Szokatlan faliórák

2019-03-18 09:20:58 | Módosítva: 2019-03-18 09:28:57

A faliórák nemcsak az idő múlását mérő szerkezetek, hanem egyben lakberendezési tárgyak is. Aki egyedi elképzeléseit szeretné megvillantani, az akár saját kezűleg is készíthet otthonába saját fantáziája szerinti faliórát. Igaz, hogy ez plusz munkát igényel, ám a lényeg, hogy nem szokványos kialakítású óra kerül a falra. E munkákhoz mutatunk az alábbiakban néhány gondolatébresztő variációt.

Természetesen az ilyen faliórákhoz szükség van óraműre is. E célra megfelelnek a különféle elemes kvarc, illetve rádióvezérlésű tokozott, és készen megvásárolható óraművek. Az olcsó, 1000 forintért megvásárolható kvarc óraművek impulzusonként halkan kattognak ugyan, de ha valakit ez zavar, választhatja a teljesen halk, folyamatos működésű, rádióvezérléses óraművek valamelyikét. Ezek természetesen többe kerülnek, viszont nagyon pontosak.

Óraművek

Mind a kvarc, mind az rádiós óraművek eltérő magasságú mutatótengely kivezetésűek, ami bizonyos mértékben meghatározza a számlap vastagságát, azaz vastag anyag esetén az óraműnek mart fészket kell készíteni. Ez a méret 14,5-26,5 mm között változik a különféle gyártmányoknál. Az óraművekhez a mutatók is megvásárolhatók, vagy azok tartozékai, és szerencsés esetben a formájuk is jól illik majd a saját kezűleg készített óralap stílusához.

Aki pedig ütő hangot is adó fali órát szeretne készíteni, az bim-bam-os óraművel ezt is megvalósíthatja. Ezek az óraművek fél és egész órakor megfelelő számú hangjelzést adnak, illetve dallam hangot is képesek adni, az áruk viszont elég magas. A kimondottan hosszú óramutatókhoz kifejlesztett óraművel akár 1 m-es átmérőjű falióra is készíthető. A szerényebb méretű faliórákhoz azonban megfelelnek a kisebb mutatós óraművek is, mivel a számlap alkotó elemeivel a méretük megnövelhető. A saját készítésű órákhoz a számokat helyettesítő indexek és krómozott arany, illetve króm bevonatú, 12-25 mm magas római és arab számok is beszerezhetők. Az ilyen és hasonló faliórák elkészítését megkönnyítik a mérethelyes rajzok, amelyeket csomagolópapíron érdemes kiszerkeszteni. A képeken bemutatott megoldások elkészítését néhány tanáccsal igyekszünk megkönnyíteni.
A faliórák készítéshez alapvetően szükséges óraművek kvarc, vagy rádióvezérelt működésűek. Az igényesebbek bim-bam ütésre is képesek, más változatuk pedig kimondottan nagy nyomatékú, amely a méretesebb faliórák hosszú mutatóinak a működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges. A kisebb méretű óraművek kb. 11 cm hosszúságú mutatókat képesek mozgatni, a nagy nyomatékú óraművek ennél két-háromszor hosszabb mutatók mozgatását teszik lehetővé.

Az órák jellegzetesen egyedi számlapjait a legkülönfélébb anyagokból lehet elkészíteni. A fa azonban nagyon előnyös, és akár 5 mm vastag, szép erezetű, külön keretbe erősített rétegelt lemezből is kialakítható, vagy egy méretes fatörzs levágott és simára csiszolt szelete is lehet. A számlapot dominólapok felragasztásával lehet egyedivé tenni. Ezzel maga az óra mérete akár 30-40 cm re növelhető, a mutatók hosszától függően. A dominók helyett a számlapra ragasztott francia, vagy akár a magyar kártyalapok is felhasználhatók.A régi, használt deszkalapokból egymásra merőlegesen elhelyezett, összeragasztott óralap sem mondható szokványosnak. Különösen, ha a csiszolás után vékony lakkréteggel lesz kihangsúlyozva az állapota. A számlapot hosszú, fényesre csiszolt méretes szegek alakra hajlításával lehet még szokatlanabbá tenni. Az ilyen órának előnye, hogy a számlap és egyben az óra mérete a számok nagyságával növelhető, és az óramű számára szükséges süllyeszték könnyen kivéshető a puhafa anyagból.Egyszerű, letisztult forma és igényes felületi megmunkálás jellemzi a következő faliórát, amely szinte minden stílusú berendezéshez jól illik. E célra a 10-15 mm vastag, színfurnérral borított rétegeltlemez lehet az alapanyag, amelyet bútorsimaságúra csiszoltak és selymesre lakkoztak. A számokat ennél a változatnál eltérő átmérőjű nagy lyukak helyettesítik, amelyeket pántmaróval lehet korrekten kialakítani, majd a palástjukat az élekhez hasonlóan simára csiszolni. Az óra mérete a számlapja melletti szegély szélesítésével növelhető meg.Konyhai faliórához jó alaplap egy minőségi, méretes, nemesfából készült vágódeszka. Az óra szokatlanságát a tengelyre rögzített mutatók adják. A kés és villa természetesen nagyon könnyű műanyagból készült legyen, amit a tengelyfuratokhoz igazodó méretű lyukakkal kell ellátni, majd matt feketére festés után máris az óramű tengelyére rögzíthetők. Mivel a számlap maga a vágódeszka, arra már csak a szokásos számokat kell felfesteni, vagy kész elemeket használva felragasztani. Ez utóbbi esetben a percmutató ne érje el a koncentrikusan felragasztott számokat, vagy az ezeket helyettesítő óraindexeket.Az egyszerű megoldások is lehetnek dekoratívak, mint pl. a 15 mm vastag rétegelt lemezből kivágott óralap, és az excentrikusan eltolva felragasztott számlapos forma. Az óraművet most is az óralapba kell süllyeszteni, ám a számokat az excentrikusan elhelyezett óraműhöz igazodva kell a falra, illetve az óralapra ragasztani. Az ilyen változatokhoz előnyösen használhatók a készen vásárolt számkészletek vagy óraindexek. Ezeket az elemeket a nagymutató végétől 10-15 mm-re koncentrikusan kell az óralapra, illetve a falra ragasztani. Az óralap a fal színével legyen azonos, ám akár más színű is lehet.
Akik jó érzékkel használják a lombfűrészt, azoknak két érdekes és dekoratív óralap kialakítást mutatunk be képeinken. Az egyszerűbb megoldásnál 5-10 mm vastagságú rétegelt lemezből kivágott az egész óralap. Méretének meghatározásakor a nagy mutató hosszát a számok nagyságával és a térközök méretével kell megnövelni. A függőleges hornyok 10-15 mm szélesek legyenek, az indexeket pedig 10 mm-es furatok helyettesítsék. Az egész óralap lehet bármilyen színű, de az a berendezés színvilágához harmonikusan illeszkedjen.

