Klíma EER/COP és SEER/SCOP

2019-06-25 08:29:42 | Módosítva: 2019-06-25 08:33:16

A klímaberendezések energia hatékonysági jósági fokát azzal tudjuk jellemezni, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési, illetve hőszivattyús berendezések (hűtő/fűtő klíma is) esetén mennyi fűtési energiát lehet nyerni. A kivett teljesítmény és a befektetett teljesítmény hányadosa ad meg egy az adott készülékre jellemző értéket. 2013 január 1. előtt könnyebb volt kiszámolni ezt egyszerű osztással, fix értékekkel; addig a hűtést az EER, a fűtést a COP értékkel jellemezték. Ezek jellemzően 2,5 és 4 közötti értékek voltak, amik alapján besorolták a készülékeket.


2013 január 1. után a fix értékeket felváltotta a szezonális és lokális értékekkel kiigazított, számított módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat is. Lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából, és ez alapján egy bonyolult számítási logika segítségével jön ki a klíma berendezésre jellemző érték. 2014 január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket, amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig nem éri el minimum az SEER 4,6, a 6 kW-os készülék hűtőteljesítmény felett a minimum SEER 4,3 értéket.

Fűtési üzemmódban a COP tényezőt a szezonális fűtési hatékonysági fok, az SCOP váltotta fel. Nem hozható be olyan készülék, amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig, nem éri el az SCOP 3,8 értéket.

Készülék besorolások az SEER érték alapján

A+++: SEER >= 8,5
A++: 6,1 <= SEER < 8,5
A+: 5,6 <= SEER < 6,1
A: 5,1 <= SEER < 5,6
B: 4,6 <= SEER < 5,1
C: 4,1 <= SEER < 4,6
D: 3,6 <= SEER < 4,1
E: 3,1 <= SEER < 3,6


Készülék besorolások az SCOP érték alapján

A+++: SSOP >= 5,1
A++: 4,6 <= SCOP < 5,1
A+: 4,0 <= SCOP < 4,6
A: 3,4 <= SCOP < 4,0
B: 3,1 <= SCOP < 3,4
C: 2,8 <= SCOP < 3,1
D: 2,5 <= SCOP < 2,8
E: 2,2 <= SCOP < 2,5

A készülékekre vonatkozó értékek évről évre szigorodtak és szigorodnak. A mostani előírásokat az inverteres gépek tudják csak teljesíteni. A behozott készülékeket el kell látni az energia tanúsítvánnyal, amelyben az importőr garantálja a minősítést, és ezek alapján tud dönteni a tudatos vásárló a megvétel előtt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klíma és vírus

A járvány időszakában sokakban felmerül a kérdés, hogy a klímaberendezések a levegő mozgatása, keringetése által nem járulhatnak-e hozzá a vírusok „szétszórásához” alakásban. Nos, a gyakorlatban...


VRF technológia

A klímaberendezéssel – hőszivattyúval – való fűtés egyre általánosabbá válik, az új építésű házakra vonatkozó jogszabályok terelik is ebbe az irányba a tervezőket. De terelik az egyre...