Konvektorcsere-program

2019-08-03 16:55:37 | Módosítva: 2019-08-03 17:02:01

Cikkünk megírásakor még élt a május 20.-ától meghirdetett konvektorcsere-program. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben, ami rendkívül kis szám ahhoz képest, hogy hazánkban 3,3 millió – zömmel elavult – készülék működik, melyek igencsak megértek már a cserére. A gond az, hogy ezek a készülékek nem éppen a jómódúak lakásait fűtik, így jelentősebb állami támogatás nélkül nekik kevés esélyük van az önerős korszerűsítésre.


Szigorú előírások

A programban támogatott új készülékek ugyancsak nagyon beszűkítik a csere lehetőségeit. A kiírás szerint kizárólag zárt égésterű egyedi helyiségfűtő berendezés beszerzésére van lehetőség, mely belobbanás-mentes begyújtóval rendelkezik. Ezen felül programozható termosztáttal szükséges minden új készüléket ellátni, a szezonális helyiségfűtési hatásfok-követelmény legalább 88%. Csak olyan készülék szerezhető be, melynek energiaosztálya legalább „A” besorolású. Minden új készüléknek összesen legalább 3 éves gyártói és/vagy hivatalos forgalmazói jótállással kell rendelkeznie, és országos szervizhálózatot kell biztosítania a gyártónak és/vagy hivatalos forgalmazónak.

Jelenleg a magyar piacon három gyártó van, akik a szükséges feltételeknek megfelelő készülékekkel rendelkeznek.

A Fondital VIVACO Kft. három konvektora felel meg a kiírás követelményeinek:

Gazelle EVO 3000: 2,7 kW
Gazelle EVO 5000: 4,5 kW
Gazelle EVO 7000: 5,9 kW

Az MPF-FÉG Kft. ugyancsak három készülékét tudja harcba állítani:

GF26EF ErP: 2,95kW
GF36EF ErP: 4 kW
F8.60EF ErP: 5,8 kW

Végül megfelel a kiírás feltételeinek a Technorgáz Kft. Mika 6 EU 5,5 kW-os készüléke is, ami nem is annyira konvektor, hanem egy parapetes minikazán, de tökéletesen alkalmas egy hagyományos konvektor kiváltására kéményépítés nélkül.


Az új ErP követelményeknek megfelelő konvektorok piaci ára 150-220 ezer forint körül mozog. Ebből 160 ezer forint számolható el, és maximum 96 ezer forintot fizet az állam a nyerteseknek. Gyaníthatóan a mostani pályázat pénzkerete ugyanolyan gyorsan kimerül majd, mint a korábbiaké, de az is valószínű, hogy az Otthon meleg program keretén belül újabb és újabb konvektorcsere-programokat indítanak majd a jövőben is. Érdemes folyamatosan tájékozódni és készülni!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészséges lakóklíma

Életünk jelentős részét falak között töltjük. Éppen ezért nem közömbös, hogy a helyiségek belső klímája milyen hatással van egészségünkre. Ez a klíma pedig igen nagy részben függ az épület...


Dekoratív ablakrácsok

Az ablakokra általában a betörések megakadályozása miatt szerelnek fel rácsokat a lakástulajdonosok. Ámhogy ne érezzék magukat „börtönben”, abiztonságot szolgáló rácsok ötletes és dekoratív...