Javítható parketta hibák

2019-06-12 19:37:44 | Módosítva: 2019-06-12 19:47:54

A közkedvelt faparketta számos előnye mellett érzékeny a karcokra, anyaga pedig idővel összeszárad, és a lécek között kisebb-nagyobb rések keletkeznek.


Többminden okoz sérülést

A mélyebb karcokat többnyire az ülőbútorok vagy más tárgyak tologatása okozzák. Különösen a lakozott parkettákon hagynak maradandó és eléggé látható felületi sérüléseket. Ha csak a lakkréteg karcolódott fel, akkor zsírkrétával vagy színtelen körömlakkal eltüntethető a sérülés. Az ilyen kis sérülések elkerülhetők a székek lába alá ragasztott csúsztatófilcekkel. A lécek faanyagáig hatoló mélyebb karcok eltüntetéséhez a körömlakk helyett a bútorfelületek javításához használt kemény viaszok mélyedésbe olvasztott és szintbe simított anyagával tölthető fel a karc helye.

A padlót alkotó parkettalécek évek alatt összeszáradnak, és közöttük kisebb nagyobb hézagok alakulnak ki. A parkettahézagokat rugalmas és a parketta faanyagához, színéhez igazodó vizes diszperziós hézagkitöltő masszával lehet eltüntetni. A kartusból kinyomó pisztollyal a hézagokba préselt masszát még frissiben - vízbe mártott közepes szélességű spatulyával - érdemes tömöríteni, a felesleg pedig a lakkozott felületekről vizes ruhával visszatörölhető. A művelet elég időigényes ugyan, ám a rések így eltüntethetők, és könnyebb lesz a parketta takarítása is.


A régi, szegezéssel rögzített csaphornyos parkettalécek összeszáradása a rögzítésüket is fellazítja. Ez akkor válik kellemetlenné, ha a léceket csak nagyon kevés helyen rögzítik szegek, így a köztes lécek a rések miatt akár 2-3 mm-nyit is mozoghatnak, és közben a leszegezett léceket is meglazíthatják. Az eredeti szegeket a horonyba ütötték, ezért az újbóli leszegezésükre nem sok esély van. Pontosabban csak akkor, ha az új szegeket a szélesebb hézagokban ferdén ütjük a felszín alatti vakpadlóba. Ez a művelet csak szakaszosan és több lépésben végezhető el. Először a hézagokat hézagkitöltővel kell feltölteni, majd a szomszédos léceket egymáshoz szorítva, faékekkel rögzítve, leszegezhetők a parkettalécek. A szélesebb résekbe ferdén üssük be az előzőleg ellapított fejű, 2x40-50 mm-es szegeket. A szegek beütését ferdén előfúrt lyukakkal lehet megkönnyíteni, a szegfejeket laposra köszörült kis szerelő csavarhúzó fejével üthetjük a szint alá. Így az adott parkettaléc újból szorosan a vakpadlóhoz rögzíthető. A kitöltött résekbe nyomott parketta massza ragasztóként is funkcionál. A burkolat hosszú ideig tartósan szilárd marad a parketta átrakása nélkül. Igaz, hogy ez a munka nagy felületen nem hatékony, de kisebb területek meglazult lécei megszilárdíthatók, ha minden második léc utólag lesz leszegezve. A nagyon felkopott és már felcsiszolást igénylő, mozgó léces parketta burkolatok azonban megérettek az újra rakásra, csiszolásra, lakkozásra.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Szalagparketta és laminált padló

Az elmúlt időszak talán legkedveltebb meleg padlóburkoló anyagai a szalagparketták és a laminált padlók. Első pillanatra hasonlóak, ám sok szempontból mégis jelentősen eltérnek egymástól....