CO vészjelzés nyáron? IGEN

2019-07-15 08:55:45 | Módosítva: 2019-07-19 09:08:13

Legtöbben kizárólag a fűtési szezonban számolnak a szén-monoxid mérgezés kockázatával, pedig tapasztalataink alapján a CO mérgezés a fűtési szezonon kívül is előfordul, és nagyon is valós veszélyt jelent. A Katasztrófavédelem statisztikái szerint évente átlagosan 10-15 ember szenved halálos szén-monoxid mérgezést, valamint több száz súlyosabb baleset történik. A kisebb mérgezések számát – mivel adott esetben az érintettek maguk sem tudnak róla – pedig még megbecsülni is igen nehéz.


A fűtési szezon lezárultával sajnos hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy számos háztartásban ugyanaz a kombi kazán állítja elő a meleg vizet is, ami télen a fűtésért is felelős. Így már könnyen érthetővé válik a probléma. Ehhez adódhatnak egyes esetekben még a nyári meleg „extrái”, mint amilyen a kéményben keletkező „légdugó” is, ami megakadályozhatja a mérgező égésgázok megfelelő távozását a kéményből, sőt akár azok visszaáramlását is okozhatja!

Vegyünk egy teljesen hétköznapi példát (megtörtént eset). Odakint 30-38 °C fok a hőmérséklet. Ilyenkor nyáron is gyakrabban áll a zuhany alá az ember, viszont legtöbbször nem kellemes a jéghideg víz sem. Így elindul a kazán, hiszen hőigény merül fel a meleg víz miatt. Ugyanakkor ez a hőigény legtöbbször rövid ideig áll fent, hiszen a zuhanyzás általában csupán néhány percig tart. Ez viszont elég rövid idő ahhoz, hogy a keletkezett égéstermékek ne tudják maradéktalanul elhagyni a kéményt az ott – a magas külső hőmérséklet miatt – keletkezett légdugó miatt. Így a mérgező égésgázok elkezdenek visszaáramlani, és már meg is van a baj.

Kondenzációs kazánnál nem kell vészjelző?!
DE HASZNOS!

Sajnos ez is egy általánosan elterjedt, tévhit, ami viszont hamis biztonságérzetet adva könnyen tragédiába torkollhat. Elméletileg – szigorúan technikai alapokon – valóban nem lenne indokolt, hiszen a kondenzációs kazánok zárt égésterű készülékek. Ám a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a CO mérgezés szinte minden esetben több körülmény (meghibásodás, emberi mulasztás stb.) – legtöbbször szerencsétlen – együttállása esetén következik be, s minden esetben elkerülhető lett volna, ha van a helyiségben megfelelő helyre elhelyezett, és megfelelően működő CO vészjelző. Jó példa volt erre egy nemrégiben történt eset, ahol a kéményseprők az éves ellenőrzés alkalmával a kondenzációs kazán teljesítményének kimérésekor megfeledkeztek a mérőcsonk dugójának visszahelyezéséről. A tulajdonos a CO vészjelző megszólalásakor először a vészjelző meghibásodását feltételezte, ám kiolvasás után kiderült, hogy a riasztás valós volt.

Tény, hogy rendszeres, szakszerű karbantartással, a fűtőberendezések és a kémény rendszeres ellenőrzésével sokat tettünk biztonságunk érdekében, de korántsem mindent. Sajnos még a zárt égéstér sem jelent ugyanis önmagában 100%-os biztonságot. Tegyünk meg tehát felelősen mindent annak érdekében, hogy családunkat megvédjük a csendes gyilkostól, a szén-monoxidtól! Telepítsünk CO vészjelzőt!


Új sorozatú Honeywell Home CO-vészjelzők (XC70-HU-A, XC100-HU-A, XC100D-HU-A) valamint füst és tűzjelzők (XS-HU-A, XH-HU-A) adatai már ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás (X-Series Alarm Scan) segítségével kiolvashatók készülékeinkből, így könnyen meggyőződhetünk róla, hogy a riasztás valós volt-e.

További információk a Honeywell Home vészjelzőkről:
www.honeywellcoriaszto.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

IP kamerák

Lakásunk, irodánk távfelügyelete legegyszerűbben egy hálózati kamerával valósítható meg. Az eszköz lehet vezetékes vagy vezeték nélküli, és mobiltelefonunkról is bármikor betekinthetünk a...


Teljes fűtés klímával télen is

Még a klímával kapcsolatosan tájékozottak is meglepődnek azon a gondolaton, hogy az ilyen készüléket egész évben – beleértve a téli időszakot is – használni lehet fűtésre. Természetesen nem...