A másik megoldásnál az óralap és a számlap 5 mm vastag rétegelt lemezből lombfűrésszel kivágott, rétegesen egymásra ragasztott darabokból áll. Így könnyű az óramű fészkét kialakítani, ám a számok rétegenkénti elhelyezéséhez feltétlenül szükséges mérethelyes rajzot készíteni.

A kivágott lamellákat a felületek és az élek simára csiszolását követően kell a kiválasztott színre festeni, majd az elemek egymásra ragasztásával alakítható ki az egyedi óralap. A mutatók lehetnek készen vásároltak, színre festésük igény szerint könnyen megoldható.
Családi fotókból is lehet faliórát készíteni, ám ez kicsit több munkát és kreativitást igénylő feladat. Alapja egy egyszerű 30x30 mm-es sík számlapos falióra, amely köré szélesebb fakeretekbe erősített családi fotók kerüljenek. A képkeretek azonos színűre festése után egymásra ragasztásukkal lehet kialakítani az óra külső keretét, majd a keretkombináció lécekkel rögzíthető a központi óralaphoz. A másik megoldás is hasonló az előbbihez, csak ennél rétegelt lemezből kivágott az egész keret együttes, és az aljára ragasztott 5x10 mm-es lécekből kialakított vakkeretek közé illeszthetők a fotók. Üvegezve igényesebb lesz, és mind a két változatnál cserélhetők a fotók. Az ilyen órakombinációkat két helyen kell a falra akasztani.Egy üres és elég méretes falfelület nagyméretű faliórával is hangsúlyossá tehető. Ehhez azonban csak a nagy nyomatékú óraművek valamelyike használható, amelyek képesek a hosszú mutatókat körbe forgatni. Magát az óraművet egy nagyobb fakorong alá célszerű felerősíteni, majd azzal együtt a falra fogatni. Az óralap ez esetben maga a fal lesz, amire a növekvő számok szerinti korongokat kell felfesteni, mégpedig pontosan sugárirányba tájolva. A méretük akár 50 mm is lehet a köztük levő távolság pedig 10 mm legyen. A korongokat falfestékkel lehet felfesteni, és akár színesek is lehetnek.Aki a szokványostól eltérő faliórát szeretne készíteni, az 20x40 mm-es lécekből, egymásba eresztett lapolással összeállított óralapot készítsen. Ennek nemcsak a formája, de a színe is elég meglepő. Ennél is egy nagyobb fakorong alá erősített nagy nyomatékú óramű forgatja a mutatókat, amelyek a léckeretre sugár irányban felfestett korongokkal mutatják az időt. A lécvázat az óramű takarólapjára kell felfogatni, és ennek megfelelően a lécek végei és összeeresztési helyei alá szintező alátét léceket kell ragasztani. Az óra falra erősítéséhez legalább két ponton kell a léckeretet a falra függeszteni, hogy az elemcseréhez könnyű legyen a helyéről leemelni.Egy szép erezetű, igényesen megmunkált nemes fa deszkából készített falióra is lehet dekoratív fali dísz. Csupán a hozzávaló faanyagot kell kiválasztani, és párosítva a megfelelő óraművel, készen vásárolt krómozott számokkal vagy indexekkel nagyon egyszerűen kialakítható a dekoratív, nagy méretű falióra. A faanyag legalább 100-150 mm széles, és 1 m-nél hosszabb legyen, aminek a hátoldalába mart fészekbe szerelhető az óramű. Az óra pontossága szempontjából fontos a falap pontosan vízszintes felerősítése, amit akasztólapokkal és a falba hajtott facsavarokkal lehet biztosítani. Ezt követően a falra sugár irányban felragaszthatók a számok vagy az index darabok. Elemcserekor így csak a falapot kell leemelni, a többi elem a helyén marad.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi tárgyak

A lakásban vagy házban körülnézve sok olyan kincsre találhatunk, melyeket fel tudunk még használni. A legeredetibb ötletek akkor születnek, amikor teljesen új funkciót kap a játék dominó, a...


Ragasztott órák a falon

Hazai és külföldi webshopokban, itthoni szaküzletekben nagy választékban kaphatók falra ragasztható óriásórák. Óraszerkezetük a mutatókkal egy önálló elem, és rendszerint önálló elemek a számok,...