Energiahatékony otthonok

2019-06-22 09:55:49 | Módosítva: 2019-06-27 09:26:09

Tudta, hogy az E.ON lakossági ügyfeleknek is telepít napelem-rendszereket? Ha kíváncsi a napenergia-hasznosítási lehetőségeire, akkor nem árt tudni az alapokat a napelempanelekkel kapcsolatban. Hány darab kell belőle, meddig szolgálja a háztartást, és mire kell figyelni a telepítés előtt?


Otthon a hatékony energiatermelésben

A napenergiát ugyan nem tudjuk közvetlenül háztartási környezetben hasznosítani, de egy kulcsrakész napelemrendszerben minden olyan elemet megkaphat, ami azonnal, a telepítés után elkezdi termelni a háztartási villamos energiát. Ebben tudnak segítségére lenni az E.ON SolarHome napelemes rendszerei. Az E.ON-nál kétféle napelemrendszer közül választhat: E.ON Style és E.ON Smart.

Az E.ON Style csomagot azon ügyfeleknek ajánlják, akiknek elegendő tetőfelület áll rendelkezésére a rendszer telepítésére, és nem éri semmilyen árnyékhatás a tetőt, míg az E.ON Smart rendszert azoknak, akiknél a tetőfelület összetett vagy esetleg árnyékolt.


Egy átlagos háztartás éves áramfelhasználása 3-4000 kWh, de a szükséges rendszer mérete, és így a napelempanelek száma erősen függ a lakók számától, a meglévő készülékek energiatakarékosságától, a ház méretétől és a földrajzi elhelyezkedéstől. A pontos adatoknak a havi, vagy éves elszámoló számlán nézhet utána bárki.

A várható éves áramfogyasztás ismeretében már tervezhető a napelemrendszer teljesítménye, amit egy rendkívül egyszerű számítással bárki elvégezhet:

1. Ha a havi áramfogyasztás 300 kWh (kilowatt óra).

2. Akkor az éves fogyasztás 300 kWh x 12 hónap = 3600 kWh.

3. Egy 1 kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer optimális elhelyezés esetén 1100-1200 kWh villamos energiát termel évente.

4. A családi ház éves fogyasztását a 2. pont értelmében 1,2-vel kell szoroznunk, így kapjuk meg a kívánt napelem rendszer méretét: 3600x1,2 = 4320 kWh.


A fentiekből következik, hogy a példa szerinti családi ház esetében 4,32 kWp teljesítményű napelemes rendszerre lesz szükségünk.

Természetesen adódik a kérdés, hogy mégis milyen megtérüléssel számolhatunk. A napelempaneleket hosszú távra tervezik, a mai technológiai lehetőségek mellett a 20-25 éves időtartam a reális.

Ha úgy döntött, napelemes rendszert telepítene, mindenképpen tapasztalattal és megfelelő vizsgával rendelkező személyekkel kell végeztetnie a munkákat. Az E.ON megfelelő szakemberekkel és minőségi anyagokkal dolgozik.


Kérjen ingyenes ajánlatot még ma: www.eonsh.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatermelő ház

Az Építési és Beruházási Minisztériumban önálló építészeti államtitkárság jött létre, melynek feladata lesz a jövő építészetének iránymutatása. Az új államtitkárság fogja majd felügyelni, hogy...


Gyorsítva zajlik a hálózat korszerűsítése Magyarországon

A beruházások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 2023-ban rekordmennyiségű, a tavalyi csúcsot több mint másfelszeresen felülmúló napenergia kapacitás létesült Magyarországon - ismertette az...