Darázsirtás csak tavasz után

2019-06-11 12:44:06 | Módosítva: 2019-06-11 13:07:53

Tavasszal, amikor már melegszik az idő, a nőstény darazsak előbújnak téli rejtekhelyükről, és elkezdenek fészkelőhely után kutatni. Márciustól májusig keresik az alkalmas helyet a fészekrakásra. Ilyenkor tehát még nincs darázsfészek, amit lehetne célzottan irtani, ezért még nem érdemes a darázsirtással foglalkozó cégeket sem felkeresni. Valószínűleg csak kidobott pénz lenne az erre fordított összeg.


Elméletileg van megelőző (preventív) darázsirtás, amikor az alkalmasnak látszó helyeket tartós irtószerrel kezelik, de nincs semmilyen garancia arra, hogy a kezelt helyektől kissé távolabb nem fognak a darazsak mégiscsak otthonunk közvetlen közelében fészket építeni. Igaz, a kezelt felületeket el fogják kerülni, de a megelőző kezelés nem tud – és nem is lenne sem gazdaságos, sem környezetkímélő – mindenre kiterjedni. Hiába kezeltetjük az összes elérhető tető- és falrést, redőnytokot, cserepet stb., biztosan fognak találni maguknak a darazsak egy újabb kis rést, ahol bebújva megfelelő helyet találnak a fészekrakásra.

Ezért célszerű a darázsirtási munkát csak akkor elvégeztetni, amikor a darázsfészek már létezik (legkorábban június). Ekkor lehet célzottan irtani. Megelőző (preventív) darázsirtást akkor érdemes végeztetni, ha évek óta ugyanoda fészkelnek be a darazsak, mert egy konkrét hely védhető irtószerrel.A szinte minden helyre kiterjedő, megelőző, nagyon drága darázsirtás csak akkor jön még szóba, ha a lakásban a darázsszúrásra allergiás ember él. Ilyenkor minden lehetséges módon meg kell akadályozni, hogy a közelben darázsfészek legyen, mert sajnos az allergiás ember élete múlhat ezen. Garancia ekkor sincs sajnos, mert a darazsak földlyukba, fa odvába, eresz alá, lépcső alá stb. is befészkelnek, ez megakadályozni nem tudjuk. A darazsak elszaporodására július és október között kell számítani, ebben az időszakban a rejtett darázsfészkek is könnyebben behatárolhatók, mert mindig ugyanazon a lyukon, résen közlekednek ki-be, a szakemberek ilyenkor már megtalálják őket.
Hozzáférhetetlen, rejtett darázsfészek irtásához vegyük igénybe szakember segítségét, mert a védőruha és speciális irtószer nélkül életveszélyessé válik a darázsirtás.

Anafilaxiás sokk ellen adrenalin tartalmú injekcióval

A darázscsípés az arra érzékeny egyéneknél anafilaxiás sokkot okozhat. Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergén anyagok (jelen esetben a darázs méreganyaga) által kiváltott súlyos, életveszélyes állapothoz vezető túlérzékenységi reakciója. Általában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. Az anafilaxia jelenség a lakosság körülbelül 1%-át érinti, náluk sürgős beavatkozást igényel. A legsürgősebb beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, annak használatáról megfelelően kioktatják. Fontos, hogy a beadást követően orvosi ellenőrző vizsgálatra és utókezelésre lehet szükség.

Bármilyen anyag kiválthat anafilaxiás sokkot az arra érzékenyeknél, leggyakrabban mégis a darázscsípés és méhcsípés esetén fellépő túlérzékenységről beszélünk, mivel gyakran halálos kimenetelű lehet, továbbá nem lehet felkészülni rá. Gyakori az egyes élelmiszerek (pl. földimogyoró) fogyasztásából eredő anafialaxia is. Ezeket azonban kivédheti az arra érzékeny személy, ha nem fogyaszt ilyen táplálékot. A darázscsípés-méhcsípés azonban sokszor nem védhető ki tudatos óvatossággal sem, vétlenül is válhat áldozattá bárki!

