Nanobeton kémények

2019-08-06 16:13:24 | Módosítva: 2019-08-06 17:06:20

Az Oxydtron Nanocement betonminőséget javító adalékszer alkalmazásával új teljesítményszintre sikerült fejleszteni az égéstermék elvezető rendszereket. A beton Oxydtron Nanocement megfelelő adalékolásával egyszerre víz-, fagy-, hő-, sav-, lúg- és olajállóság érhető el, amiből az égéstermék elvezetésnél kiemelt jelentőséggel bír a sav- és vízállóság mellett a hőállóság.


A nanobeton

A K.F. Építőipari Kft. kitartó szisztematikus kísérleteit követően kifejlesztette az égéstermék elvezető rendszerekhez, illetve ezek béléscsöveihez legalkalmasabb betonösszetételt az Oxydtron Nanocement betonminőséget javító adalékszer alkalmazásával. Ennek eredményeképp az égéstermék elvezető béléscsövek hőállóságát (azt a hőmérsékletet aminél a béléscső megreped) jelentősen sikerült növelni, a jelenlegi samott és kerámia béléscsöveknél általánosan elterjedt 600 °C-ról 900 °C fölé!Ennek a kiemelkedő hőállóságnak köszönhetően a füstelvezető rendszerek élettartama és megbízhatósága az első számú igénybevételük, a hőterhelés szempontjából jelentősen nő. Ellenállóbb a nanobeton kéményrendszer az olyan rendellenes – de sajnos gyakran előforduló – jelenséggel szemben is mint a koromégés, ami a nem megfelelően tisztított égéstermék elvezető rendszerekben lerakódott és felhalmozódott korom begyulladását jelenti. Magas hőmérsékletű füstgáz előfordulhat még műgyantával, lakkokkal, festékkel vagy olajjal „szennyezett” fa égése esetén is, ami a hazai viszonyok mellett sajnos életszerű. De akár rendeltetésszerű használat esetén is, például begyújtáskor, amikor száraz, kiskeresztmetszetű, úgynevezett „gyújtós” fa ég a tűztérben, ami rendszerint akár 900 °C füstgázhőmérsékletet is produkál!

Termékváltozatok

Hatályos törvényi előírások alapján 2010 óta az MSZ 845 szerinti követelményeknek megfelelő rendszerekből építhető égéstermék elvezetés.

A K.F. Építőipari Kft. termékei moduláris rendszerkialakításúak, a szabványos követelményeknek megfelelnek. Az alkalmazási, felhasználási igényeknek és költségszinteknek megfelelően széleskörű választékot alakították ki.


GNKBC – béléscsöves könnyűbeton köpenyes nanokémény rendszer: ez a típus alapvetően áll egy külső könnyűbeton köpeny kémény testből, és ennek a tengelyvonalába behelyezett nanobeton kéménycsőből. A köpeny és a cső közti teret levegő tölti ki, ami külső légbevezetésként funkcionálhat zárt égésterű külső légbevezetésű készülékeknélGNKBCI – szigetelt béléscsöves könnyűbeton köpenyes nanokémény rendszer: ez a típus alapvetően egy külső könnyűbeton köpeny kémény testből, és ennek a tengelyvonalába behelyezett nanobeton kéménycsőből, valamint a köpeny és a béléscső közti teret kitöltő üveggyapot hőszigetelésből áll


 

GNKBN – béléscső nélküli nanobeton köpenyes nanokémény rendszer: ez a típus egyesíti a nanobeton kéménycsövet a köpeny kémény testtel, és így egy monolit nanobeton egységet képez. Nyitott tűzterű készülékeknél – pl. kültéri tűzhelyek, kemencék – ideális költséghatékony megoldást jelent, mint épített kéményGNKV – vakolt béléscsöves könnyűbeton köpenyes nanokémény rendszer: ennél a típusnál a nanobeton kéménycsövet vakolásos technológiával képezik ki a könnyűbeton köpeny kémény testben, ami így egy monolit nanobeton egységet képez. Nyitott tűzterű készülékeknél – pl. kültéri tűzhelyek, kemencék – ideális költséghatékony megoldást jelent, mint épített kémény


Felhasználás, égéstermék füstgázelvezetés rendszerkialakítás

A nanobetonnak köszönhetően tartósabb és megbízhatóbb rendszer-kémények építhetők. A moduláris kialakítás a „megszokott” séma szerinti, formabontó megoldás nem akadályozza a zökkenőmentes adoptációt.
A KFI_16-1-2016-0319 azonosítószámú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázati program finanszírozásában valósult meg.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

KREA kéményrendszerek

A Magyar Kéménygyártó Kft. olyan kéményeket tervez és gyárt,amelyek egyedülállóak a piacon.


Nedves üzem és koromégés

A korszerű, szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő készülékeknél a legújabb követelményeknek megfelelő kémény szükséges, mert egy begyújtási cikluson belül előfordulhat a nedvesség kicsapódása a...