Légszennyezés hatásai

2019-07-19 09:28:02 | Módosítva: 2019-07-19 09:29:21

A légszennyezés káros az emberi egészségre és a környezetre. Az elmúlt évtizedekben számos légszennyező anyag kibocsátása jelentősen visszaesett, így Európa levegőjének minősége összességében javult. A légszennyező anyagok koncentrációja azonban még mindig túl magas, és továbbra is vannak a levegőminőséggel kapcsolatos problémák. A népesség jelentős része olyan helyeken – főleg városokban – él, ahol időnként sor kerül egyes levegőminőségi határértékek túllépésére: az ózon, a nitrogén-dioxid és a finom részecskés anyag (PM) jelentette szennyezés súlyos egészségügyi kockázatot jelent. A légszennyezés csökkentése tehát változatlanul fontos.


A légszennyezés mindig helyi

Ezzel együtt azonban egész világot érintő probléma. Bármelyik országban kibocsátott légszennyező anyagok a légkörbe kerülve máshova is eljuthatnak, ahol hozzájárulnak a rossz levegőminőséghez, vagy okozzák azt.

Jelenleg három szennyezőanyagot, a finom részecskés anyagot, a nitrogén-dioxidot és a talaj menti ózont tekintik általánosan a legjelentősebbnek az egészségügyi hatások tekintetében. A tartósan rossz levegő különféle egészségügyi hatásokat okozhat, a légzőszervrendszer kisebb károsodásaitól kezdve egészen a korai elhalálozásig. Európa városi népességének körülbelül 90%-a van kitéve az egészségkárosítónak ítélt légszennyező anyagoknak. A levegőben lévő finom részecskék a becslések szerint az EU-ban több mint nyolc hónappal csökkenti a várható élettartamot. A benzopirén pl. egy fokozott aggodalomra okot adó karcinogén légszennyező anyag, amely számos városi területen, főként Közép- és Kelet-Európában az emberi egészség védelme érdekében felállított határértékeknél magasabb arányban koncentrálódik.


A légszennyezés károsítja az emberi egészséget és az ökoszisztémákat. A népesség nagy része az érvényben lévő normákat nézve nem él egészséges környezetben. A légszennyezés károsítja környezetünket is.

Európa levegőjének minősége nem mindig javult a légszennyező anyagok emberi eredetű kibocsátásának csökkenésével párhuzamosan. A kibocsátások csökkentésére irányuló további célzott erőfeszítésekre van szükség Európában az emberi egészség és a környezet védelme érdekében.

A légszennyezés forrásai különfélék, azok között emberi és természetes eredetűek egyaránt vannak. Ilyenek az elektromos áram termelése során, a közlekedésben, az iparban és a háztartásokban elégetett fosszilis tüzelőanyagok, az ipari folyamatok és az oldószerhasználat, például a vegyipari és a bányászati ágazatban. Folyamatos légszennyezést okoz a mezőgazdaság, a hulladékkezelés, de a természetes emissziós források is, például a vulkánkitörések, a szél fújta por, a tengerisó-permet és a növények által kibocsátott illékony szerves anyagok. A hosszú távú cél olyan levegőminőség elérése, amely nem jár együtt az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt elfogadhatatlan hatásokkal és kockázatokkal.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vírusölő légtisztítók

A légsterilizáló használatával azt a hatást érezhetjük, mint amikor a dohányos leszokik a cigarettáról. Tiszta levegőt teremt a lakásban még a budapesti belváros szennyezett levegőjű környezetében is.


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...