Egyen akkus gépcsaládok

2019-05-21 11:56:27 | Módosítva: 2019-06-25 08:59:05

Általában akkor kerül a szemetesbe egy akkus csavarozó, ha tönkremegy az akkuja. Ez azért van, mert egyrészt a gép belső szerkezete és a töltő nagyon ritkán hibásodik meg, másrészt az akku ára szinte vetekszik egy új gép árával.

Az egy vagy több akku problémát egy tollvonással szüntette meg egy viszonylag új, terjedőben lévő innováció, az egyforma akkuval működő gépcsaládok rendszere.


Ilyet már szinte minden gyártó kínál; Makita, Metabo, Einhell stb., a teljesség igénye nélkül. Ezen rendszerek nagy előnye egyrészt az, hogy elegendő megvásárolnunk egy darab töltőt és annyi akkut, amennyire igényünk van, majd ezzel akár több tucat gépet is tudunk üzemeltetni. Akkuk nélkül megvásárolni a "csontváz" gépeket jóval gazdaságosabb, és nagyon komfortos a kábelmentes használatuk. Másik nagy előnyük, hogy az akkuk pótlása olcsóbb, mivel jóval nagyobb szériában készülnek, mint az egyedi akkus gépek pótakkumulátorai. Mindenképpen javasolt valamely gyártó ilyen rendszerében gondolkodni, például az Einhell Power-X Change egyen akkus rendszere még a kerti gépek üzemeltetésére is alkalmas, melyről itt olvashat résztelesen.


Akkumulátor töltési ideje: Az akkuk töltési ideje fel van tüntetve a csomagoláson is, de a gépkönyvben biztosan. Egyenesen arányos a gép árával általában. Az átlagos hobbi barkács akkutöltő 3 óra alatt tölti fel teljesen az akkut, egy professzionális akkus csavarbehajtó töltője képes akár 30 perc alatt ugyanerre.

Hajtómű: Szinte minden gyártónak elérhető egy-, illetve két sebességfokozattal rendelkező akkus csavarbehajtója. A kétsebességes hajtóműnél az első fokozat nagyobb nyomatékot biztosít kisebb fordulaton, ez csavarbehajtáshoz való. A másik fokozat a fúrás fokozat, mely nagyobb fordulat, kisebb erő. A csavarozási és fúrási képesség fel van tüntetve a gép paraméterei között. Az egyfokozatos gépek csak csavarozási munkákhoz alkalmasak. Léteznek ütvefúró fokozattal is szerelt, ipari minőségű akkus fúró-csavarozók. Működésüket tekintve azonosak egy hálózatos ütvefúróval. Ez nem keverendő össze az ütve-csavarozóval, ami lehet akár 1/2"-os szerszámbefogású is tokmány helyett. Ez csavarok ki- és behajtására használható, azonban ütéssel lazítja a beragadt csavarokat, akár egy légkulcs.


A száraz villamos és mechanikai paramétereken kívül fontosak lehetnek egyéb paraméterek is a választásban; mint például a gép súlya és felépítése, az akku mérete, rúd akkus, mely a gép markolatán belül van, vagy nagy kapacitású akku, ami a talpán. Koffer van-e hozzá? Egyéb extrák, mint például a gyors tokmány leállás, LED világítás...


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyetlen akkumulátor, ami rendet tesz

Képzelj magad elé egy tipikus műhelyt, képzeld el, ahogy keresed azt az elektromos szerszámot, amire éppen szükséged van, hogy aztán ideges legyél, mert nincs bedugva, vagy éppen lemerült az...


Segítség akkus csavarbehajtó választáshoz

Egy rendkívül bonyolult kérdést járunk körbe és nyitunk ki. Az akkus csavarbehajtók kínálata egy széles és szerteágazó témakör. Megannyi paramétere van egy akkus csavarozónak melyek mind mind...