A világ leggyorsabb vonata

2019-08-16 14:54:16 | Módosítva: 2019-10-10 11:01:46

Elkészült a kínaiak új, maglev-technológiával közlekedő vonatának prototípusa, amit a tervek szerint 2021-ben kezdenek majd el gyártani.


Több mint három évvel ezelőtt, 2016 novemberében jelentette be a világ legnagyobb, vonatokat gyártó cége, a kínai CRRC, hogy egy olyan szerelvény kifejlesztését kezdték meg, ami a tervek szerint 600 km/h-val lesz képes száguldani. Természetesen egy maglev-technológiával közlekedő vonatról van szó, aminél jelenleg nincs gyorsabb és fejlettebb a világon.


A magleveknek nincsenek kerekei, így súrlódás sincs, a járműveket a mágneses mező hajtja előre, és a pályán is ugyanez tartja őket. A bejelentés óta eltelt években komoly munka folyt a háttérben, ennek eredményeként pedig a közelmúltban bemutatták a szerelvény első prototípusát.


A CNN beszámolója szerint a vonatok végsebessége valóban 600 km/h-ra lesz, és ha minden a terv szerint halad, 2021-ben már meg is indulhatna a gyártás. A számítások szerint a vonat 3 és fél óra alatt tenné meg a Peking–Sanghaj-távolságot – amit egy repülőgépnek 4 és fél órába telne. A kínai Sanghaj Maglev a maga 431 km/h-val 12 éven át tartotta a sebességi világrekordot, a japánok azonban nemrég ezt is túlszárnyalták, és 585 km/h-s csúcssebességet értek el. Erre jöhet most a kínaiak csattanós válasza.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fél óra alatt 550 kilométer

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek...


Faanyag védelem

A ház körüli kertekben és hétvégi telkeken ilyenkor bőségesen akad tennivaló. A növényzet gondozásán kívül az épület fa szerkezeti részeit, a kerti bútorokat, a fakerítést, kaput és más egyéb kinti...