A helyiségenkénti vezérlés profi szintre lép

Uponor Smatrix Pulse

2019-09-04 12:23:27 | Módosítva: 2019-09-04 15:21:25

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a szigorodó TNM* rendelet követelményeit is ki tudjuk elégíteni a saját elvárásunk mellett. Ezek a rendszerek viszonylag könnyen hozzáilleszthetőek akár új építésről, akár meglévő épületről legyen szó. A vezérlés családok lehetnek önállóan működő, illetve „okosotthon” vezérlő rendszerrel kompatibilis kivitelűek. Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként ezen igényeket felismerve fejlesztette ki az Uponor Smatirx Pulse vezérléscsaládot.


Az Uponor Smatrix család komplex megoldást tud nyújtani a hőközponti kevert körök vezérlésére, illetve a szekunder oldali helyiség-, esetleg zónavezérlésre, ami lehet hűtési és fűtési rendszer is.


Ezen kínálatból idén szeptembertől megújul a jól ismert Smatrix helyiségenkénti vezérlő rendszer, mely a Smatrix Pulse néven lesz megtalálható a nagykereskedelmi partnereknél. A Pulse rendszer a korábban megszokott és jól bevállt Smatrix rendszer alapjait használja fel. Azaz továbbra is megtalálható lesz mind a vezetékes (BASE Pulse), és mind a vezeték nélküli (WAVE Pulse) kivitelben is. Mindkét esetben a fő koncepció az, hogy a központi egységek 8 db motort és 6 db termosztátot tudnak vezérelni. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor a központi egységeket el lehet látni egy-egy bővítőmodullal, így a bővítőmodullal együtt 1 központi egység maximálisan 14 db állásszabályozót és 12 db termosztátot tud kezelni. Egy rendszerben maximum 4 db központi egység helyezhető el, így egyidejűleg maximálisan 48 különálló helyiség 56 állásszabályzójának vezérlése is megoldható, mellyel nagyobb családi házak, kisebb panziók teljes fűtés/hűtés oldali szabályozását is meg tudjuk valósítani.

Beüzemelési Videó Uponor Smatrix Pulse

 Mindkét rendszer közös sajátossága, hogy nem kell félnünk a 230 V-tól a kábelezés során, hisz a központi egységek 230 V-os megtáplálása kivételével már minden kábelezés (termosztát, állásszabályozó) 24 V-os.

 

A helyiségenkénti vezérlés működési elve

A termosztátok hőigény észlelésekor jelet küldenek az Uponor központi egység felé, amely nyitja a termosztáthoz tartozó állásszabályzókat az osztó-gyűjtőn, valamint a központi egység segítségével tudjuk indítani a hőközponti keringető szivattyút, hőtermelőt is.


Az Uponor Smatrix Pulse rendszer felhő alapú szolgáltatást nyújt leendő kezelői részére, mely segítségével biztosított a távoli elérés, valamint nem utolsó sorban a szoftver folyamatos frissítése. Újdonság a vezérlésben az okosotthonnal történő vezérelhetőség (pl: Amazon Alexa, Google Home), elektromos padlófűtés kezelése, Fan-coil zónaszelep nyitás, és ventilátor indítás alacsony fordulatszámon, valamint a téli/nyári automatikus átváltás. A rendszer felprogramozása alkalmazáson keresztül történik okos készülékről.

A termosztátok teljesen változatlanok maradtak, így az új rendszernél is használható a közkedvelt design termosztát: az UPONOR SMATRIX STYLE. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-169 és vezetékes rendszer esetében T-149. A design termosztát a mai igényeket kielégítve esztétikus, vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) kapható. Ebben a készülékben is elhelyezésre került a relatív páratartalom érzékelő. Ezzel a műszaki megoldással hűtés esetén helyiségenként tudjuk mérni a relatív páratartalmat, és kockázat esetén beavatkozni a páralecsapódás megelőzése érdekében. Ezzel a megoldással nem az egész hűtési rendszer áll le, hanem csak a kritikus helyiséghez tartozó kör(ök) zár(nak).

A vékonyított design kiegészítéseként a portfólióban megtalálható a letisztult helyiséghőmérséklet és páratartalom érzékelő is. Ez lehetővé teszi a helyiségben a hőmérséklet és relatív páratartalom érzékelését, de fizikai állítást itt nem tudunk végezni. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-161 és vezetékes rendszer esetében T-141. Ez szintén vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) található meg a kínálatban.

 

A Smatrix BASE Pulse vezetékes helyiségenkénti vezérlésnél a termosztátok és központi egységek vezetékezését minden esetben 4 eres árnyékolt (4x 0,75 mm2) kábellel kell szerelni! A termosztátok bekötése a központi egységbe történhet:


  • csillagpontszerűen mindegyik bekötve,
  • vagy lehetőség van a termosztátokat egymás után sorba felfűzve egy bekötésre is.

A rendszerhez kapható UPONOR állásszabályozók folyamatosan vezéreltek, a két végpont között is bármilyen pozícióban képesek megállni, majd az ellentétes irányba tovább mozogni. Ennek, valamint az automatikus beszabályozás funkciónak köszönhetően nincs szükség kézi hidraulikus beszabályozásra, ezáltal a megrendelő egy komfortosabb, energiatakarékosabb épületet kap.

A vezetékes és vezeték nélküli rendszereknél továbbra is elérhető az egyik kedvelt funkció a plusz hőtermelő felvétele, ami akkor fontos, hogy ha a padlófűtéssel ellátott helyiségünkben található egy cserépkályha, kandalló. A vezérlésen beállítható, hogy ezen helyiségben, ha elkezd nőni a többi helyiséghez képest a hőmérséklet, akkor ne zárja le teljesen a helyiségben lévő állásszabályozókat. Ezáltal egy minimális áramlás megmarad a rendszerben, nem engedi kihűlni a padlót, így komfortosabbá téve a helyiséget és gyorsítva a későbbi felfűtést.

Az UPONOR SMATRIX Pulse vezérlés UPONOR felületfűtési rendszerekkel összeépítve a korszerű, energiatakarékos épületek alapja. Egy rendszer minden felhasználásra.

Kapcsolat a jó közérzethez

 Benis Attila

épületgépész mérnök tanácsadó, UPONOR

 *: 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távfűtés korszerűsítés ma

Míg bő egy évtizeddel ezelőtt a távhővel fűtött társasházak jelentős része kereste annak lehetőségét, hogy miként tudna leválni a távfűtésről, és egyedi vagy központi gázkazánra átállni, mára...


Még biztonságosabb telefonálás gépkocsiban

A kézben tartott telefonnal történő telefonálást tiltja a KRESZ, és valóban balesetveszélyes. Sokan azt is kétségbe vonják, hogy a kihangosítóval történő beszélgetés sokkal biztonságosabb lenne,...