Falusi CSOK

2019-06-11 11:52:11 | Módosítva: 2019-06-11 12:06:21

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetéséről, július 1-jétől indul a falusi CSOK. A támogatást új lakás építésére, új lakás vásárlására, használt lakás vásárlására, meglévő lakás bővítésére és meglévő lakás korszerűsítésére is fel lehet használni.

A falusi CSOK azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A jogosultság nem attól függ, hogy az adott település falu vagy város, hanem a lélekszám és a népességcsökkenés mértéke a meghatározó. Ez a kormány bejelentése alapján 2486 települést érinthet. A támogatás a tanyákra is teljes mértékben kiterjesztésre kerül függetlenül attól, hogy a tanya helyileg hol található. A támogatástól azt remélik, hogy elősegíti a vidék népességmegtartó erejét, valamint azt, hogy ne néptelenedjenek el a falvak. A pontos településlista a falusi CSOK rendeletben kerül kihirdetésre.

A falusi CSOK maximális összege

1 gyermek után 600 000 Ft

2 gyermek után 2 600 000 Ft

3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft


A támogatás felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakás vásárlására egyaránt felhasználható. Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlásánál tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

A visszaélések elkerülése végett a következő részletszabályok kerültek meghatározásra. Előírták a minimális négyzetméterhatárokat. A kormányrendelet előírta, hogy az igénybevevők számára minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte szükséges, illetve a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony. Előfeltétel az erkölcsi bizonyítvány is. A közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.

A falusi CSOK igénybevételéhez a hitelintézetek nem írhatják elő más szolgáltatás igénybevételét. A támogatott ingatlanra vonatkozó bentlakási kötelezettséget a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csökkentsük hőenergia és vízköltségeinket

A tényleges fogyasztáson alapuló fűtési hőenergia- és vízelszámolás elve az egyik leghatékonyabb intézkedés, hogy a hőenergia- és vízfogyasztást, valamint az ehhez kapcsolódó költségeket...


Burgonya helyett: csicsóka

Az édesburgonya megismerése után érdemes szót ejteni egy másik krumpli-alternatíváról, a csicsókáról is. A csicsókát „szegény ember burgonyájának” is nevezték, feltehetően igénytelensége miatt,...