Magyar fejlesztésű új műrepülőgép

2019-08-30 11:07:34 | Módosítva: 2020-01-01 19:03:20

Első alkalommal láthatta repülés közben a fővárosi közönség a teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású, versenysport céljára kialakított GENPRO típusú műrepülőgépet a Budaörsi AirShow elnevezésű kétnapos eseményen.


A világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülőjét tavaly mutatta be jakabszállási üzemében a gyártó Genevation Aircraft Kft. A különböző nemzetközi versenyeken már bizonyított gép a cég ügyvezető igazgatója szerint a világ bármely konkurens műrepülőjével fel tudja venni a versenyt akár világ- és Európa-bajnoki szinten is. A kormány 250 millió forint támogatást adott a Genevation Aircraft Kft.-nek az új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására.

A nézők egy-két olyan összetett műrepülő figurát, valamint alacsony sebességű repülést láthattak a bemutatón, amelyekben a GENPRO-nak jelentős az előnye a rivális gépekkel szemben. A GENPRO törzsének teherviselő szerkezete ugyanis egy teljesen egyedi hibrid térrács, amely a repülőgépet megálmodó Farkas Csaba kutatómunkájának az eredménye.


Ennek a gépnek a hibátlan működéshez rendkívül magas és különleges technikai elvárásoknak kell megfelelnie, ezért a minőségi kialakításra és a folyamatos innovációra törekszik a gyártó. Ebben nagy segítséget nyújtanak többek között a Shell által speciálisan a GENPRO műrepülőbe kifejlesztett kenőanyagok, melyek extrém körülmények között is hozzájárulnak a motor hosszú élettartamához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szuper távolsági repülőgép

Az Airbus A 350 XWB-t kifejezetten a hosszú utakra tervezték. Meglátszik ez a belső kialakításán is, mely nem csak látványos, hanem variábilis is egyben. Minden az utasok kényelmét, az utazási...


Repülő motor

Repülő motort mutatott be a Kitty Hawk nevű amerikai startup vállalat. Egyelőre csak videón mutatták meg a Kitty Hawk Flyer nevű járművet, de működő modellről van szó, amit már idén év végéig...