Lakásfelújítás költséghatáron belül

2019-09-10 12:01:11 | Módosítva: 2019-10-07 08:29:30

Ha egy házat – az állapota vagy a költözés miatt - fel kell újítanunk, legtöbbször nem rendelkezünk korlátlan pénztárcával, valószínűleg hitelt is fel kell vennünk. Ilyenkor költségvetést készítünk, és a munkák során folyamatosan igyekszünk a magunknak meghatározott költséghatárokon belül maradni. Ehhez adunk néhány tippet az alábbiakban.


Tisztítsuk meg

Mielőtt bármilyen munkába belefognánk, alaposan tisztítsuk meg a helyszínt, a munkaterületet. Helyezzünk el minden tárgyat, a feleslegesektől szabaduljunk meg. Ez lehetőséget ad arra is, hogy új rendet vezessünk be, amivel hasznos tereket szabadíthatunk fel. A végeredményben majd meglátjuk, hogy minden helyiség nagyobbnak, tágasabbnak tűnik majd. A bútorok áthelyezésével külön-külön is helyiségeket szabadíthatunk fel a munkálatokhoz, és ez alatt még egyetlen fillért sem költöttünk el.


Több fényt

Mielőtt még ablakcserékben, ablakok kibővítésében gondolkodnánk, vegyük végig, hogy hogyan tudunkk a helyiségek bevilágításán a legolcsóbban javítani. Lehet, hogy az ablakok előtt álló fákat kell felcsupaszítanunk, de az is lehet, hogy szükséges lesz majd mesterséges világítást is alkalmaznunk. Az ehhez szükséges vezetékezést a felújítás korai szakaszában kell elkészítenünk.

Bejárati ajtó

Egy régi ház felújításakor ennek cseréjét aligha úszhatjuk meg. Szükség van erre esztétikai és biztonsági okokból is. A régi, rozoga ajtó aligha védte már megfelelően otthonunkat. Egy látványos, megfelelő minősítéssel rendelkező és precízen – szakember által beépített – bejárati ajtó házunk, lakásunk értékét is növeli. Az ablakok cseréjén akkor kell gondolkoznunk, ha a régi fa ablakok már rossz állapotúak, és nem újíthatók fel.


Vegyük kézbe a konyhát

A konyha a ház egyik meghatározó része, érdemes tehát kiemelt gondot fordítani rá. A burkolatok cseréje sajnos valószínűleg elkerülhetetlen. Ezt évtizedekig fogjuk nézni, tehát csak mérsékelten próbáljunk takarékoskodni rajta. Szép járólap, csempe azért van az olcsóbb kategóriában is, és ha a burkoló is precíz munkát végez, akkor a végeredmény vetekszik majd a sokmilliós felújítással.

Sokan hidegburkolat helyett laminált padlóban gondolkodnak. Ez lényegesen olcsóbb a kőnél, nagyon látványos lehet, de a vízzel bizony vigyáznunk kell. Nagyon szép műanyagburkolatok is kaphatók, melyek szintén lényegesen olcsóbbak a padlókerámiáknál, és a burkolási költséget is meg tudjuk spórolni, ha saját magunk végezzük a leragasztását.

Fontos a konyhapult újra cserélése. Lehet, hogy a teljes bútor cseréjét megúszhatjuk, különösen, ha az ajtók, fiókelőlapok újra cserélést még felvállaljuk, de az új munkapult mindenképpen fontos. A felette lévő felület újra csempézése is valószínűleg szükséges.

Külső-belső festés

Sokan képesek saját maguk elvégezni, és bizony jelentős pénzt spórolhatnak meg ezáltal. A festés a legfontosabb összetevője annak, hogy házunkat, lakásunkat „felújítottnak érezzük”. A festéssel megváltoztathatjuk a fényviszonyokat, világos – vagy egyenesen fehér – színnel megnövelhetjük a teret, és ki is világosíthatjuk. A festés – alap szinten – nem ördöngösség, és ha csak az alapvető eszközöket, meg persze a festéket kell megvásárolnunk, akkor könnyen kézben tarthatjuk a felújítási költségkeretünket.

Dekorációk

Amikor már a visszarendezésnél tartunk, akkor érdemes számba vennünk a régi szőnyegeket, függönyöket, dekorációs elemeket. Régi, divatja múlt berendezési tárgyakat ne tegyünk vissza, mert akkor elrontjuk a felújítás összhatását. Egy-egy új szőnyeg viszont jelentősen javíthatja az összképet, ugyanígy az új függönyök is. Ezekkel remélhetőleg még tartani tudjuk a költségvetést, és teljessé tehetjük otthonunk megújítását.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső falak elbontása, áthelyezése

A lakás belső falainak elbontásakor vagy áthelyezésekor nagyon sok fontos szempontot kell figyelembe venni azért, hogy a lakás biztonságos, a munka pedig megvalósítható is legyen. A legfontosabb...


Lakás felújítása

Egy lakás felújítása mindig az anyagi lehetőségeink feltérképezésével kezdődik. A felújításra szánt összeg határozza meg, hogy esztétikai felújítást vagy a lakás részleges, esetleg teljes...