Kipróbáltuk a Sadolin Extreme-et

2019-04-18 08:46:56 | Módosítva: 2019-04-23 08:44:20

Különlegesen jó minőségű bevonóanyaggal jelentkezett az AkzoNobel; a vízbázisú, gyorsan száradó, selyemfényű Sadolin Extreme tartós lazúrral. A kifejezetten kültéri használatra szánt védő és bevonó anyag natúr és korábban impregnált mérettartó faszerkezetek – ajtók, ablakok, zsalugáterek, homlokzati borítások, oromdeszkák, erkélykorlátok – bevonására alkalmas. Nem alkalmazható viszont festett vagy lakkozott fa, parketta vagy padló felületekre.


Extra tartós lazúr

A StayClean® technológiával kezelt felületről a vízcseppek (pl. az eső) a hidrofil hatás révén legördülnek, magukkal sodorva a felületre rakódó környezeti szennyeződéseket (kosz, por), amelyek így nem tudnak megtapadni a bevonaton. Az aktív részecskék segítségével öntisztuló felületet kapunk, ami – amellett, hogy tisztább és esztétikusabb – minden eddiginél tartósabb és ellenállóbb fafelületet eredményez. A vízlepergető, UV álló bevonat véd a nedvesség és az időjárás hatásai ellen. A bevonat ellenáll a penészgombáknak és a biokorróziónak is.

Alkalmazás-technikai szempontból, a termékben alkalmazott Balance Technológia egyesíti a vizes és oldószeres termékek előnyét, ennek köszönhetően a lazúrt extra hosszú nyitott idő jellemzi (sokáig eldolgozható), de gyorsan szárad. A száradási idő 23 °C/50% relatív páratartalom mellett kb. 20 perc – a fa porozitásától, a hőmérséklettől és a légnedvességtől függően. Alacsony hőmérsékleten vagy magas páratartalom mellett a száradási idő persze meghosszabbodhat. Az átvonhatósági idő függ a fa fajtájától és a festési körülményektől is. Puhafa felületeken az anyag könnyebben beszívódik, és a bevonat gyorsabban szárad, keményfa felületeken a száradási folyamat hosszabb ideig tarthat. Száradás után szagtalan. Felhordás után maximum 2 óra múlva esőálló bevonatot képez.


Színtelen és készre kevert színek között válogathatunk, de színkeveréssel tetszőleges színek előállíthatók, vagy a különböző színű lazúrok egymással keverhetők. A végleges színét a száradás és a javasolt rétegszám után éri el. A későbbi színreklamációk elkerülése érdekében használat előtt minden esetben végezzünk próbafestést, mert a rétegvastagság, illetve a fa fajtája befolyásolhatja a színárnyalatot.


Egy liter lazúr kb. 13 m2 felület egyszeri bevonására elegendő. Felhasználásra kész, hígítani nem szükséges, szükség esetén max. 5% vízzel hígítható. A festetlen, új fa légszáraz, tiszta legyen. A gyantakiválásokat H-400 Észter hígító­val kell lemosni. Az elhasználódott szürke fafelületet le kell csiszolni vagy Sadolin Fresh-sel felújítani. Az esetleges lyukakat, repedéseket Sadolin Folyé­kony Fával kell tapaszolni. Új, még kezeletlen fa esetén a Sadolin impregnálószerrel telítésig kell alapozni, majd az alapozás után 2 órával ecsettel hordjuk fel 2 rétegben a tartós lazúrt. Felújításkor, alapozó nélkül 1-2 réteg szükséges.

A Sadolin Base Plus alapozó és 2 réteg Sadolin Extreme előírásszerű használata esetén akár 10 év védelmet biztosít a faanyagnak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerítésfestés

A kerítések, legyenek azok fémből vagy fából készültek, állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezért a felületeik védő bevonata idővel elöregszik, és felújításra szorul....


Hatékony favédelem

Bár az építészetben is tapasztalhatjuk a műanyagok előretörését, atermészetes fa varázsa ma sem csökken. Sokan azt hiszik, hogy a fából készült építőanyagok, pl. nyílászárók nem olyan tartósak,...