Fenntartható építészet

2019-05-31 09:23:37 | Módosítva: 2019-05-31 09:36:11

Az energiatudatos vagy más néven fenntartható építészet gondolatát is Földünk erőforrásainak kimerülése és a környezetvédelem szülte. Egy olyanfajta koncepciót jelent, ami biztosítja az épületben lakók komfortját és egészséges életét oly módon, hogy nem használ feleslegesen energiát, tartózkodik a mérgező építőanyagok használatától és minimalizálja a károsanyag- és hulladék kibocsátást.


A környezetbarát építőanyagok teljes életciklusuk alatt (bányászat, előállítás, beépítés, használat, bontás) nem bocsátanak ki az emberre és a természetre nézve káros anyagokat. Fenntartható módon használják a nyersanyagokat és az erőforrásokat, valamint a használat után a természet körfolyamataiba rövid idő alatt visszaforgathatók. Fontos az újrahasznosítás kérdése, ugyanis sok építőanyag csak nagy költségekkel semlegesíthető. Az ember számára a leglényegesebb szempont az építési anyagok élettani funkciókra gyakorolt hatása. Itt elsősorban a használat során jelentkező károsanyag kibocsátásra, a páragazdálkodási képességre, valamint a természetes mágneses erőterekre gyakorolt hatást érdemes kiemelni.

A megfelelő tájolás is az energiatudatosságot szolgálja egy épületnél Egy megfelelően tájolt, és nagyméretű üvegfelületekkel rendelkező épület téli hő szükségletének zömét képes fedezni a napsugárzásból. Törekedni kell a minél nagyobb déli benapozásra, hiszen döntő mértékben ez fogja kifűteni a házat télen. Az épület szoláris nyeresége rendkívül sokat számít, természetesen a veszteségek csökkentése is fontos tényező. A felület-térfogat aránya pl. nagyban befolyásolja az épület hőtechnikai jellemzőit. A természetes megvilágítás is fontos szempont; a lakóterek déli tájolása és a nagy ablakfelületek sok fényt eredményeznek. Felülvilágítókkal, fénycsatornákkal vagy üvegtéglák használatával folyósok, lépcsőházak is világossá tehetők.


Az energiatudatosság a fenntartható fejlődés alappillére az új épületeknél, és a meglévő épületek felújításánál is. Egy alacsony üzemeltetési költségű épülethez, nemcsak jó hőszigetelő képességű külső határoló szerkezetek, hanem megfelelően működő gépészeti rendszerek is szükségesek.

A túlzott energia-megtakarítás érdekében, így a fokozott légzárás következtében, a belső komforttényezők törvényszerű romlásával kell számolnunk, mely egészségünkre, közérzetünkre, teljesítőképességünkre is kihathat. Tehát egyrészt fent kell tartanunk a minőségi építőanyagok kedvező hőszigetelési jellemzőit, de ezzel párhuzamosan egyensúlyt kell találnunk a belső levegőminőséggel. A belső levegő minőségét – sok egyéb paraméter mellett – a kedvező légtechnikai jellemzők beállításával tudjuk befolyásolni, ezért a gépészeti megoldások körében a légtechnikára egyre több figyelmet kell fordítani. A hatékony légcsere szabályozásról gondoskodó szellőzőrendszer már elengedhetetlen része egy korszerű épületnek. Hőszigetelést és nyílászárócserét követően sokszor éppen a szellőzetlenség okoz olyan belső körülményeket, mely párásodást, penészesedést, egészségügyi problémát von maga után. E problémák megelőzésében, illetve megszüntetésében a megfelelően méretezett és kivitelezett légtechnikai megoldások tudnak segíteni.


Az elektromos energia tekintetében a felhasználás csökkentésére kell koncentrálni, pl. egyszerűen kapcsoljuk le, amit nem használunk! Mindemellett használjunk energiatakarékos LED fényforrásokat, energiatakarékos, korszerű háztartási gépeket.

A víztakarékossággal ugyancsak nagy mennyiségű energia takarítható meg, hiszen a háztartásokban, középületekben felhasznált vizet mechanikailag és vegyileg tisztítani kell, valamint a vízmennyiség egyharmada felmelegítve kerül felhasználásra, ami energiát igényel. Víztakarékosságra és használati meleg víz igényünk csökkentésére érdemes korszerű vízgépészeti eszközöket használni. Lehetőleg minél közelebb legyen a vízfelhasználás helye a vízmelegítőhöz, így rövidebb vízcsővel kevesebb hő vész el. A meleg vizes csöveket le kell szigetelni, hogy csökkentsük a hőveszteséget. További víz és energia megtakarítás érhető el modern mosó-, illetve mosogató gépek alkalmazásával.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8663/Fenntarthato_epiteszet