Víztakarékos módszerek

2019-06-27 18:52:33 | Módosítva: 2019-06-27 18:53:47

Az alábbi víztakarékossági módszerekkel nem csak a vízlábnyomunkat csökkentjük, hanem pénzt és energiát is megtakaríthatunk.


Víztakarékos csaptelep, az egykaros keverőcsapokkal azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Szereljünk be víztakarékos zuhanyfejet a fürdőszobába.

Légkeveréses csapfejek, víztakarékos perlátorok alkalmazása. Pár száz forintért kaphatunk ilyet, könnyen be lehet szerelni, régebbi csaptelepekbe és zuhanyzókba is. Eszköz sem kell hozzá, viszont több tízezer forintot megtakaríthatunk velük évente.

Ne legyenek csöpögő csapok sehol a lakásban, javítsuk vagy javíttassuk meg őket. A vízcsapok csöpögését, a wc-tartályok szivárgását minél előbb szüntessük meg, cseréljük ki a tömítőgyűrűket. A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol.

Víztakarékos wc-tartály beszerelése a régebbi, pazarló modellek helyett. Alternatív megoldásként csökkenthetjük a vécétartály hasznos térfogatát így is: tegyünk bele egy vízzel töltött lezárt palackot. Egy átlagos tartályból egy öblítéskor 6-9 liter víz távozik.

Zuhanyzás a fürdés helyett. A kádfürdéshez kb. 140 liter vizet használunk, míg a zuhanyzáshoz 70 liter is elég. Fogmosás és borotválkozás közben ne folyassuk a vizet, hanem zárjuk el a csapot. Percenként 5-10 liter vizet megtakarítunk vele.

Mosogatás közben csak az öblítésnél folyassuk a vizet, a lábosok sikálásánál nem kell, hogy folyjon a víz. A mosogató csaptelepbe is érdemes víztakarékos perlátort beszerelni.

A palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet. Magyarországon majdnem mindenhol kiváló minőségű az ivóvíz. Ahol esetleg nem az, ott érdemes lehet házi víztisztító készüléket alkalmazni. Munkamegbeszéléseken, tárgyalásokon kerüljön az asztalra vizeskancsó, és ne csak félliteres ásványvizes palackok.

„Kis vízlábnyomú élelmiszerek” fogyasztása, azaz több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús. Gyűjtsük össze az esővizet. A kertet és a szobanövényeket is csapvíz helyett inkább esővízzel locsoljuk, a növények is örülni fognak neki. Kertünket reggel vagy este öntözzük, ne a nappali melegben. Ezt a növények is jobban szeretik, és a kilocsolt vízből is kevesebb párolog el, így az jobban hasznosul.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékos WC bevonat

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.


A szobanövények jelzései

A különféle szobanövényeknek egészséges fejlődésükhöz megfelelő feltételekre van szükségük. Ha viszont a körülményeik a számukra ideális állapotoktól eltérőek, akkor erre többnyire alevélzetük...