Méhcsípés vagy darázscsípés esetén aggódni lehet, ha a tünetek a szúrás után egy nappal is fennállnak. Orvoshoz kell fordulni, ha a darázscsípés helyén a duzzanat egész végtagra kiterjedő, vagy ha anafilaxiás sokk tünetegyüttese jelentkezik; az illető fulladni és hányni kezd, sípolva vesz levegőt, hasmenése van. Előfordul, hogy a szervezetre kiható tünetek első alkalommal enyhék, de következő alkalommal már erőteljesebben jelentkeznek, ezért a túlérzékenyeknek adrenalin injekciót érdemes maguknál tartani, azt szükség esetén maguknak beadhatják. Megoldás lehet a darázscsípés ellen végzett immunterápia, amit többéves injekciókúra formájában végeznek, amelynek hatására a szervezet megtanulja, hogy a darázscsípés befecskendezett méreganyagára nem szükséges érzékenyen reagálnia.

Darázscsípés utáni életmentő készítmények

TONOGEN: egyszerű ampullás kiszerelésű (5x1 ml) adrenalin (epinefrin) injekció. Hazai gyártmány (Richter), az 5-ös kiszerelés kb. 5000 Ft, nem is olyan drága, ha figyelembe vesszük, hogy akár ötször menthetünk vele életet.


Darázscsípés vagy méhcsípés után minél előbb be kell adni a túlérzékeny személynek. Mint minden injekció beadásánál, itt is vigyázni kell arra, hogy az oldat testbe juttatása előtt a felszívott levegőt nyomjuk ki a fecskendőből. Ajánlott beszúrási helyek: comb, felkar, has.

Az adrenalin beadását követően röviden masszírozzuk át a beadás helyét, a felszívódást elősegítendő. Az injekció beadását 1-2 órával később ismételhetjük, ha nincs javulás. Orvosi rendelvényhez kötött készítmény!

ANAPEN és EPIPEN: lényegesen drágábban (15-20 000 Ft) kaphatók a kész kiszerelésű, önadagolós adrenalin injektáló tollak. Darázscsípés esetén csak elő kell venni, két mozdulattal élesíthetőek, majd akár ruházaton keresztül is beadható az életmentő adrenalin. Darázscsípésre súlyosan túlérzékeny egyéneknél az Anapen és Epipen ajánlott, az ampullás Tonogen-nel szemben, mivel gyorsabban beadható. Ne feledjük: 1-2 perc késedelem is egy ember életébe kerülhet.Nem ajánlott!

Darázscsípés, méhcsípés ellen kalciumtabletta?

A kalciumtabletta nem megfelelő darázscsípés kezelésére, allergológusok kifejezetten ellenzik a használatát. Az egész szervezetre kiterjedő túlérzékenységi tüneteknél haladéktalanul adrenalint kell a szervezetbe juttatni, majd orvoshoz kell fordulni. A kalcium ugyanis egy kis időre javítja az ember közérzetet, késlelteti a folyamatot, így sajnos sok esetben csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Az allergológusok enyhe tünetek esetén inkább a hideg vizes/jeges borogatást javasolják a kalcium helyett. Ha a darázsszúrás helyén elindul egy helyi reakció, akkor a hideg borogatás, illetve jégnek a szúrás helyére helyezése lassíthatja a darázs által bejuttatott méreganyag terjedését, felszívódását. A folyamat lassításával a túlérzékenységet előidéző fehérjék bomlásnak indulhatnak, illetve az allergiás reakciót kiváltó méreg inaktívvá válhat, ezzel a tünetek is jelentősen enyhülhetnek.


Forrás: agrohydro

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés darázs és méh ellen

A védekezés lehetőségeiben a méhek és a darazsak között sok a hasonlóság. Az is közös, hogy a rovarriasztó szerek sem a darazsak, sem a méhek távoltartására nem alkalmasak, kizárólag a vérszívók...