CO vészjelzés nyáron? IGEN

2019-07-15 08:55:45 | Módosítva: 2019-07-19 09:08:13

Legtöbben kizárólag a fűtési szezonban számolnak a szén-monoxid mérgezés kockázatával, pedig tapasztalataink alapján a CO mérgezés a fűtési szezonon kívül is előfordul, és nagyon is valós veszélyt jelent. A Katasztrófavédelem statisztikái szerint évente átlagosan 10-15 ember szenved halálos szén-monoxid mérgezést, valamint több száz súlyosabb baleset történik. A kisebb mérgezések számát – mivel adott esetben az érintettek maguk sem tudnak róla – pedig még megbecsülni is igen nehéz.


A fűtési szezon lezárultával sajnos hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy számos háztartásban ugyanaz a kombi kazán állítja elő a meleg vizet is, ami télen a fűtésért is felelős. Így már könnyen érthetővé válik a probléma. Ehhez adódhatnak egyes esetekben még a nyári meleg „extrái”, mint amilyen a kéményben keletkező „légdugó” is, ami megakadályozhatja a mérgező égésgázok megfelelő távozását a kéményből, sőt akár azok visszaáramlását is okozhatja!

Vegyünk egy teljesen hétköznapi példát (megtörtént eset). Odakint 30-38 °C fok a hőmérséklet. Ilyenkor nyáron is gyakrabban áll a zuhany alá az ember, viszont legtöbbször nem kellemes a jéghideg víz sem. Így elindul a kazán, hiszen hőigény merül fel a meleg víz miatt. Ugyanakkor ez a hőigény legtöbbször rövid ideig áll fent, hiszen a zuhanyzás általában csupán néhány percig tart. Ez viszont elég rövid idő ahhoz, hogy a keletkezett égéstermékek ne tudják maradéktalanul elhagyni a kéményt az ott – a magas külső hőmérséklet miatt – keletkezett légdugó miatt. Így a mérgező égésgázok elkezdenek visszaáramlani, és már meg is van a baj.

Kondenzációs kazánnál nem kell vészjelző?!
DE HASZNOS!

Sajnos ez is egy általánosan elterjedt, tévhit, ami viszont hamis biztonságérzetet adva könnyen tragédiába torkollhat. Elméletileg – szigorúan technikai alapokon – valóban nem lenne indokolt, hiszen a kondenzációs kazánok zárt égésterű készülékek. Ám a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a CO mérgezés szinte minden esetben több körülmény (meghibásodás, emberi mulasztás stb.) – legtöbbször szerencsétlen – együttállása esetén következik be, s minden esetben elkerülhető lett volna, ha van a helyiségben megfelelő helyre elhelyezett, és megfelelően működő CO vészjelző. Jó példa volt erre egy nemrégiben történt eset, ahol a kéményseprők az éves ellenőrzés alkalmával a kondenzációs kazán teljesítményének kimérésekor megfeledkeztek a mérőcsonk dugójának visszahelyezéséről. A tulajdonos a CO vészjelző megszólalásakor először a vészjelző meghibásodását feltételezte, ám kiolvasás után kiderült, hogy a riasztás valós volt.

Tény, hogy rendszeres, szakszerű karbantartással, a fűtőberendezések és a kémény rendszeres ellenőrzésével sokat tettünk biztonságunk érdekében, de korántsem mindent. Sajnos még a zárt égéstér sem jelent ugyanis önmagában 100%-os biztonságot. Tegyünk meg tehát felelősen mindent annak érdekében, hogy családunkat megvédjük a csendes gyilkostól, a szén-monoxidtól! Telepítsünk CO vészjelzőt!


Új sorozatú Honeywell Home CO-vészjelzők (XC70-HU-A, XC100-HU-A, XC100D-HU-A) valamint füst és tűzjelzők (XS-HU-A, XH-HU-A) adatai már ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás (X-Series Alarm Scan) segítségével kiolvashatók készülékeinkből, így könnyen meggyőződhetünk róla, hogy a riasztás valós volt-e.

További információk a Honeywell Home vészjelzőkről:
www.honeywellcoriaszto.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házak a magasban

A fák közötti „madárlét” sokakat megihletett, így a világ több pontján találkozhatunk fára épített házakkal.


Levegőt a gáztűzhelynek

A háztartások túlnyomó többségében még ma is gáztűzhely működik a konyhában. A modern kazánokkal ellentétben ezek működési elvükből adódóan alakóhelyiség levegőjét használják (el), ami tavasztól...