Almeva

Legszélesebb választék a füstgáz-elvezető rendszerekben

2019-05-09 10:45:48 | Módosítva: 2019-05-12 14:36:44

Az elmúlt években jelentős változások történtek a kazánok és azok égéstermék-elvezetőinek szabályozása körül. Az egyik változás volt az ÉMI-ATB (Alkalmazástechnikai bizonyítványok) megszüntetése. Majd rögtön utána jött a kötelező ERP, így már gyakorlatilag csak kondenzációs kazánok építhetőek be. A kéményseprés lakossági részét (egyes területeken) átvette a katasztrófavédelem és ingyenes lett a lakosság számára. Majd változott az Műszaki Biztonsági Szabályzat, régi elnevezéssel a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat (GMBSZ) is.


Ezen változások szinte mind, érintik az égéstermék-elvezetők telepítését is. Az ERP rendelet értelmében „eltűntek” a piacról az ALU égéstermék-elvezetők, helyüket átvették a műanyag (PP) rendszerek. Az ATB eltörlésével teret nyertek a „gyári” rendszerek.

Amire a leginkább ügyelni kell az, hogy a kiválasztott kondenzációs gázkészülékünkhöz milyen égéstermék-elvezetőt választunk. Felmerül a kérdés, hogy „gyárit” (készülék részeként tanúsítottat), vagy független gyártó rendszerét vegyük meg. Megjegyzendő, hogy bármelyik rendszert is választjuk, a vonatkozó jogszabályok szerint azt kötelesek vagyunk átvetetni, kéményseprő ipari nyilatkozatot beszerezni.


Lakosság esetében (ha az ingatlanba nincs gazdasági társaság bejegyezve) a katasztrófavédelem kéményseprő ipari szervénél kell ezt megtennünk, ha az ingatlanba van bejegyzett GT, akkor a piaci alapon működő, területen engedéllyel rendelkező kéményseprő ipari szolgáltatóval.

Mire figyeljünk az égéstermék-elvezető kiválasztásakor?

Fontos tudni, hogy választott gázkészülékünk rendelkezik-e C6-os égéstermék elvezetési besorolással: ha nem, akkor csak a készülék gyártója által forgalmazott égéstermék-elvezetőt telepíthetjük a készülékhez. Ha rendelkezik a készülék C6-os besorolással, akkor azt szerelhetjük független rendszerrel, mely esetben célszerű az ALMEVA rendszert választani.

Az ALMEVA rendszerek ára kedvezőbb, mint a „gyári” rendszereké! A legfontosabb, ha nem független rendszert választunk, akkor a későbbiekben esetleges készülék csere esetén az égéstermék-elvezetőnket is cserélni kell. Lehet, hogy ugyanazon gyártótól kell másik készüléket választani, de ebben az esetben sincsen garancia, hogy meglevő „gyári” elvezetőnk megfelelő lesz. Ha független ALMEVA égéstermék-elvezető rendszert választunk, akkor egy esetleges készülékcsere esetén a meglevő égéstermék-elvezetőnket nem kell cserélni. Érdemes tehát az ALMEVA rendszert választani.


Almeva Hungary Kft.
2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Telefon: (+36-23) 880-835
Fax: (+36-23) 880-836
www.almeva.hu
E-mail: hu@almeva.eu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konvektorcsere-program

Cikkünk megírásakor még élt a május 20.-ától meghirdetett konvektorcsere-program. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben, ami rendkívül kis szám ahhoz képest,...


Milyen a jó fémkémény?

Méretpontos és kis súlyú alkatrészekkel gyorsan építhető egy fémkémény, akár egy meglévő épület is néhány óra alatt üzemképes fűtést kaphat.