A VÍZ mindent összeköt

2019-04-11 15:57:19 | Módosítva: 2019-04-11 16:19:10

Március a víz hónapja volt, és míg 22-én a víz nemzetközi világnapját ünnepeltük, biztosan elgondolkodott Ön is azon, hogy vajon a háztartásunkban, környezetünkben mennyire figyelünk a vizeink - legyen az folyó víz vagy az ivóvíz - tisztaságára, felhasználására.

Ne legyünk pazarlóak, hiszen minden élőlénynek egyaránt fontos, de koránt sem véges természeti erőforrásról beszélünk. A háztartásunkban, lakókörnyezetünkben a víz több helyen is jelen van, s mint azt számos tanulmány és publikáció taglalta már, a tárolt, pangó víz egyben veszélyforrást is jelenthet, ha nem a megfelelő módon kezeljük.

A legionella baktérium, amely az ivóvíz-hálózatban található meg, felelős Európa szerte több ezer ember súlyos tüdő fertőzéséért. Úgy is nevezik, hogy „legionárius- légiós betegség”, (halálozási aránya 10-15%.)

Az építőipar egyik legnagyobb nemzetközi, az idén megrendezésre került ISH 2019 frankfurti kiállításán az Uponor impozáns standdal képviseltette magát, és mutatta be újdonságait, melyek mind a víz témája köré csoportosíthatók.


Például az új Uponor S-Press PLUS fitting család a korábbi idomrendszer megújítása, amely a vízvezeték szerelésnél nyújt jelentős segítséget. Nem kell kalibrálni és sorjázni, a nyomáspróba biztos. Jelenleg fém, valamint a későbbiekben PPSU műanyag kivitelben is elérhető lesz a szerelők számára.


A Combi Port előszerelt hőközponti egységekről se feledkezzünk meg, hiszen ezek segítségével használati-melegvizet tudunk biztosítani akkor, amikor igény van rá, nagy tárolók nélkül. Ez pedig egyértelműen segít a legionella veszély csökkentésében.

Néhány hasznos tanács az Uponortól:

Legyünk figyelmesek, tartsuk be a megelőzés alapvető szabályait. Az ivóvíz higiénia tekintetében a legfontosabb a megelőzés. S hogy a legionella fertőzésnek esélye se legyen, három alapvető szabályt kell figyelembe venni:

1. A víznek folyamatosan áramlásban kell lennie (ne legyen „pangó” víz)!

2. Legyen meg folyamatosan a megfelelő vízhőmérséklet!

3. Ne tároljuk a meleg vizet!

 Az elővigyázatosság könnyűvé válik az Uponor higiénia koncepcióját követve. A megoldás a legionella megelőzésére logikus. Az Uponor könnyen beszerelhető rendszereket és higiénikus termékeket kínál minden épülettípushoz. 

- Az Uponor körvezetékes vízellátás és az automatikus öblítő egységek segítenek a víz folyamatos mozgásban tartásában, és megakadályozzák az álló/pangó víz kialakulását.

- Az Uponor csőtechnológia és kivitel segít a víz hőmérsékletének 25 °C alatt tartásában, és így elkerülhető a víz felmelegedése a hidegvíz-ellátási rendszerben.

- Nincs szükség melegvíz-tároló rendszerre: az Uponor hőközponti egységei révén, az ivóvíz szükség szerint melegíthető.

Az Uponor körvezetékes vízellátás kifejezetten ajánlott arra, hogy meggátolja az ivóvíz fertőződését már a kivitelezés kezdetétől. Többet nyújt ez a módszer, mint csupán egy kompaktabb és egyenletesebb ivóvízellátó rendszert alacsonyabb nyomásvesztéssel és optimális kényelemmel. Egy olyan mechanizmust is magában foglal, amely lehetővé teszi a folyamatos vízáramlást a körvezetékes egységben bármikor, és leereszti a vizet a rendszerből a használaton kívüli periódusban, így pangó víz nem keletkezik a rendszerben. Az Uponor megbízható rendszerei ideálisak ehhez a módszerhez, és biztosítják a vízhigiénia és hatékonyság magas szintjét.


Olvasson többet az Uponor előszerelt lakás-hőközpontokról az Uponor weboldalán vagy tudjon meg többet az Uponor ötrétegű, varrat nélküli csővezetékéről.

 További információért látogasson el az Uponor honlapjára www.uponor.hu - https://www.uponor.hu/innovacio


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor Smatrix vezérlés

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról okostelefonról. Ezáltal a szigorodó...


Elegáns és intelligens

Az Uponor Smatrix Style szobatermosztát rendkívüli pontossággal szabályozza a felületfűtési és –hűtési rendszereket, és akár 20%-kal csökkentheti az energiafogyasztást.