Lakásfelújítás költséghatáron belül

2019-09-10 12:01:11 | Módosítva: 2019-10-07 08:29:30

Ha egy házat – az állapota vagy a költözés miatt - fel kell újítanunk, legtöbbször nem rendelkezünk korlátlan pénztárcával, valószínűleg hitelt is fel kell vennünk. Ilyenkor költségvetést készítünk, és a munkák során folyamatosan igyekszünk a magunknak meghatározott költséghatárokon belül maradni. Ehhez adunk néhány tippet az alábbiakban.


Tisztítsuk meg

Mielőtt bármilyen munkába belefognánk, alaposan tisztítsuk meg a helyszínt, a munkaterületet. Helyezzünk el minden tárgyat, a feleslegesektől szabaduljunk meg. Ez lehetőséget ad arra is, hogy új rendet vezessünk be, amivel hasznos tereket szabadíthatunk fel. A végeredményben majd meglátjuk, hogy minden helyiség nagyobbnak, tágasabbnak tűnik majd. A bútorok áthelyezésével külön-külön is helyiségeket szabadíthatunk fel a munkálatokhoz, és ez alatt még egyetlen fillért sem költöttünk el.


Több fényt

Mielőtt még ablakcserékben, ablakok kibővítésében gondolkodnánk, vegyük végig, hogy hogyan tudunkk a helyiségek bevilágításán a legolcsóbban javítani. Lehet, hogy az ablakok előtt álló fákat kell felcsupaszítanunk, de az is lehet, hogy szükséges lesz majd mesterséges világítást is alkalmaznunk. Az ehhez szükséges vezetékezést a felújítás korai szakaszában kell elkészítenünk.

Bejárati ajtó

Egy régi ház felújításakor ennek cseréjét aligha úszhatjuk meg. Szükség van erre esztétikai és biztonsági okokból is. A régi, rozoga ajtó aligha védte már megfelelően otthonunkat. Egy látványos, megfelelő minősítéssel rendelkező és precízen – szakember által beépített – bejárati ajtó házunk, lakásunk értékét is növeli. Az ablakok cseréjén akkor kell gondolkoznunk, ha a régi fa ablakok már rossz állapotúak, és nem újíthatók fel.


Vegyük kézbe a konyhát

A konyha a ház egyik meghatározó része, érdemes tehát kiemelt gondot fordítani rá. A burkolatok cseréje sajnos valószínűleg elkerülhetetlen. Ezt évtizedekig fogjuk nézni, tehát csak mérsékelten próbáljunk takarékoskodni rajta. Szép járólap, csempe azért van az olcsóbb kategóriában is, és ha a burkoló is precíz munkát végez, akkor a végeredmény vetekszik majd a sokmilliós felújítással.

Sokan hidegburkolat helyett laminált padlóban gondolkodnak. Ez lényegesen olcsóbb a kőnél, nagyon látványos lehet, de a vízzel bizony vigyáznunk kell. Nagyon szép műanyagburkolatok is kaphatók, melyek szintén lényegesen olcsóbbak a padlókerámiáknál, és a burkolási költséget is meg tudjuk spórolni, ha saját magunk végezzük a leragasztását.

Fontos a konyhapult újra cserélése. Lehet, hogy a teljes bútor cseréjét megúszhatjuk, különösen, ha az ajtók, fiókelőlapok újra cserélést még felvállaljuk, de az új munkapult mindenképpen fontos. A felette lévő felület újra csempézése is valószínűleg szükséges.

Külső-belső festés

Sokan képesek saját maguk elvégezni, és bizony jelentős pénzt spórolhatnak meg ezáltal. A festés a legfontosabb összetevője annak, hogy házunkat, lakásunkat „felújítottnak érezzük”. A festéssel megváltoztathatjuk a fényviszonyokat, világos – vagy egyenesen fehér – színnel megnövelhetjük a teret, és ki is világosíthatjuk. A festés – alap szinten – nem ördöngösség, és ha csak az alapvető eszközöket, meg persze a festéket kell megvásárolnunk, akkor könnyen kézben tarthatjuk a felújítási költségkeretünket.

Dekorációk

Amikor már a visszarendezésnél tartunk, akkor érdemes számba vennünk a régi szőnyegeket, függönyöket, dekorációs elemeket. Régi, divatja múlt berendezési tárgyakat ne tegyünk vissza, mert akkor elrontjuk a felújítás összhatását. Egy-egy új szőnyeg viszont jelentősen javíthatja az összképet, ugyanígy az új függönyök is. Ezekkel remélhetőleg még tartani tudjuk a költségvetést, és teljessé tehetjük otthonunk megújítását.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...


Homlokzat festése

Az épületek külső falai is – a többi szerkezetrészhez hasonlóan – állandókarbantartást igényelnek. Ezt sok háztulajdonos nem veszi komolyan, éscsak amikor már nagyon „lepusztultnak” látszik az...