Falusi CSOK

2019-06-11 11:52:11 | Módosítva: 2019-06-11 12:06:21

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetéséről, július 1-jétől indul a falusi CSOK. A támogatást új lakás építésére, új lakás vásárlására, használt lakás vásárlására, meglévő lakás bővítésére és meglévő lakás korszerűsítésére is fel lehet használni.

A falusi CSOK azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A jogosultság nem attól függ, hogy az adott település falu vagy város, hanem a lélekszám és a népességcsökkenés mértéke a meghatározó. Ez a kormány bejelentése alapján 2486 települést érinthet. A támogatás a tanyákra is teljes mértékben kiterjesztésre kerül függetlenül attól, hogy a tanya helyileg hol található. A támogatástól azt remélik, hogy elősegíti a vidék népességmegtartó erejét, valamint azt, hogy ne néptelenedjenek el a falvak. A pontos településlista a falusi CSOK rendeletben kerül kihirdetésre.

A falusi CSOK maximális összege

1 gyermek után 600 000 Ft

2 gyermek után 2 600 000 Ft

3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft


A támogatás felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakás vásárlására egyaránt felhasználható. Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlásánál tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

A visszaélések elkerülése végett a következő részletszabályok kerültek meghatározásra. Előírták a minimális négyzetméterhatárokat. A kormányrendelet előírta, hogy az igénybevevők számára minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte szükséges, illetve a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony. Előfeltétel az erkölcsi bizonyítvány is. A közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.

A falusi CSOK igénybevételéhez a hitelintézetek nem írhatják elő más szolgáltatás igénybevételét. A támogatott ingatlanra vonatkozó bentlakási kötelezettséget a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezzünk tudatosan

Az emberekben ősidők óta él avágy, hogy saját házat, otthont teremtsenek, mégis sokan nehezen szánják el magukat, hiszen rengeteg kérdés merülhet fel bennük egy építkezéssel kapcsolatban: mihez,...


Megjelent a CSOK rendelet

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló új rendelet február...