Építkezzünk 21. századi módon

2019-09-13 11:03:55 | Módosítva: 2019-09-20 12:05:42

Itt van az ősz, itt van újra. Szerencsés esetben az ember fia-lánya alaposan kinyaralta magát, és úgy érzi, lélekben fel van készülve a tervezett építkezési munkálatokra. Azért nem árt egy degeszre tömött pénztárca sem…


Köszönhetően számos tényezőnek, köztük a 2009-ben begyűrűzött válságnak, a tapasztalt szakemberek kihalásának vagy gazdagabb téglamezőkre vándorlásának, le kell szögeznünk, hogy a lelkes építkezők elég cudar helyzetet találnak jelen pillanatban az építőipari piacon. A szakembergárda némileg felhígult – érdemes minél részletekbe menőbb szerződést kötni a későbbi vitás helyzetek megoldásának támogatására –, az építési munkadíjak pedig többszörösükre nőttek, és gyakorlatilag csak a képzelet szab határt a mértéküknek. Jó hír azonban, hogy az építőanyag-gyártói piac mindeközben továbbra is minőséget gyárt, és folyamatosan termékfejlesztésekbe invesztál.


Ha már nem kevés pénzt kifizet az építtető, legalább kapjon minőségi terméket. Kap is, csak megfontoltan kell választani, kicsit utánajárva a fellelhető termékválasztéknak – mind terméktulajdonság, mind beszerzési forrás szempontjából. Tapasztalat, hogy van favoritja a kivitelezőnek, aki testközeli felhasználóbarát előnyök alapján válogat: mit könnyű szállítani, ide-oda pakolni, vágni, gyorsan feldolgozni, beépíteni. Ez nem rossz az építtetőnek sem, hiszen ő is gyors eredményt szeretne. Mindenesetre javasolt mindig kikérni alkalmazástechnológus szakemberek tanácsát a termékek kiválasztása előtt, minden épületszerkezetnél.

Mit vizsgál a háztulajdonos, amikor „minőségi terméket” keres?

A termék legyen hosszú élettartamú, teljesítménye az épületszerkezetben legyen minél magasabb fokú – és mindez reális – kifizethető áron. Napjainkban mindezen felül egyre fontosabb szerepet kap, hogy az adott termék minél környezet- és egészségbarátabb legyen. Ez már nemcsak utópia. Aki valóban hosszú távra tervez, az az unokáinak is épít, azt szeretné, hogy egészséges beltéri levegőben nőjenek fel, és abban nevelhessék majd fel az ő unokáikat is.

Ha szigetelőanyagokról beszélünk, akkor a legfontosabb tényezők, amiket figyelembe kell vennünk: a hővezetési tényező és a szigetelési vastagság. Az építőipari szabályozások napjainkra már odáig fejlődtek, hogy nemcsak maximálisan támogatják, hanem elő is írják a felújításoknál és hozzá- vagy új építéseknél a minimális szigetelési vastagságokat és az azzal elérendő hőszigetelési teljesítményt. Ez egy Európai Uniós direktíva (2002/91/EK energetikai direktíva – EPBD) alapján 2020-ra meg kell hogy feleljen egy olyan mértéknek, ami például tetőszigetelésbe vagy homlokzatra kb. 25/15 cm vastagságú, magas teljesítményű szigetelést feltételez. Az építőanyag-ipar folyamatosan és sikerrel követi le az egyre magasabb igényeket, gyártósorra téve a korszerű szigetelőanyagok beépítéséhez szükséges termékeket. Az URSA vállalat is sikerrel uralja a kihívásokat, hiszen minden évben egyre bolygóbarátabb termékekkel rukkol elő, amelyek mindenféle alkalmazási területen beépítve elérhető áron járulnak hozzá az építtetők hosszú távú komfortjához.


Az építőipari szakemberek fontos feladata, hogy minél közelebbről megismerjék a modern technológiákat, így tudnak hiteles forrásként szolgálni a hozzájuk forduló laikus háztulajdonosok számára. A kivitelezők részéről elengedhetetlen, hogy a rendszermegoldások beépítési kívánalmait a legapróbb részletekbe menően megismerjék, hiszen így tudják csak az újfajta termékeket az adott épületszerkezethez tökéletesen illeszteni, így azok valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak majd a lakók számára. A gyártók mindegyike arra törekszik, hogy videó- vagy nyomtatott formában, könnyen követhető beépítési útmutatót bocsásson közre. Érdemes a mestereknek folyamatosan bővíteni évtizedes tapasztalataikat az új ismeretanyagokkal!

A tetőszigetelésre visszatérve, gyártói oldalról még mindig azt tapasztaljuk, hogy a kivitelezők nem bíznak az új anyagok minőségében: nem ismerik azokat kellőképpen. Pedig például a 0,035-0,032 W/mK hővezetési tényezővel rendelkező URSA BiOnic szálas ásványgyapot szigetelőanyagok valóban öntartóak, azaz ha megfelelő méretre vágják őket (a ráhagyás 1,5-2 cm), töké­letesen befeszülnek a szarufaközökbe, így szükségtelen a munka- és időigényes „Z” alakú huzalozás a rögzítésükhöz. Amikor kis gyakorlattal sikerül eltalálni a darabolás mértékét, onnantól fogva bomba se robbantja ki az ügyesen beszabott szigetelő paplant a tetőszerkezetből.


A másik alapvető tévedés a speciális tetőfóliákat szokta övezni. Túlzónak tűnhet, de nem az: a cserépalátét fóliákra szándékosan kerül rá gyárilag az öntapadó ragasztócsík, amely borítását a páraáteresztő tetőfólia szarufákra való felterítését követően egy könnyed mozdulattal lehúzva az átlapolt fóliarétegek egyszerűen egymáshoz ragaszthatók. Elengedhetetlen feltétel a megfelelő szélességű átlapolás és az összeragasztás is ahhoz, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre.


Fordítsuk előnyünkre az új építési szabályozásokat, és hogy a gyártott anyagok és rendszerek egyre tökéletesebb végeredményt adnak. Építtessünk minőséget, a magunk örömére!

Erdei Melinda, Ursa Salgótarján Zrt.


www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8755/epitkezzunk_21__szazadi_modon