár, terméklista készítési és küldési lehetőség.

 Az Uponor Uni Pipe PLUS vagy Uponor MLC csövekkel együtt rendszergaranciával rendelkezik Európa egész területére ivóvízhálózathoz, beleértve a higiéniai engedélyeket is.

 

Uponor S-Press PLUS: Erős – Biztonságos – Egyszerű - Okos


Préselés kisokos

avagy mit, érdemes tudnia a présidomokról általában

A préseléses rendszert eredetileg réz csövekhez fejlesztették ki, de manapság már elterjedt a használata mind a műanyag, mind az acél csöveknél. A présidomokat leggyakrabban a vízellátás és fűtéstechnika területén használják sok-sok elágazással és kapcsolódási ponttal, mely a normál családi házas méretektől egészen az ipari, akár 3”-os méretekig terjedhet.

Mi a fontos egy préskötés kialakításánál?

A műszaki ellenőröknek és a tervezőknek fontos, hogy tudják, milyen a csővezeték rendszer vízáteresztő képessége, ellenállása. A tervezőnek minden esetben a csőrendszereket (csövet és fittinget is) az EN ISO sztenderd szabványoknak megfelelően kell tervezni – nyomásosztály, felhasználási terület besorolás, és ivóvízhez való használati engedélyek.

Mire figyeljünk a fittingek választásakor?

A fittingnek/idomnak kompatibilisnek kell lennie a csővel. Ezt a megfelelő technikai dokumentációval igazolni kell. A többrétegű csőrendszereknek meg kell felelniük az EN ISO 21003 szabványnak. Különböző hőmérsékleti osztály besorolás létezik a felhasználási területtől függően (vízellátás, fűtés), és különböző nyomási osztályok (4-10 bar között) –ezen szabvány szerint a felhasználási viszonyoktól függően a csőrendszer várható élettartama 50 év.

Mik a leggyakoribb hibák a préseléses eljárás alkalmazása során?

Előfordul, hogy nem azonos gyártótól származó csövet és idomot használnak, vagy vízellátásra olyan fittinget, aminek nincs tanúsítványa, vagy nem követik a szerelési útmutatásokat. Továbbá előfordulhat, hogy nem megfelelő szerszámot használnak. A présgépeket és a pofákat időszakosan ellenőrizni kell – a beállított idő vagy a gyártó által megadott préselési szám után.

Hasznos tulajdonságaiknak köszönhetően a préseléses eljárás maradandóvá vált. A gyártók folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik termékeiket, nagy hangsúlyt fektetve a felhasznált anyagok milyenségére, a megbízható és gyors kötés kialakításra, a jobb áramlási mutatókra, kivitelre és a munkafolyamat egyszerűbbé tételére.

További további részletek az új Uponor présidomokról ide kattintva találhatók.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Horgászladik saját kezűleg

Mostanság elvétve hallunk arról, hogy valaki maga fog csónak építésébe. Érthető, hiszen ez nem olcsó vállalkozás, ráadásul időigényes, nagy munka. Aki meg csónakra vágyik, vehet készen újat, vagy...


Marley spirálcsövek oszlopzsaluzáshoz

A Marley Magyarország Zrt. 1991. elején ausztrál cég licence alapján kezdte gyártani a PVC profilokból spiráltekercselt műanyag csöveket. A tekercselés készülhet üzemi körülmények között,...