Dekupázs technika

2019-06-25 08:45:36 | Módosítva: 2019-06-25 08:47:03

Neve alapján bonyolultnak hangzik, pedig nem az, és ráadásul nagyon látványos. Magyarul szalvéta technikának is hívják, mert egy szép képet egy speciális ragasztóval rádolgozunk egy felületre, ami olyanná válik, mintha rá lenne festve. A szalvéta ott jön a képbe, hogy nem árt, ha vékony papíron van amit rávarázsolnánk valamire, mert a vastag papír nem lesz szép, leválik a felületről. A dekupázs (decoupage) ragasztó használható fára, kartonra, de akár bútorra, üvegre is. Kiváló ajándékötlet, de dekorációnak sem utolsó, ha régebbi tárgyainkat szeretnénk újjá öltöztetni.


Dekupázs ragasztó

A dekupázs technika segítségével nemcsak elnyűtt, kopott használati tárgyainkat „újíthatjuk” meg, hanem szép és személyes ajándékokat készíthetünk családtagjainknak, barátainknak, szeretteinknek.

A legfontosabb hozzávaló a dekupázs ragasztó, de ha profibb alkotásokat szeretnénk, akkor szükség lesz dekupázs lakkra – a már száraz művet ezzel átkenve tartósabbá és könnyebben tisztíthatóvá, kopásállóbbá teszi. Ha az alap felületének a színét meg szeretnénk változtatni a ragasztás előtt, azt akrilfestékekkel tehetjük meg, és ha antik hatás elérése a cél, azt töredező festékkel oldhatjuk meg. Szükséges még vásárolni ecseteket (külön egy vastagabbat a lakkozáshoz), szalvétákat, ollót, színes papírszalagokat, cserepeket, képkereteket…

Először tisztítsuk le egy nedves ronggyal a díszíteni kívánt felületet. Ha szükséges alapozzuk akrilfestékkel, vagy temperával. Gyakorlásnak használjunk olyan szalvétákat, amelyeken a minta kontúrja éles, jól kivehető: például virágokat, faleveleket, gyümölcsöket. A részletesebben kidolgozott mintáknál (pl. virágcsokor) ne törekedjünk arra, hogy minden egyes virágot kivágjunk, inkább használjuk a képet a hátterével együtt, mert úgy könnyebb lesz ragasztani. A szalvéták többsége több rétegű. Válasszuk szét a szalvéta rétegeit, majd a legfelső réteget, ami a mintát hordozza a dekupázs ragasztóval ragasszuk a korábban megfestett, vagy tisztítással előkészített felületre. Tartósabbá tehetjük munkánkat, ha a kivágott minta alá és fölé is kenünk a ragasztóból. Tehát előbb az alját kenjük be, ragasszuk a felületre, vigyázva, hogy sima legyen. Ha ezzel meg vagyunk, akkor - mintha lefestenénk - kenjünk a speciális ragasztóból a tetejére is. Ezután hagyjuk száradni a mintát. Száradás után kenjük be matt-, selyem-, vagy magas fényű lakkal az egész tárgyat.
Szinte nincs a lakásunknak olyan része, amelyet ne tehetnénk szebbé a szalvétatechnika segítségével. Használhatjuk falra, üveg, vagy fafelületekre, csempére… De a kézműves boltokban kapható hungarocellből, kartonpapírból, agyagból, műanyagból, üvegből és fából készült dobozok, képkeretek, vázák, kaspók, gömbök, állatfigurák, tányérok, bögrék, díszdobozok, tárolóedények, virágládák, mind dekorálhatók dekupázs technikával. Nagyon jól mutat, ha natúr virágcserépre mintázunk valami gyógynövényes motívumot, és abban tarthatjuk a konyhában a zöldfűszereket. De ahogy a képeken is látható, akár dísztökre is használhatjuk – bár ez annak vízvesztése miatt idővel elcsúnyul.

A profibbak többféle speciális anyagot is használnak. Cseréphez, bádoghoz, kőhöz, fémhez, hungarocellhez, fához és papírhoz használható olyan változat – ami ragasztó és lakk is egyben, viszont tányérokhoz, üveghez, gyertyákhoz vagy textilhez speciális ragasztó szükséges. Kisebb mintákat könnyebb ráncosodás nélkül felragasztani, míg a nagyokkal meg kell szenvedni. Kezdők legfeljebb tenyérnyi méretű felület dekorálásával próbálkozzanak első alkalommal, a biztos siker érdekében.

Vásárolhatunk dekupázs papírt is: ezt használat előtt néhány pillanatig víz alá kell tartani, ekkor meglágyul és már ragasztható is. A dekupázs papír kevésbé sérülékeny, mint a szalvéta. A ragasztó száradása után az üresen maradt részeket ki lehet tölteni színes akrilfestékkel, vagy más módon tovább dekorálható. Száradás után lakkozzuk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tytan Professional PROHERO

Legújabb generációs tömítők és szerelési ragasztók, melyek egy modern és környezetbarát technológián alapulnak. A Tytan Professional PROHERO ragasztók és tömítők ideálisak minden általános és...


A parketta mindkét oldalán

A Vodicska Kft. magyar cég, korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik,...