A VÍZ mindent összeköt

2019-04-11 15:57:19 | Módosítva: 2019-04-11 16:19:10

Március a víz hónapja volt, és míg 22-én a víz nemzetközi világnapját ünnepeltük, biztosan elgondolkodott Ön is azon, hogy vajon a háztartásunkban, környezetünkben mennyire figyelünk a vizeink - legyen az folyó víz vagy az ivóvíz - tisztaságára, felhasználására.

Ne legyünk pazarlóak, hiszen minden élőlénynek egyaránt fontos, de koránt sem véges természeti erőforrásról beszélünk. A háztartásunkban, lakókörnyezetünkben a víz több helyen is jelen van, s mint azt számos tanulmány és publikáció taglalta már, a tárolt, pangó víz egyben veszélyforrást is jelenthet, ha nem a megfelelő módon kezeljük.

A legionella baktérium, amely az ivóvíz-hálózatban található meg, felelős Európa szerte több ezer ember súlyos tüdő fertőzéséért. Úgy is nevezik, hogy „legionárius- légiós betegség”, (halálozási aránya 10-15%.)

Az építőipar egyik legnagyobb nemzetközi, az idén megrendezésre került ISH 2019 frankfurti kiállításán az Uponor impozáns standdal képviseltette magát, és mutatta be újdonságait, melyek mind a víz témája köré csoportosíthatók.


Például az új Uponor S-Press PLUS fitting család a korábbi idomrendszer megújítása, amely a vízvezeték szerelésnél nyújt jelentős segítséget. Nem kell kalibrálni és sorjázni, a nyomáspróba biztos. Jelenleg fém, valamint a későbbiekben PPSU műanyag kivitelben is elérhető lesz a szerelők számára.


A Combi Port előszerelt hőközponti egységekről se feledkezzünk meg, hiszen ezek segítségével használati-melegvizet tudunk biztosítani akkor, amikor igény van rá, nagy tárolók nélkül. Ez pedig egyértelműen segít a legionella veszély csökkentésében.

Néhány hasznos tanács az Uponortól:

Legyünk figyelmesek, tartsuk be a megelőzés alapvető szabályait. Az ivóvíz higiénia tekintetében a legfontosabb a megelőzés. S hogy a legionella fertőzésnek esélye se legyen, három alapvető szabályt kell figyelembe venni:

1. A víznek folyamatosan áramlásban kell lennie (ne legyen „pangó” víz)!

2. Legyen meg folyamatosan a megfelelő vízhőmérséklet!

3. Ne tároljuk a meleg vizet!

 Az elővigyázatosság könnyűvé válik az Uponor higiénia koncepcióját követve. A megoldás a legionella megelőzésére logikus. Az Uponor könnyen beszerelhető rendszereket és higiénikus termékeket kínál minden épülettípushoz. 

- Az Uponor körvezetékes vízellátás és az automatikus öblítő egységek segítenek a víz folyamatos mozgásban tartásában, és megakadályozzák az álló/pangó víz kialakulását.

- Az Uponor csőtechnológia és kivitel segít a víz hőmérsékletének 25 °C alatt tartásában, és így elkerülhető a víz felmelegedése a hidegvíz-ellátási rendszerben.

- Nincs szükség melegvíz-tároló rendszerre: az Uponor hőközponti egységei révén, az ivóvíz szükség szerint melegíthető.

Az Uponor körvezetékes vízellátás kifejezetten ajánlott arra, hogy meggátolja az ivóvíz fertőződését már a kivitelezés kezdetétől. Többet nyújt ez a módszer, mint csupán egy kompaktabb és egyenletesebb ivóvízellátó rendszert alacsonyabb nyomásvesztéssel és optimális kényelemmel. Egy olyan mechanizmust is magában foglal, amely lehetővé teszi a folyamatos vízáramlást a körvezetékes egységben bármikor, és leereszti a vizet a rendszerből a használaton kívüli periódusban, így pangó víz nem keletkezik a rendszerben. Az Uponor megbízható rendszerei ideálisak ehhez a módszerhez, és biztosítják a vízhigiénia és hatékonyság magas szintjét.


Olvasson többet az Uponor előszerelt lakás-hőközpontokról az Uponor weboldalán vagy tudjon meg többet az Uponor ötrétegű, varrat nélküli csővezetékéről.

 További információért látogasson el az Uponor honlapjára www.uponor.hu - https://www.uponor.hu/innovacio


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor Smatrix Pulse

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a...


Gondolkodjon bátran „NAGYBAN”

Napjainkban az épületgépészeti piac csúcsán (vagy talán már azon is túl), szinte minden sarkon egy új beruházással, építkezéssel találkozhatunk, amelyek ütemezésének gyakorlatilag a munkaerő...