Tetőtéri ablak időtállóan

2019-07-19 09:30:07 | Módosítva: 2019-07-19 09:32:53

A tető és a tetőtéri ablak az időjárási hatásoknak leginkább kitett része az épületnek. A tetőablak beépítésével pedig három területen gyengítjük meg az épület egyik fő védelmi vonalát. A tető-rétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés követelményei kerülhetnek veszélybe – ha a tervező és a kivitelező nem végez precíz munkát. Az elmúlt évek tapasztalatai sok más mellett arra is megtanították a szakembereket, hogy az épület egyes részei – így például a tető vagy az abba beépített tetőtéri ablak – is szerepet, néha jelentős szerepet játszik a teljes épület energiafelhasználásában.

A tetőtéri ablakok szakszerű beépítése a szakemberek számára – ma már kötelező tervezői művezetés esetén – viszonylag könnyen ellenőrizhető. A korszerű tetőtéri ablakok kialakítása és kiegészítői olyan műszaki megoldásokat kínálnak, amelyek szakszerű beépítésnél könnyedén biztosítják a tetőtéri ablaktól joggal elvárt funkciókat, energetikai értékeket, működési biztonságot. Mindezt az ablakok kialakítása, gyári előkészítése szolgálja.

Vegyük röviden sorra

A tetőtéri ablakok legfontosabb, az építész által is ellenőrzendő pontjai, a tető-rétegrendek átvágásával kialakult helyzet javításának lehetőségei. A tetőablak beépítésekor a kivitelező óhatatlanul átvágja az alátétfóliát, a hőszigetelést és a belső párazáró réteget. A beépítéskor fontos feladat tehát, hogy a rétegrendet a kivitelező helyreállítsa, az ablakok és a tető többi része között ne alakuljon ki hőhíd. Ebben utolsó védvonalként természetesen számíthatunk a burkolókeretre, de az mit sem ér, ha az alatta lévő rétegek nincsenek rendben.

Első lépésként az alátétfólia szintjén keressük a megoldásokat. A kivitelezés során a tetőablak úgynevezett vízzáró csatlakozásának az alátétfóliához történő ragasztásával számolhatunk. Fontos, hogy a gyakorta használt tűzés nem elegendő, ha ugyanis hajszárítóval át tudunk fújni az ablak körül, akkor nem kérdés, a szélzárás kialakítása nem sikerült.

A vízzárás helyreállítására elengedhetetlen a megfelelő ragasztó-szettek használata. A korszerű tetőtéri ablakok vízzáró csatlakozó szettje alumíniumprofilt, speciális ragasztószalagot és gyárilag előformázott sarokelemeket tartalmaz. Utóbbi szerepe vitathatatlan, hiszen a sarkok kialakítása mindig a legkritikusabb pont. A korszerű hőszigetelő kerettel azonban akár a passzívház előírásoknak is megfelelhet az épület ezen csomópontja.
A következő feladat a hőszigetelés megoldása a tetőtéri ablakok körül. A tetőtéri ablak a szigetelés síkja fölé kerül, így a kivitelező fontos feladata, hogy a szakszerű beépítéssel az ablak lehűlését megakadályozza. Ezt a minőségi tetőtéri ablakok már gyárilag beépített hőszigetelő csomagjukkal hatékonyan segítik: a hőszigetelés rajta van az ablakon, és a tok felső részéig tartva véd. A hőszigetelő csomag körbefutó hőszigetelése UV álló, és a hatékonyabb védelemért már a párazáró fóliát is tartalmazza, csökkentve a helyszíni beépítés hiba lehetősé­geit.

Nézzük meg végül a belső párazárás kérdését, amely a gyártók szerint a későbbi reklamációk leggyakoribb oka. Ezt a szakmunkát általában már nem a tetőfedők, hanem a gipszkartonosok végzik, akik nagyban bíznak a gipszkarton szerepében. A valóság ellenben az, hogy a pára utat talál magának, így ha belső párazáró fólia nincs az ablakhoz ragasztva, a bejutó pára néhány éven belül tönkreteszi a kávaszigetelést és a hőszigetelést. A párazárás szakszerű és kézenfekvő megoldására a minőségi tetőablakokba előre beleragasztva találjuk a párazáró fóliát, amellyel a szakembernek mindössze annyi a faladata, hogy azt a belső párazáró réteghez is ragassza hozzá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés

Az épületek padlásterei általában kihasználatlanok, bár egyre több épületben létesülnek e holt terekben lakások. Ennek egyik oka, hogy bizony elég rögös út vezet az ilyen beruházások megkezdéséig.


Tetőtéri újdonságok

A FAKRO újdonsága, az FDY-V Duett ProSky elnevezésű megemelt forgástengelyű, integrált alsó bevilágítóval rendelkező tetőtéri ablak által biztosított bevilágító felület eddig csak függőleges...